Zināšanas saimniekošanai

Šogad minerālmēslu izplatītāji neveido lielus uzkrājumus

Inese Galeja, AgroPols
05.02.2010

Vairs ne aiz kalniem pavasaris un sējas laiks, tāpēc centāmies izzināt šā gada situāciju minerālmēslu tirgū. To jautājām vairākiem tirgotājiem.


Šogad minerālmēslu izplatītāji neveido lielus uzkrājumus

Vairs ne aiz kalniem pavasaris un sējas laiks, tāpēc centāmies izzināt šā gada situāciju minerālmēslu tirgū.
To jautājām vairākiem tirgotājiem.

Tirdzniecība uzsākta agri
Jānis Razovickis
, SIA „Baltic Agro” tirdzniecības direktors, pastāsta, ka šogad minerālmēslu tirdzniecība uzsākta agri. „Saviem klientiem cenšamies jau decembra vidū nodrošināt slāpekļa minerālmēslu un NPK minerālmēslu pieejamību. Tagad lielākā daļa klientu iegādi jau ir veikuši, jau pērn sākām piegādi, tagad tā turpinās,” informē J. Razovickis.
Tomēr pašreizējo situāciju viņš raksturo kā saspringtu, jo liels pieprasījums ir gan Eiropas tirgū (īpaši pēc slāpekļa minerālmēsliem), gan arī Krievijas iekšējā tirgū, kur sākušās piegādes saimniecībām un tirgotāju noliktavām. Līdz ar to cenas ir kāpušas, kā arī iespējas iegādāties produkciju sarežģījušās.
Minerālmēslu cenas mainās. „Ja ievedat šonedēļ, cena ir viena, ja nākamnedēļ - jau cita. Pašlaik Eiropā minerālmēslu cena kāpj par 5-10 eiro nedēļā, un šī tendence ietekmē Krievijas ražotājus,” stāsta J. Razovickis.
Runājot par minerālmēslu kvalitāti, „Batic Agro” pārstāvis atzīst, ka atšķirības ir minimālas. Ir Rietumeiropas minerālmēslu ražotāji, kuri izveidojuši ļoti kvalitatīvus maisījumus, tāpat Krievijā ir labi ražotāji. Šī firma produkciju iepērk no Skandināvijas valstīm, Somijas, Polijas, Krievijas un Baltkrievijas. Viņiem svarīgi minerālmēslus iegādāties no atzīta ražotāja, kura preces kvalitāte nerada šaubas. Ne mazāk svarīgs priekšnosacījums, izvēloties piegādātāju, ir cena.
Turklāt šogad zemniekiem līdzekļi minerālmēslu iegādei jūtami samazinājušies. Turpina tirdzniecības pārstāvis: „Mazāks pieprasījums bija jūtams jau pērnā gada vidū, kad kļuva zināmas graudu cenas. Tātad zemnieki jau pagājušajā gada sējā bija taupījuši uz minerālmēsliem - īpaši attiecībā uz NPK minerālmēsliem. Vienu sezonu tā var darīt, bet divas sezonas gan nav ieteicams, jo Latvijas reģionā tas ir ļoti jūtams. Gan Vidzemes, gan Latgales, gan daļa Kurzemes augšņu ir nabadzīgākas, ja tām nelieto minerālmēslus, ražas nav tik augstas, un zemnieki vairs nav konkurētspējīgi. Ienākumi no hektāra nesedz ieguldījumus.”
“Agropolu” arī interesē, kas jauns augu aizsardzības līdzekļu jomā? Kā stāsta „Baltic Agro” pārstāvis, īpašas izmaiņas neesot paredzamas, cenas saglabājušās pagājušā gada līmenī, turklāt ar tendenci nedaudz samazināties. 
„Tiem, kuri vēl nav iegādājušies minerālmēslus, iesaku to darīt iespējami ātrāk. Tagad gan lauku ceļi ir aizputināti, un mūsu piegādes ir pārtrauktas, bet marta vidū jau sāksies pavasara šļūdoņi, kad atkal ceļi būs neizbraucami... Tad minerālmēslus varēsim piegādāt vien maijā,” secina J. Razovickis. Viņš arī atgādina seno patiesību,  ka zemniekiem par minerālmēslu iegādi vislabāk domāt novembrī un decembrī. Tiesa,  vēl jau viss nav nokavēts - uzņēmuma noliktavas ir gana pilnas.

