Zināšanas saimniekošanai

Kūlas ugunsgrēku novēršanai pavasarī VUGD aicina jau tagad sakopt sev piederošās zemes teritorijas

Aija Rutka, Leta-Nozare
22.09.2009

Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicina zemes īpašniekus un pašvaldību vadītājus sakopt sev piederošās teritorijas, lai pavasarī samazinātu kūlas ugunsgrēku skaitu.

Viens no ugunsbīstamākajiem periodiem Latvijā ir pavasaris, kad ik dienas tiek reģistrēts desmitiem un pat simtiem kūlas ugunsgrēku, kuros izdeg zeme, sadeg ēkas un gūst apdegumus vai pat iet bojā cilvēki. Pavasarī cīņa ar kūlas ugunsgrēkiem ir jau cīņa ar sekām - ja rudenī lauki un arī pilsētas, dzelzceļa un ceļa malas būs sakoptas, nebūs kūlas, kam pavasarī degt, aģentūrai LETA norādīja VUGD Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas priekšniece Inga Vetere.

VUGD ir nosūtījis visiem pašvaldību vadītājiem atgādinājumu jau tagad, rudenī, veikt visu iespējamo, lai pavasarī samazinātos kūlas ugunsgrēku skaits.

Šogad VUGD ir dzēsis gandrīz divreiz lielāku kūlas ugunsgrēku skaitu nekā pagājušajā gadā. Aizvadītajā gadā reģistrēti 1093 ugunsgrēki, bet šogad - 2054 ugunsgrēki. Ugunsgrēkos, kuru iemesls bija kūlas dedzināšana, šogad nopostītas 109 ēkas, bet 2008.gadā - 11 ēkas.

Šis gads laika apstākļu ziņā salīdzinoši bija līdzīgs 2006.gadam, kad laiks bija vēss un sauss, līdz ar to jaunā zāle auga lēnām. Piemēram, 2006.gadā bija reģistrēts rekordliels kūlas ugunsgrēku skaits - 7083, un šajos ugunsgrēkos gāja bojā seši cilvēki un tika nopostītas 472 ēkas, šogad - salīdzinoši šie skaitļi nav tik traģiski. Tātad tas ļauj domāt, ka Latvijas iedzīvotāju attieksme pret kūlas dedzināšanu tomēr mainās, un netiek uzskatīts, ka tas ir vienkāršākais un labākais veids, kā sakopt savu apkārtni. Tas darbs un līdzekļi, kuri tiek ieguldīti lauku sakopšanā un kaut vai zāles nopļaušanai ap ēkām, būs daudzkārt mazāki nekā tad, ja nodegs mājas, no degošās kūlas aizdegsies mežs, uzsvēra VUGD pārstāve.

Šogad kūlas ugunsgrēku dzēšana VUGD izmaksāja 19 854 latus - tā ir iztērētās degvielas cena un 16 bojāto speciālo ugunsdzēsēju automašīnu labošana. Turklāt šogad degviela īpaši tika ekonomēta - pārsvarā ugunsdzēsēji, kur vien iespējams, šos ugunsgrēkus dzēsa ar roku rīkiem, netaupot savus spēkus, bet cenšoties ieekonomēt degvielu, lai tās pietiktu izbraukumiem uz citiem ugunsgrēkiem.

Vetere norādīja, ka patlaban ir grūti prognozēt, cik silts un sauss būs pavasaris - tātad cik ilga būs "kūlas degšanas sezona", kā arī to, kādas būs VUGD iespējas izbraukt un dzēst visus kūlas ugunsgrēkus.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana