Zināšanas saimniekošanai

Kaprīzas, prasīgas, garšīgas

Laura Šupstika, Diena
15.09.2010

Laikrakstā "Diena" stāstīts, kā stādīt, sakopt un pabarot avenes, lai nākamgad būtu laba ogu raža.

Avenes ir diezgan cimperlīgi augi, skaidro Pūres Dārzkopības pētījuma centra pētniece Valda Laugale. Tāpēc, ja nepareizi sabalansēsit mēslojumu, ja ļausit avenēm ieaugt nezālēs vai ja tām kā trūks vai būs par daudz, avenes augs negribīgi, lapas būs neveselīgas un plankumainas, savukārt ogas – kroplīgas.

Labāk stādīt rudenī

V. Laugale teic, ka avenes vislabāk stādīt rudenī, lai stādi paspēj labāk apsakņoties, bet var stādīt arī pavasarī. Pavasarī gan tās jāstāda pēc iespējas agrāk, kamēr vēl nav saplaukuši pumpuri. Ja augsne ir nabadzīga ar barības vielām, pirms stādīšanas tajā jāiestrādā kompleksais mēslojums, kurš vairāk satur aveņu augšanai nepieciešamo kāliju. Vislabāk, ja mēslojums augsnē tiks iestrādāts pāris dienu pirms stādu stādīšanas, jo tad tas labāk iemaisīsies augsnē un tieši neskars auga saknes, skaidro V. Laugale. Viņa arī iesaka – ja precīzi zināms, kur būs aveņu stādu rindas, minerālmēslus var iestrādāt tikai rindu vietās. Tad nevajadzēs iztērēt tik daudz minerālmēslu. V. Laugale norāda, ka avenēm līdzīgi kā zemenēm nepieciešams slāpeklis, kas veicina jauno dzinumu augšanu un lapojuma veidošanos, bet jāatceras, ka slāpeklis augam jādod tikai pavasarī, nevis rudenī, lai pastiprināti nesāk augt jaunie dzinumi, kas līdz ziemai nepaspēs nobriest.

V. Laugale avenes iesaka mēslot pēc šādas shēmas: tikko stādītām avenēm rudenī jāiedod kompleksais mēslojums, bet nākamā gada pavasarī – tikai slāpeklis. Pirmajā gadā vairāk mēslot nevajag. Ja stādot aveņu stādi kārtīgi samēsloti, arī otrajā gadā var iztikt tikai ar slāpekli vai kūtsmēsliem (ja tādi ir pieejami). Trešajā gadā avenēm atkal būtu jādod kompleksais mēslojums.

Zāģu skaidas gadu vecas

Pēc aveņu iestādīšanas stādus ieteicams mulčēt. Tam lieti noderēs zāģu skaidas, kas palīdzēs augsnei ilgāk saglabāt mitrumu, pasargās augus no ieaugšanas nezālēs un sadaloties paaugstinās organisko vielu līmeni augsnē. Jāatceras, ka nav vēlams izmantot pilnīgi svaigas zāģu skaidas, jo uz skaidām esošie mikroorganismi, tās sadalot, patērē ļoti daudz slāpekļa. "Tādā gadījumā augam būs jādod papildu slāpekļa mēslojums, jo skaidas augiem to vienkārši atņems," skaidro V. Laugale. Tāpēc viņa iesaka izmantot vismaz gadu pastāvējušas zāģu skaidas.

Pēc 10 gadiem citā vietā

Ja avenes bagātīgi mēslotas un stādi ir veseli, aveņu krūmi vienā vietā var augt aptuveni desmit gadu, pēc tam gan tos vajadzētu pārstādīt. V. Laugale teic, ka avenes nedrīkst pārstādīt tai pašā vietā, kur tās augušas iepriekš, jo tādējādi samazinās auga ražība, vairāk izplatās kaitēkļi un slimības. Ja tomēr ierobežotā platība dārzā neļauj aveņu krūmus stādīt citviet, nepieciešams nomainīt augsnes virskārtu, bet tas ir milzīgs darbs, atzīst V. Laugale. Speciāliste neiesaka avenes stādīt vietās, kur iepriekš augušas zemenes, jo abi augi ir rožu dzimtas un tiem ir kopīgi kaitēkļi. Avenes nav vēlams stādīt arī pēc bietēm un augiem, kas ir uzņēmīgi pret vītēm, piemēram, asteres. Toties tās labi augs vietās, kur iepriekš auguši kāpostaugi, sīpoli.

Ja šoruden nestādīsit jaunus krūmus un plānojat vienīgi sakopt esošos, pēc iespējas ātrāk jāsteidz izgriezt vecos dzinumus, kas bieži ir inficēti ar dažādām stublāja slimībām un var pāriet arī uz jaunajiem dzinumiem. "Ja inficēti arī jaunie stublāji, tos tūlīt pēc veco stublāju izgriešanas var nomiglot ar bordo šķīdumu," iesaka V. Laugale. Bet, ja stādā iemitinājies vīruss, nekādas ķīmijas nelīdzēs – stāds jārauj ārā un tā vietā jāstāda jauns, teic speciāliste.

***

Ko izvēlēties?

"Meteor" – ogas ienākas samērā agri, ir izturīgas transportējot.

"Lazarevskaja" – ogas piemērotas gan ēšanai svaigā veidā, gan pārstrādei. Ogas lielas, saldskābas, ar vāju aromātu.

"Bulgarski Rubin" – lai arī ieņēmīga pret vīrusu slimībām un tīklērci, šī šķirne arī stipras infekcijas gadījumos dod labu ražu.

"Brigantina" – vidēji vēla šķirne, izturīga pret sēņu slimībām. Ogas ir aromātiskas, saldskābas, nebirst.

"Gerakl" – ražo no augusta beigām līdz rudens salnām. Ogas lielas, saldskābas, ar vāju aromātu.

Avots: Valda Laugale, Pūres Dārzkopības centrs

Diena

x

Paroles atgadināšana