Cenas neprognozē
Sazināmies arī ar lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības „LATRAPS” Lauksaimniecības nodaļas vadītāju Līgu Ružu. Viņasprāt, ar minerālmēslu piegādi neesot nekādu īpašu problēmu - nav tādas dienas, kad automašīnas stāvētu dīkā. „Pie daudziem saimniekiem ceļi ir iztīrīti vai arī viņu saimniecības ir tuvu pie iztīrītiem lielajiem ceļiem. Ja mēs tagad neveiktu piegādes, tad nepaspētu līdz sezonas sākumam apgādāt visus pircējus,” saka Līga Ruža.
Viņa arī pastāsta, ka šogad vērojama tā pati aina, kas katru gadu - minerālmēslu cena līdz ar pavasara tuvošanos pieaug, lai gan iepriekš tās esot bijušas pat ļoti labas, proti, divas reizes zemākas kā pirms gada. Tagad kooperatīva pārstāve cenas prognozēt neuzņemas: „Cenas pašlaik kāpj diezgan strauji. Piemēram, slāpekļa mēslojuma cena katru mēnesi tiek paziņota cita, tādējādi nav iespējams noslēgt līgumu uz vairākiem mēnešiem par noteiktu cenu.”
„LATRAPS” minerālmēslus iepērk no Krievijas, kā arī no Eiropas valstīm, tajā skaitā no kaimiņiem lietuviešiem, jo viņi vēl minerālmēslus ražo. Tāpat minerālmēsli tiek iepirkti Kazahijā, Uzbekijā.
Arī Līga Ruža apstiprina, ka šogad minerālmēslojuma pieprasījums ir samazinājies, salīdzinot ar iepriekšējiem trim gadiem. Daļa zemnieku jau ir sagādājuši saimniecībai vajadzīgo, citi vēl ne. Šobrīd gan kavēties ar mēslojuma iegādi vairs nevajadzētu.

Gan tirgotāji, gan lauksaimnieki piesardzīgi
Kā atzīst SIA „Linas Agro” mārketinga un tirdzniecības speciālists Edgars Sondors, tad minerālmēslu tirgu, tāpat kā jebkuru tirgu, veido daudzi komponenti un to ietekmē vairāki faktori, kas brīžiem nav prognozējami, jo dažkārt notikumi risinās pat pretēji loģikai.
Šo gadu viņš dēvē par īpašu, jo minerālmēslu izplatītāji neveido lielus minerālmēslu uzkrājumus. Laikam tāpēc, ka visiem vēl atmiņā 2008.-2009. gads, kad gan minerālmēslu tirgotāji, gan lauksaimnieki rudens un ziemas periodā iepirka tos par ļoti augstu cenu (Ls 280 -320), kas pavasarī jau bija kritusies uz pusi (Ls 150-170).
„Salīdzinot ar 2008. gadu, pērnā gada zemā graudu un rapšu iepirkuma cena (arī raža) lauksaimniekiem radīja ievērojamu līdzekļu apgrozījuma un peļņas sarukumu. Tāpēc šosezon gan tirgotāji, gan lauksaimnieki ir ļoti uzmanīgi savā izvēlē. Tirgotāji minerālmēslus iepērk tikai pēc reāliem pasūtījumiem un mazās partijās. Tiek prognozēts, ka kopējais minerālmēslu apjoms varētu būt līdz 20 % mazāks kā citus gadus. Pārsvarā lauksaimnieki iegādājas amonija nitrātu, amonija sulfātu, nedaudz karbamīdu, bet maksimāli centīsies iztikt bez kompleksajiem minerālmēsliem,” stāsta E. Sondors.
SIA „Linas Agro” pārstāvis zina arī teikt, ka pašlaik minerālmēslu cenas, salīdzinot ar oktobri un novembri, ir pieaugušas vairāk nekā par 30%. Izskaidrojumi varētu būt dažādi, taču, parēķinot mēslojuma izmaksas pret lauksaimniecības produkcijas cenām, tie veido ievērojamu daļu.
To, vai pavasarī varētu sagaidīt cenu pazemināšanos, speciālists nav gatavs prognozēt, ir jāņem vērā dzelzceļa tarifu, naftas un dabasgāzes sadārdzināšanās, valūtas kursa izmaiņas un kopējās tendences pasaulē.
„Iepērkot minerālmēslus vai slēdzot līgumus ar kompānijām par graudu un rapšu pārdošanas cenu fiksēšanu, vispareizāk lauksaimniekiem to darīt pa daļām, tādējādi sadalot riskus un mazinot iespējamos zaudējumus,” iesaka E. Sondors.
       


 

AgroPols

x

Paroles atgadināšana