Zināšanas saimniekošanai

Kā pasargāt mājdzīvniekus no pasterelozes?

Andris Bebrs, AgroPols
13.08.2009

Saimniekiem jāuzmana savus ganāmpulkus no saslimšanas ar pasterelozi. Īpaši Kurzemes apvidū, kur vairākos ganāmpulkos dzīvnieki no šīs slimības jau miruši. Droša dzīvnieku pasargāšana ar vakcīnu palīdzību gan maksā naudu, un tomēr - varbūt ir vērts..


Laikrakstā Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai publicēta koncentrēta rekmendācija sava ganāmpulka pasargāšanā no visai postošās slimības:

- Katru gadu vakcinēt dzīvniekus pret dažādām infekcijas slimībām. Imunitāte pret slimību izveidojas divu nedēļu laikā no vakcinēšanas brīža.

- Izvairīties no mājdzīvnieka kontakta ar saimniecībai nepiederošām personām un dzīvniekiem.

- Lietot līdzekļus kukaiņu asinssūcēju, kas parasti ir šīs slimības iznēsātāji, atbaidīšanai.

- Nodrošināt, lai mājdzīvnieks atrastos atbilstošos apstākļos – lai tas ilgstoši nebūtu pārāk lielā karstumā, lai tam nebūtu stress.

- Rūpīgi sekot līdzi dzīvnieka stāvoklim un, ja parādās kāds no slimības simptomiem – paaugstināta temperatūra, gremošanas un elpošanas izmaiņas, caureja – vai kādas citas izmaiņas mājdzīvnieka veselībā, nekavējoties ziņot veterinārārstam.

Vērtējot pašu šo slimību, PVD ģenerāldirektors Mareks Samohvalovs saka, ka laikus atklāta slimība ir viegli ārstējama ar medikamentiem un nav uzskatāma par bīstamu, jo parasti neizplatās lielā teritorijā. Pret šo slimību ir arī vakcīna. Tā maksā četrus latus. Liellopam ir nepieciešamas divas potes. Jāmaksā ir arī par šļircēm un veterinārārsta pakalpojumiem. Lai pasargātu dzīvniekus, rūpīgi jāseko līdzi dzīvnieku veselībai un ar dažādu līdzekļu palīdzību sargāt tos no kukaiņu kodumiem. Pastereloze ir visu sugu dzīvnieku infekcijas slimība, ko pārnēsā asinssūcēji kukaiņi. Tās pirmie simptomi ir dzīvnieka temperatūras paaugstināšanās, elpošanas un gremošanas traucējumi, kā arī caureja.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana