Zināšanas saimniekošanai

1. saruna. Lauksaimniecības uzņēmums - bizness vai sirds lieta?

Sanita Spruģe, AgroPols
26.02.2007

Pievienotie dokumenti

LLKC.doc
Katram, arī lauku vidē dzīvojošam un strādājošam saimniekam, ir svarīgi apzināties:
= kas ir tas, ko es daru?
= vai es to vispār vēlos?
= vai man nav labākas iespējas?
= kas man ir jādara, lai vēlamo sasniegtu?

Kā zināt, ko es vēlos?
Visa pamatā - vērtības. Pirms sākam izvērtēt, kas ir manas dzīves pamatā vai uz ko balstās mans darbs un kas ir virzītājspēks ikdienas gaitām, ir svarīgi apzināties vērtības, kas ietekmē un nosaka mūsu katra dzīves kvalitāti un dzīves uztveri. Vērtības no ētikas viedokļa tiek saprastas kā vēlamā uzvedība, ko cilvēks pieņem pats, tās netiek varmācīgi uzspiestas un kontrolētas, tomēr vērtības ietekmē apkārtējā sabiedrība.
Katra cilvēka vērtību sistēmu ir ietekmējuši daudzi apstākļi - gan vecāki un audzināšana, gan saskarsme un kontakti ar cilvēkiem, gan sevis izglītošana un pašizaugsme. Protams, ka vērtības mainās - tas, kas likās svarīgs un aktuāls vai izraisīja interesi vakar, varbūt šodien liekas nenozīmīgs. Ja analizējam savas vērtības, tad katrs tās var sakārtot noteiktā secībā, sarindojot pēc nozīmīguma konkrētā brīdī vai dzīves situācijā.
Būt uzņēmējam vai strādāt algotu darbu?
Ja esat izlēmis (vai apsverat iespēju) saimniekot patstāvīgi, svarīgi ir apzināties, vai esat gatavs uzņemties atbildību par pieņemto lēmumu un no tā radītajām sekām, strādāt nenoteiktas darba stundas, daudzkārt bez brīvdienām, bet iegūstot tiesības pašam plānot un organizēt ražošanu, pašam īstenot iespēju gūt ienākumus un rīkoties ar tiem. Ir jāuzdod sev jautājums, kas mani motivēja sākt patstāvīgi saimniekot:
· pazaudēju darbu un nebija iespējas atrast citu?
· gribēju pelnīt daudz naudas un būt finansiāli neatkarīgs?
· gribēju pats noteikt savu darba laiku?
· sajūta, ka dzīve slīd garām, bet sava vieta nav atrasta?
· vēlme būt neatkarīgam un radīt ko savu?
· vēlme pilnībā izmantot savas zināšanas?
Katra no atbildēm un varbūt vēl kāda cita var būt motivācija sākt nodarboties ar savu biznesu, ar savu uzņēmējdarbību, kas nodrošinās vēlmju piepildījumu. Tas nozīmē būt vadītājam, saimniekam, cilvēkam, kas "no nekā" var radīt dzīvotspējīgu un konkurētspējīgu saimniecību - savienojot savu un citu darbu, zemes auglību, mašīnu un lopu produktivitāti produktīvā saimniekošanas procesā, kas dod peļņu. Tajā paša laikā tas prasa gatavību riskēt, būt zinošam un kompetentam savā darbības jomā, pieņemt lēmumus, kas atsauksies un ietekmēs saimniecību un ar to saistītos cilvēkus.
Var izvēlēties arī salīdzinoši mierīgāku dzīvesveidu, t. i. strādājot likumā noteiktās darba stundas, darīt to, ko ir licis vadītājs, un katru mēnesi noteiktā datumā saņemt atlīdzību par padarīto. Un tajā pašā laikā būt atkarīgam no vadītāja pieņemtajiem lēmumiem, kas, iespējams, rada risku palikt bez darba, darīt to, ko nevēlos, nepieciešamību pārkvalificēties.
Tālākā saruna ir adresēta tiem, kas vēlas kļūt vai jau ir kļuvuši par saimniekiem.
Vai būt uzņēmējam lauksaimniecībā?
Ja es gribu būt vadītājs un saimnieks, vai lauksaimniecība ir mana vēlamā nozare, kurā strādāt, vai tā ir joma, kur es ceru nopelnīt?
Būt saimniekam nozīmē pieņemt lēmumus, kas balstīti uz pašreizējās situācijas novērtējumu, un tālāk plānot savas turpmākās darbības, kā izvirzīto mērķi sasniegt.
Tomēr saimniecības darbības plānošana sākas ar sevis novērtējumu:
• kāds es esmu?
• kāds es gribu būt?
• kādi ir mani sapņi?
• ko es gribu izdarīt?
• vai savā dzīvē es esmu izdarījis visu, ko vēlējos?
Dzīvot šodienas baudai vai krāt vecumdienām?
