Zināšanas saimniekošanai

Kolorādo vaboļu šogad mazāk

Mārīte Jankeleviča , www.nra.lv
06.07.2010

Laikrakstā "Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai " vēstīts, ka kartupeļu laukos šajā gadā nelabvēlīgās Kolorādo vaboles sastopamas reti. Entomologs Voldemārs Spuņģis apgalvo, ka vaboļu ir mazāk bargās ziemas dēļ, kad tās nevarēja pārciest aukstumu aramzemē.

Mazajām saimniecībām vaboļu daudzums ietekmēs kartupeļu ražu – tā būs labāka. Tā uzskata gan V. Spuņģis, gan zemniece Ausma Tola no Madonas rajona Liezēres pagasta, kura visu mūžu audzē kartupeļus tikai ģimenes lietošanai.

Savukārt lielajiem kartupeļu audzētājiem Kolorādo vaboles ražu īpaši neiespaido, jo tās nav galvenais kaitēklis. Zemnieku saimniecības Meldrāji īpašnieks Miervaldis Mazkrists no Dobeles rajona Naudītes pagasta stāsta: "Šogad Kolorādo vaboļu ir mazāk, tās īpaši nav redzētas –pateicoties tam, ka ir kodināta sēkla. Galvenais traucēklis mums, lielajiem kartupeļu audzētājiem, ir lēts imports un pārbagātība tirgū." Arī Lāsma Jefimova no Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūta, kura nodarbojas ar kartupeļu sēklaudzēšanu, apgalvo, ka vaboļu šajā gadā ir mazāk, tomēr ne tādēļ būs labāka raža – jāpateicas mitrajiem laika apstākļiem. Salīdzinot ar pagājušo gadu, kartupeļi auguši daudz labāk.

Līdz pat Jāņiem no pārlieku mitrā gaisa visā Latvijā bija ļoti daudz knišļu un odu. Pašlaik situācija mainās, jo ir sācies karsts laiks, kas kaitēkļus iznīcina, un to daudzums samazinās. V. Spuņģis uzsver, ka turpmākais to daudzums atkarīgs tikai un vienīgi no laika apstākļiem. Dzēlējkukaiņu skaits gan samazinās, tomēr dunduri šajā karstajā un sausajā laikā aktivizējas. Ja būs tikpat augsta temperatūra arī turpmāk, iznīks ērču oliņas, un nākamajā gadā to būs mazāk. Kā pastāstīja entomologs, visvairāk no kaitēkļiem šajā sezonā sastopams zemeņu smecernieks un dažādi ābeļu kaitēkļi.

Pārtikas un veterinārā dienesta Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vadītāja Madara Stinka aicina cilvēkus uzmanīt savus dzīvniekus no dunduriem un lielā karstuma. Lai arī dunduriem siekalas nav ļoti toksiskas, tomēr kodumi var būt kaitīgi, jo kavē asins sarecēšanu. Savukārt no augstās gaisa temperatūras lopiem sākas pārkaršana un karstuma stress, kas var beigties pat ar nāvi. M. Stinka brīdina, ka jūlija otrajā pusē, augusta sākumā knišļiem un dzēlējkukaiņiem būs otrais vairošanās cikls, līdz ar to šajā laikā tie atkal sagaidāmi lielā daudzumā.

www.nra.lv

x

Paroles atgadināšana