Zināšanas saimniekošanai

VID līdz 2010.gada 15.jūlijam pieņem lauksaimniecības produkcijas ražotāju pieteikumus degvielas akcīzes nodokļa atmaksai

Valsts ieņēmumu dienests
18.06.2010

Valsts ieņēmumu dienests (turpmāk - VID) atgādina, ka 2010. gada 1. jūlijā stāsies spēkā grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli", kas nosaka, ka lauksaimniecības produkcijas ražotāji lauksaimniecības zemes apstrādei degvielu no 2010. gada 1. jūlija varēs iegādāties bez akcīzes nodokļa. Līdz ar to VID turpmāk akcīzes nodokļa atmaksu neveiks, bet atbrīvojumu piemērošanu par zemnieku iegādāto degvielu administrēs Lauku atbalsta dienests.

Taču par degvielu, kura iegādāta līdz 2010. gada 30. jūnijam, par kuru norēķini veikti līdz 2010. gada 15. jūlijam un pieprasījums par nodokļa atmaksu iesniegts VID līdz 2010. gada 15. jūlijam, akcīzes nodoklis tiks atmaksāts atbilstoši šobrīd spēkā esošajai kārtībai.

Pašreiz spēkā esošā kārtība nosaka, ka, lai saņemtu akcīzes nodokļa atmaksu, lauksaimniecības produkcijas ražotājs iesniedz VID iesniegumu akcīzes nodokļa atmaksai; dokumentus, kas noformēti atbilstoši grāmatvedību reglamentējošajos normatīvajos aktos noteiktajām prasībām un apliecina dīzeļdegvielas saņemšanu un samaksu, izmantojot likumā "Par akcīzes nodokli" noteiktos norēķinu veidus un pašvaldības izziņu par attiecīgajā kalendāra gadā lauksaimniecības produkcijas ražotāja īpašumā, pastāvīgā lietošanā vai nomā esošo zemes platību, kas faktiski tiek izmantota lauksaimniecības produkcijas ražošanai - ja nodokļa atmaksa tiek pieprasīta pirmo reizi kalendāra gadā vai mainījusies zemes platība.

2010. gada 1. jūlijā stājas spēkā Ministru kabineta 2010. gada 12. maija noteikumi Nr. 444 "Kārtība, kādā no akcīzes nodokļa atbrīvota dīzeļdegviela (gāzeļļa) un dīzeļdegviela (gāzeļļa), kurai pievienota rapšu sēklu eļļa vai no rapšu eļļas iegūta biodīzeļdegviela, ko lauksaimniecības produkcijas ražotājs izmanto lauksaimniecības zemes apstrādei, kā arī tāda meža vai purva zemes platības apstrādei, kurā kultivē dzērvenes un mellenes". Minētie Ministru kabineta noteikumi nosaka, ka, sākot ar 2010. gada 1. jūliju, no akcīzes nodokļa tiks atbrīvota dīzeļdegviela (gāzeļļa) un dīzeļdegviela (gāzeļļa), kurai ir pievienota rapšu sēklu eļļa vai no rapšu sēklu eļļas iegūta biodīzeļdegviela (turpmāk - degviela), ja to izmanto lauksaimniecības produkcijas ražotājs, kas veic saimniecisko darbību, ir reģistrējies kā nodokļu maksātājs un par lauksaimniecībā izmantojamās zemes apstrādi saņem vienoto platību maksājumu. Atbrīvojumu no akcīzes nodokļa varēs saņemt arī par meža vai purva zemes apstrādāšanu, kurā kultivē dzērvenes vai mellenes.

Lai saņemtu atbrīvojumu no akcīzes nodokļa degvielas iegādei 2010./2011. saimnieciskajā gadā, lauksaimniecības produkcijas ražotājam līdz 2010. gada 5. jūlijam jāiesniedz Lauku atbalsta dienestā iesniegums, kura paraugs atrodams Lauku atbalsta dienesta interneta mājas lapā www.lad.gov.lv  sadaļā Akcīzes degviela.

Plašāka informācija pieejama arī VID mājas lapā www.vid.gov.lv  sadaļā Akcīzes nodoklis/Tiesību akti/Metodiskie materiāli ievietotajā metodiskajā materiālā "Par akcīzes nodokļa atmaksu lauksaimniecības produkcijas ražotājiem". Jautājumu vai neskaidrību gadījumā aicinām zvanīt uz VID informatīvo tālruni 1898, izvēloties tēmu "Nodokļi".

Valsts ieņēmumu dienests

x

Paroles atgadināšana