Zināšanas saimniekošanai

LOSP brīdina: Neuzķersimies uz apšaubāmiem darījumiem

Indra Cimermane, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)
14.05.2010

Pēdējā laikā vairāki Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) biedri ir saņēmuši piedāvājumu uz īsu laika periodu "pārdot" lopus. Zemes īpašnieki, kam nav lauksaimniecības dzīvnieku vai arī nav pietiekams dzīvnieku skaits, ir izdomājuši jaunu fiktīvu darījumu, ko varētu nosaukt par darījumu "vēlos īrēt lopus" - zemes īpašnieki par noteiktu naudas summu vēlas pirkt dzīvniekus ar savdabīgiem nosacījumiem - dzīvnieki tiek pārdoti tikai formāli, bet faktiski tie paliek saimniecībā un to atrašanās vieta netiek mainīta.

Acīmredzot vēlme veikt šādus fiktīvus darījumus ir izskaidrojama ar faktu, ka, lai iegūtu tiesības saņemt Eiropas Savienības vai valsts atbalstu, zemes īpašniekam uz konkrētu datumu ir jānodrošina noteikts nosacīto liellopu vienību skaits uz 1 ha. Piemēram, no š. g. 1. jūlija būs spēkā jauna sistēma, lai saņemtu atbrīvojumu no akcīzes nodokļa dīzeļdegvielas iegādei par pastāvīgajām pļavām un ganībām vai aramzemē sētajiem ilggadīgajiem zālājiem, šajās platībās būs jānodrošina minimālais lauksaimniecības dzīvnieku blīvums, lai saņemtu atbrīvojumu.

LOSP vēlas brīdināt un aicina dzīvnieku īpašniekus neatbalstīt šādus darījumus, jo iespējams, ka sākotnēji šāds darījums var šķist vilinošs, tomēr rezultātā var izrādīties, ka mēs paši lauksaimnieki no šiem darījumiem ciešam.

Atbalstot šādus apšaubāmus darījumus, palielinās risks, ka tiks pārsniegta akcīzes nodokļa atbrīvojumam garantētā platība, līdz ar to katram lauksaimniecības produkcijas ražotājam tiks proporcionāli samazināta apstiprinātā platība, par kuru būs tiesības saņemt atbrīvojumu no akcīzes nodokļa dīzeļdegvielas iegādei.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)

x

Paroles atgadināšana