Zināšanas saimniekošanai

Pārtiku nevajadzētu karsēt cietās plastmasas traukos

Ilze Meistere, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)
24.02.2010

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Pārtikas centrs iesaka pārtikas produktus, īpaši - zīdaiņiem paredzētos maisījumus, nekarsēt polikarbonāta jeb cietās plastmasas traukos, jo paaugstinātas temperatūras apstākļos pārtikā var nonākt bisfenols A - toksiska viela, kam ir nevēlama neiroloģiska un morfoloģiska iedarbība.


Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Pārtikas centrs iesaka pārtikas produktus, īpaši - zīdaiņiem paredzētos maisījumus, nekarsēt polikarbonāta jeb cietās plastmasas traukos, jo paaugstinātas temperatūras apstākļos pārtikā var nonākt bisfenols A - toksiska viela, kam ir nevēlama neiroloģiska un morfoloģiska iedarbība.

Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes (EFSA) zinātniskā komiteja jau vairākus gadus pēta bisfenola A izmantošanu polimēru materiālos un priekšmetos, kas nonāk saskarsmē ar pārtiku, īpašu uzmanību pievēršot bisfenola A ietekmei uz zīdaiņu veselību un attīstību.

Eiropas Komisijas Pārtikas Zinātniskā komiteja 2002.gadā ir noteikusi bisfenola A pieļaujamo līmeni, pie kura nav novērojams cilvēka organismam nelabvēlīgs efekts un tie ir 0,01 mg bisfenola A uz 1 kilogramu ķermeņa masas dienā. EFSA veiktie pētījumi liecina, ka uzņemtā bisfenola A daudzums visās patērētāju grupās ir par apmēram 30 % zemāks kā noteiktā pieļaujamā dienas norma.

Lai arī pētījumi un riska novērtējums liecina, ka ne pieaugušo, ne bērnu, kuri ikdienā izmanto cietās plastmasas traukus - šķīvjus, krūzes, mikroviļņu krāsnīm paredzētos siltumizturīgos traukus, zīdaiņu barošanai paredzētās pudelītes, veselībai apdraudējuma nav, ir pierādīts, ka bisfenols A paaugstinātas temperatūras apstākļos jeb karsēšanas procesā izdalās no traukiem un nonāk pārtikā.

Tādēļ PVD Pārtikas centra pārtikas nekaitīguma eksperti iesaka pārtiku, īpaši zīdaiņiem paredzētos maisījumus, nesildīt cietās plastmasas traukos (neievietot ļoti karstā ūdenī, mikroviļņu krāsnī), vai arī to darīt temperatūrā, kas nepārsniedz +80°C, tādējādi piesārņojuma risku samazinot līdz minimumam.

Zinātnieku diskusijas un pētījumi par šo problēmu turpinās. Ja turpmākajos pētījumos atklāsies, ka ķīmiskais piesārņojums reāli apdraud patērētājus, Eiropas Komisija lems par veicamajiem tirgus uzraudzības pasākumiem un PVD Pārtikas centrs par to informēs arī Latvijas iedzīvotājus.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)

x

Paroles atgadināšana