Zināšanas saimniekošanai

Lauksaimniekiem pieteikšanos akcīzes nodokļa atmaksai dīzeļdegvielai varētu pagarināt līdz 31. augustam

Ingrīda Mičāne , Leta-Nozare
03.08.2010

Lauksaimniekiem pieteikšanos akcīzes nodokļa atmaksai dīzeļdegvielai varētu pagarināt līdz 31. augustam, paredz valdības komitejā akceptētie precizējumi noteikumu projektā "Kārtība, kādā no nodokļa ir atbrīvota dīzeļdegviela (gāzeļļa) un dīzeļdegviela (gāzeļļa), kurai ir pievienota rapšu sēklu eļļa vai no rapšu sēklu eļļas iegūta biodīzeļdegviela un kuru lauksaimniecības produkcijas ražotājs izmanto lauksaimniecības zemes apstrādei, kā arī tādas meža vai purva zemes apstrādei, uz kuras kultivē dzērvenes vai mellenes".

Finanšu ministrija gan norāda, ka šāda pagarināšana radīs budžetā negatīvu ietekmi vairāk nekā trīs miljonu latu apjomā, tādēļ Zemkopības ministrijai uzdots līdz 1. novembrim sagatavot valdībai ziņojumu par lēmuma ietekmi uz budžeta izpildi.

Kā jau ziņots, 1. jūlijā stājās spēkā jauna sistēma, kas paredz lauksaimniecības produkcijas ražotājiem atbrīvojumu no akcīzes nodokļa par iegādāto dīzeļdegvielu. Turpmāk vienā saimnieciskajā gadā, tas ir, no kārtējā gada 1. jūlija līdz nākamā gada 30. jūnijam, lauksaimniekiem tiks rēķināts dīzeļdegvielas izmantojums 100 litru par katru lauksaimniecības produkcijas ražotāja atbalstam deklarēto un apstiprināto lauksaimniecībā izmantojamās zemes hektāru, kā arī par tādu meža vai purva zemes hektāru, kur kultivē dzērvenes vai mellenes.

Līdz šim sistēma paredzēja, ka lauksaimnieki dīzeļdegvielas iegādei bez akcīzes nodokļa Lauku atbalsta dienestā (LAD) piesakās šādā kārtībā: līdz 2010. gada 19. jūlijam - par dīzeļdegvielas piešķiršanu 40 litru apmērā uz platības hektāru, līdz 2010. gada 15. augustam - par šajā saimnieciskajā gadā atlikušā dīzeļdegvielas daudzuma piešķiršanu.

Sistēmas maiņa radīja situāciju, ka lauksaimniecības produkcijas ražotājiem nebija iespējams iegādāties dīzeļdegvielu bez akcīzes nodokļa 2010. gada jūlija mēneša pirmajā pusē. Līdz ar to lauksaimnieciskās produkcijas ražotāji bija spiesti iegādāties dīzeļdegvielu ar akcīzes nodokli.

Lai novērstu radušos situāciju un nepasliktinātu lauksaimniecības produkcijas ražotāju finansiālo situāciju, par dīzeļdegvielu, kas iegādāta 2010. gada intensīvajā darba sezonā, t.i., jūlijā ar akcīzes nodokli, varēs saņemt akcīzes nodokļa atmaksu, ja līdz 31. augustam iesniegs LAD reģionālajā lauksaimniecības pārvaldē iesniegumu un dokumentu kopijas, kas apliecina dīzeļdegvielas iegādi. Procesu administrēs LAD, un akcīzes nodokļa atmaksu no budžeta apakšprogrammā "Akcīzes nodokļa par dīzeļdegvielu atmaksāšana zemniekiem" pieejamiem finanšu līdzekļiem veiks Valsts Ieņēmumu dienests (VID).

Lai saņemtu atbrīvojumu no akcīzes nodokļa par patstāvīgo pļavu un ganību vai aramzemē sēto ilggadīgo zālāju apstrādāšanu, šajās platībās jānodrošina minimālais lauksaimniecības dzīvnieku skaits vismaz 0,5 nosacītās liellopu vienības uz vienu atbalstam apstiprināto hektāru.

Pēc VID sniegtās informācijas, 2008. gadā bija 11 660 lauksaimniecības produkcijas ražotāju, kuri pieprasīja akcīzes nodokļa atmaksu, tātad bija reģistrējušies kā nodokļu maksātāji. Pēc LAD informācijas šā gada 20. jūlijā kā nodokļu maksātājs ir reģistrēts 18 231 lauksaimnieks.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana