Zināšanas saimniekošanai

Uzmanību! Bakteriālā iedega konstatēta Vecauces pagastā

Ilze Vabole, AgroPols
01.07.2010

Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) gan komercdārzos, gan piemājas dārzos un apstādījumos veic monitoringu, lai noteiktu augiem bīstamās karantīnas slimības bakteriālās iedegas (Ervinia amylovora) izplatību un iepriekšējos gados piemēroto fitosanitāro pasākumu efektivitāti, stāsta VAAD Augu karantīnas departamenta direktore Gunita Šķupele.

Uz doto brīdi VAAD inspektori veikuši 179 pārbaudes, savukārt laboratorijā tiek analizēti 59 paraugi. Paraugi ir noņemti komercdārzos un piemājas dārzos, kur VAAD inspektori, veicot monitoringu, novēroja infekcijas vizuālos simptomus. Kopumā testēšana ir pabeigta 21 paraugam, no tiem viens paraugs ir bijis pozitīvs. Infekcija tika konstatēta paraugā no Auces novada Vecauces pagasta, pagājušā gada perēkļa buferzonā, piemājas dārzā. Tajā tiks piemēroti fitosanitārie pasākumi - inficēto saimniekaugu un iespējami inficēto saimniekaugu 10 m rādiusā ap inficēto koku iznīcināšana.

Par iepriekšējo gadu piemēroto fitosanitāro pasākumu efektivitāti būs iespējams spriest rudenī, kad tiks pabeigts visaptverošs monitorings. VAAD turpina veikt uzraudzības pasākumus.

G. Šķupele atgādina, ka VAAD veic visus iespējamos fitosanitāros pasākumus un pastiprināti uzrauga situāciju, tāpēc šobrīd slimības turpmākā izplatība lielā mērā būs atkarīga no tādiem faktoriem, ko cilvēks nespēj ietekmēt, piemēram, gaisa temperatūras, mitruma, vēja.

VAAD aicina iedzīvotājus sadarboties un ziņot, ja augiem ir novērotas slimības pazīmes, lai savlaicīgi konstatētu perēkļus un veiktu ierobežojošos pasākumus.

Slimības aprakstu ar attēliem sk. šeit

AgroPols

x

Paroles atgadināšana