Zināšanas saimniekošanai

Pret kaitēkļiem – ar bioloģiskās saimniekošanas metodēm

Daina Brila , Latvijas Avīze (LA)
04.06.2010

Laikrakstā "Latvijas Avīze" zinātniece, bioloģe Ilze Žola, grāmatas "Bioloģiskais dārzs ģimenei" autore iesaka bioloģiskus paņēmienus cīņai ar dažādiem dārza kaitēkļiem.

Kā dabiskiem līdzekļiem cīnīties ar kāpostu kaitēkļiem?

Cīnīties ir grūti, jo tie pielāgojas. Starp kāpostiem var izkaisīt tomātu lapas vai pazarītes, var tos apliet ar tomātu lapu uzlējumu, šī smarža atbaidīs kāpostu kaitēkļus. Blakus kāpostiem iesaka audzēt kaņepes.

Kā no dārza dabūt ārā zemesvēžus?

Var ierīkot slazdus. Zemē ierok zirga mēslus, šo vietu atzīmē, iespraužot mietiņu. Siltumā zemesvēžu mātītes dēs olas. Tad zemesvēžus savāc un iznīcina.

Kā atbrīvoties no lielām un mazām skudrām?

Skudras ir aizsargājami kukaiņi. Arī cauri manam dārzam gāja skudru taka. Uz tās uzliku apgāztu puķupodu. Skudras nolēma, ka te, tumsā un drošībā, var veidot pūzni. Tad es apakšā pabāzu šaufeli vai metāla loksni un skudras ar izdētajām oliņām un visu podu aiznesu uz tuvējo mežu. Mežā podu noņēmu. Palikušās skudras apmulsa, taču lielākā daļa tagad dzīvo mežā.

Vai Latvijā ir bioloģiskās saimniecības, kas audzē kartupeļus? Kā tur cīnās ar Kolorādo vabolēm?

Jā, ir. Piemēram, uzņēmums "Aloja-Starkelsen" iepērk bioloģiski audzētus kartupeļus un no tiem ražo cieti.

Kolorādo vaboles uzbrukumus novērš augu sekas ievērošana. Pat ja blakus laukā auguši kartupeļi, tur šogad tos stādīt nevar, jo vaboles pārlido lielos attālumos. Ja vaboļu maz, tās nolasa. Ja lauks ir liels, var miglot ar vājpienu. Ir bioloģiskais līdzeklis bacilons, kas iznīcina ne tikai Kolorādo vaboļu, bet arī maijvaboļu kāpurus. Jo vairāk kaitēkļus miglo, jo labāk tie pielāgojas jaunām indēm.

Zemē ir kosas saknes. Lasām ar dakšām, bet netiekam galā. Ieteica uzbērt dolomīta miltus, efekta nekāda. Varbūt lietot raundapu?

Arī raundaps kosu neiznīcinās. Tas ir sens, relikts augs ar ļoti dziļiem un spēcīgiem sakneņiem. Kosai patīk skāba augsne. Iesaku veikt augsnes analīzes un kaļķot augsni, lai pH sasniegtu 6,5 – 7,5. Dolomīta milti te var līdzēt. Augustā var savākt tīruma kosas lakstus. Tie ir labs profilaktisks līdzeklis pret augu slimībām, jo satur daudz silīcija. Profilaktiski migloju lilijas, tām neuzmetās pelēkā puve.

Latvijas Avīze (LA)

x

Paroles atgadināšana