Lai apzinātos savas vērtības, tās ir jānosaka, analizējot pašam sevi un novērtējot to, kas man ir svarīgi. Vērtību identificēšanas posms ir īpaši svarīgs gadījumos, ja saimniekošanas lēmumu pieņemšanā nepieciešams apvienot vairākus viedokļus un pieņemt lēmumu. Dažādi vērtību uzskati un viedokļi plānošanas procesā ne tikai padara to neefektīvu, bet pat traucē un var izraisīt domstarpības, kas tālāko sadarbību padara neiespējamu.
Kā noskaidrot vērtības, kas pašam ir svarīgas? Ņemt vērā tikai savas vai arī savas ģimenes, vai saimniekošanas partneru vērtības? Vai tās vispār sakrīt, vai mūsu uzskati ir pilnīgi pretēji?
Pamēģiniet atbildēt uz jautājumu - ko nozīmē veiksmīga saimniekošana un kuras no dotajām atbildēm vēl minētu klāt:
· strādāt saimniecībā pilnu darba laiku;
· strādāt kopā ar ģimeni;
· uzkrāt līdzekļus vecumdienām;
· būt lepnam par padarīto;
· radīt bērniem labus saimniekošanas apstākļus;
· atrast laiku atpūtai, atvaļinājumam;
· nopelnīt tik daudz, lai var dalīties arī ar citiem;
· palīdzēt kaimiņiem;
· strādāt brīvā dabā un svaigā gaisā;
· radīt skaistu apkārtējo vidi;
· pelnīt vairāk;
· ražot efektīvāk;
· ....?
Šis vērtību uzskaitījums ir tikai domu virziens vai veids kā izvērtēt to, kas katram ir svarīgi.
Saimnieka vērtību sistēma ietekmē viņa saimniecības darbību un tālāko attīstību, kā arī saimnieciskās darbības veida izvēli.
Katram saimniekam ir savs pamatojums, kāpēc viņš nodarbojas ar lopkopību (kāpēc viņam kūtī ir govis vai cūkas), vai augkopību - vai izvēli noteica tas, ka ar to jau nodarbojušies priekšgājēji, vai tam ir piemēroti augsnes apstākļi, vai tāpēc, ka tā dara citi, un saimnieks ir saskatījis iespējas labi nopelnīt. Vai tāpēc, ka iespējas darboties citā virzienā nav atrastas. Vai lauksaimniecība ir tikai vaļasprieks, relaksācijas līdzeklis.
Kā formulēt savas vērtības?
Vērtības var formulēt, izmantojot to iedalījumu noteiktās vērtību grupās - personīgās, biznesa, vides un sociālās, kur katra atklāj savu prioritāšu loku. Katrā grupā ietvertās vērtības var identificēt, atbildot uz noteiktiem jautājumiem.
1) Personīgās vērtības - kādu dzīves veidu izvēlos?
Kāds saimnieks atbildētu: "Man nozīmīga ir fiziskā, garīgā un emocionālā veselība, un strādāšana tā, lai saglabātu sava veselību. Lai saglabātu darba spējas, man ir svarīgi atrast laiku atpūtai. Es augstu vērtēju cilvēku savstarpējās attiecības, man ir svarīgas attiecības ar ģimeni, sev tuvajiem, draugiem un sabiedrību, uzskatu, ka ir svarīgi būt godīgam, patiesam, saprotošam un censties pasaulē radīt labo. Es tiecos pēc personīgās izaugsmes, jaunu zināšanu apguves, novērtēju apkārtējās vides izmaiņas, tās aizsardzību. Man patīk ceļot - tas ir labs veids, kā redzēt ko dara un kā dzīvo citur. Es ļauju citiem darīt to, ko viņi vēlas."
Kādam citam, iespējams, būtu pavisam cita atbilde. Tomēr, šķiet, vismaz personīgā izaugsme, vēlme apgūt jaunas zināšanas, kā arī spēja novērtēt apkārtējās vides izmaiņas būtu kopīga iezīme visiem sekmīgiem saimniekiem.
2) Biznesa vērtības - kas man ir finansiāli svarīgi?
Kāda no atbildēm varētu būt: "Man ir svarīgi būt finansiāli neatkarīgam, iegādāties to, ko es vēlos, tomēr mani baida kredītsaistības un iespēja būt kādam parādā. Vēlos pelnīt ar savu biznesu. Es jūtos labi, saņemot regulārus ienākumus, un man patīk sajūta, ka kādam finansiāli varu arī palīdzēt. Esmu gandarīts par finansiālo izaugsmi. Es esmu godīgs. Man patīk nodarboties ar lauksaimniecību un savās mājās uzņemt viesus. Man patīk rēķināt, novērtēt rezultātus un izvēlēties labākās iespējas."
Arī šeit kādam citam, iespējams, būtu pavisam cita atbilde. Tomēr, mūsuprāt, vismaz vēlme pelnīt ar savu biznesu un patika rēķināt, novērtēt rezultātus un izvēlēties labākās iespējas būtu kopīgas iezīmes visiem sekmīgiem saimniekiem.
3) Vides vērtības - kāda ietekme uz manu dzīvi ir apkārtējai videi?
