Zināšanas saimniekošanai

Apkarosim grauzējus, lai pasargātu dzīvniekus no leptospirozes!

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)
28.08.2009

PVD, tuvojoties rudenim, aicina dzīvnieku īpašniekus veikt visus nepieciešamos pasākumus, lai pasargātu dzīvniekus no saslimšanas ar leptospirozi. Galvenais leptospirozes profilakses pasākums, kad iestājas aukstais laiks un no laukiem tiek novākta raža, ir grauzēju apkarošana.


Apkarosim grauzējus, lai pasargātu dzīvniekus no leptospirozes!

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), tuvojoties rudenim, aicina dzīvnieku īpašniekus veikt visus nepieciešamos pasākumus, lai pasargātu dzīvniekus no saslimšanas ar leptospirozi. Galvenais leptospirozes profilakses pasākums, kad iestājas aukstais laiks un no laukiem tiek novākta raža, ir grauzēju apkarošana.

Saslimšana ar leptospirozi pagājušajā nedēļā tika reģistrēta vienā no Ziemeļkurzemes novietnēm liellopiem, kur nobeidzās viena govs, vēl vienai konstatēja saslimšanas pazīmes. Tāpat saslimšana ar leptospirozi konstatēta aitu saimniecībā Valmieras pusē, kur nobeigušās 4 aitas, pārējās veseļojas.

Tikai dzīvnieku īpašnieki, nodrošinot atbilstošus dzīvnieku turēšanas un kopšanas apstākļus, var pasargāt savus dzīvniekus no saslimšanas.

Lai pasargātu dzīvniekus no inficēšanās ar leptospirozi, PVD iesaka dzīvnieku turētājiem veikt regulārus deratizācijas pasākumus dzīvnieku novietnēs un to tuvumā, lai apkarotu savvaļas grauzējus (žurkas un peles), kas ir leptospirozes galvenie izplatītāji.

Dzīvniekus nevajadzētu dzirdināt no atklātām dabiskām ūdenstilpnēm. Arī savvaļas dzīvnieki, kas var būt potenciāli leptospirozes nēsātāji, var inficēt dzīvniekus, tāpēc vajadzētu, pēc iespējas, nepieļaut to brīvu piekļuvi iekoptām ganībām, aplokiem vai novietnes teritorijai.

Leptospiroze ir bakteriālas izcelsmes infekcijas slimība. Ar leptospirozi slimo cūkas, liellopi, zirgi, aitas un suņi, taču smagākā formā un biežāk slimība skar jaunos dzīvniekus.

Inficēšanās notiek caur ādu un gļotādām, ar slima dzīvnieka urīnu piesārņotu ūdeni vai barību. Slimība raksturo drudzis, dzīvnieku pasivitāte, sāpes vēdera dobumā, ko rada aknu un nieru bojājumi, kā arī dzelte un reproduktīvas dabas traucējumi.

Ar leptospirozi var inficēties arī cilvēki, kopjot inficētus dzīvniekus, lietojot uzturā ar leptospirām piesārņotus pārtikas produktus, dzerot ūdeni, lietojot uzturā inficētu dzīvnieku pienu. Svarīgi ievērot personīgo higiēnu un mazgāt rokas.

Ja dzīvnieku īpašniekiem rodas aizdomas, ka dzīvnieks ir slims ar leptospirozi, tad nekavējoties jāsazinās ar veterinārārstu, kas sniegs pirmo palīdzību dzīvniekiem un noņems paraugus laboratoriskai izmeklēšanai. Leptospiroze, ja ārstēšanu uzsāk laikus, ir viegli izārstējama ar antibiotikām. Suņiem pieejamas arī vakcīnas.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)

x

Paroles atgadināšana