"Man svarīga ir apkārtējās vides uzlabošana un dabas resursu saprātīga izmantošana, esmu neiecietīgs pret vides piesārņotājiem. Katru gadu savā saimniecībā es iestādu koku. Plānojot ikvienu turpmāko darbību, es padomāju, kādu ietekmi tas atstās uz turpmāko saimniekošanu un turpmākajām paaudzēm."
4) Sociālās vērtības - kā es uztveru sabiedrību un kāpēc tas ir svarīgi?
"Man patīk piedalīties problēmu risināšanā, nevis ļaut risināt tās citiem, es gribu būt pozitīvs paraugs citiem ražotājiem, mani interesē savas pašvaldības ekonomiskā attīstība, un katra mana darbība ir ieguldījums tās izaugsmē."
Kāds ir mans sapnis?
Ja ir zināmas vērtības, kas virza manu dzīvi un veido noteiktu dzīvesveidu, tad nākošais solis ir definēt saimniekošanas vīziju vai - apzināties, kāds ir mans sapnis:
Kādu gribu redzēt savu saimniecību - kā biznesu vai darba maiņu? Vai es lauksaimniecību saskatu kā komerciālu nozari, vai šī ražošana ir tikai vaļasprieks?
Sapņojam mēs visi, vai tas notiek dzerot rīta kafiju, esot kopā ar ģimeni, vai sēžot pie traktora stūres un veicot lauka darbus. Ar saviem sapņiem mēs veidojam saimniekošanas vīziju, kas tālāk nosaka konkrētus darbības mērķus. Sapnis - tā ir izvēles iespēja, kas prasa lēmumu pieņemšanu. Lai pieņemtu pareizu lēmumu, ir jāizvērtē apstākļi, kas ietekmē konkrētā sapņa realizācijas iespējas, bet laiks plānošanai un sapņu realizācijai ir ierobežots.
Cik daudz laika ir sapņa īstenošanai?
Vai man pašam pietiks aktīvā darba laika īstenot savus sapņus? Un vai man būs sekotāji, kas pārņems izdarīto tālākajai attīstībai? Ja atceramies, ka Latvijā noteiktais pensionēšanās laiks ir 63 gadi, bet Centrālās statistikas pārvaldes dati rāda, ka Latvijas iedzīvotāju vidējais mūža ilgums vīriešiem ir 65,6 gadi, tad varam vienkārši aprēķināt, cik daudz laika palicis vidējam statistiskajam lauku saimniekam savu sapņu īstenošanai.
Cik vecs es esmu šobrīd un cik man daudz laika darbam ir palicis? Skan skarbi, bet tā ir realitāte, jautājums, ko nevar ignorēt. Protams, to patieso un katram atvēlēto laiku nezina neviens, bet mēs varam saplānot, ko varētu paveikt tuvākajā laikā (operatīvā plānošana) vai gada laikā (taktiskā plānošana), vai nākošajos 5 gados (stratēģiskā plānošana), lai virzītos tuvāk savam sapnim un pat piepildītu to. Lemjot, vai ļauties straumei, vai mēģināt savu dzīvi veidot pašam?
Kā sapni realizēt?
Sapņa īstenošanas plāna jeb stratēģijas izstrāde nav uzdevums, ko var paveikt tikai ar izjūtu un radošu domāšanu. Stratēģijas izvēle obligāti jābalsta uz pamatīgu saimniecības darbības ārējo apstākļu un iekšējās situācijas analīzi.
Tas nozīmē, ka arī lauku saimniecības īpašniekam, tāpat kā jebkurā citā nozarē, ir nepieciešami plāni, kas sadalīti gan pēc mērķiem, funkcijām, ilguma, gan citām pazīmēm. Ir vajadzīgs stratēģisko domu sakārtojums un to sasniegšanas plāni.
Ja skatāmies uz plānošanas procesa, kas ietver sapņa īstenošanu, shematisko attēlojumu, tad noteikti var apgalvot, ka tā īstenošanas un ar to saistīto lēmumu pieņemšanas process ir nepārtraukts, tas nebeidzas un prasa nepārtrauktu procesu analīzi, izvērtējumu un jaunu lēmumu pieņemšanu.
Katrs plānošanas process sākas ar apkārtējo lietu un jautājumu analīzi un mērķu noteikšanu. Nonākot pie noteikta rīcības plāna, riņķojums sākas no gala, ir atkal jāanalizē un jāīsteno jauni rīcības plāni, jāpieņem jauni lēmumi. Lai pieņemtu lēmumus, nepieciešama informācija par notiekošajiem procesiem ne tikai valstī, bet arī pasaulē, ekonomiskās politikas virzību, iedzīvotāju dzīves līmeņa un pirktspējas izmaiņām, demogrāfiskajiem procesiem, zinātniski tehnisko un tehnoloģisko progresu un citām attīstības tendencēm. Protams, ka, apgūstot ne tik vieglo saimniekošanu laukos, ar laiku krājās pieredze, veidojas atziņas, kas tiek ņemtas vērā un izmantotas turpmāk. ˜

AgroPols

x

Paroles atgadināšana