Zināšanas saimniekošanai

Uzmanību - bruceloze!

Aija Zariņa, AgroPols
24.09.2010

Kā informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere, kādā saimniecībā Kurzemes pusē cūkām konstatēta bruceloze - hroniska infekcijas slimība.

Slimības skartajai novietnei PVD ir noteicis dzīvnieku pārvietošanas aizliegumu. Saimniecībai aizliegts realizēt cūkas gan uz citām saimniecībām, gan arī pārvietot tās uz kautuvi.

PVD veic epidemioloģisko izmeklēšanu, lai noskaidrotu infekcijas izcelsmi un iespējamos izplatīšanās ceļus.

Pārbaudes tika veiktas arī saimniecībās, uz kurām vestas cūkas no slimības skartās saimniecības. Cūkām tika ņemti asins paraugi laboratoriskiem izmeklējumiem uz brucelozi. Saņemtie laboratorisko izmeklējumu rezultāti norāda, ka slimība no skartās saimniecības uz citām saimniecībām nav izplatījusies.

Brucelozes ierosinātājs ir baktērija (Brucella suis). Cūkām brucelozes simptomi ir aborti, dzimumorgānu iekaisumi un neauglība. Slimība ir lipīga un slimie dzīvnieki ir jānokauj. I. Meistare uzsver, ka visu iepriekš minēto iemeslu dēļ, dzīvnieku saslimšana ar brucelozi rada ievērojamus ekonomiskus zaudējumus saimniecībai.

Ar brucelozi var slimot arī mežacūkas, tādēļ PVD veiks mežacūku laboratorisko izmeklēšanu, lai noskaidrotu vai saslimšanu varēja izraisīt mežacūkas.

Lai pasargātu dzīvniekus no saslimšanas ar brucelozi un citām dzīvnieku infekcijas slimībām, PVD atgādina, ka saimniecībās pastāvīgi jāievēro biodrošības pasākumi - personāla higiēna, jānodrošina dezinfekcija, deratizācija, dzīvnieki jāpasargā no saskarsmes ar meža dzīvniekiem. Dzīvnieku līķi līdz to aizvešanai jāuzglabā tā, lai nepieļautu citu dzīvnieku un putnu piekļuvi. Iegādājoties dzīvniekus vaislai ļoti svarīgi, lai tie būtu izmeklēti uz noteiktām dzīvnieku infekcijas slimībām, tostarp brucelozi.

Dzīvnieku turētāja pienākums ir informēt veterinārārstu par katru aborta gadījumu, jo tieši aborti liecina par iespējamu brucelozi. Veterinārārsts izmeklēs dzīvniekus un nosūtīs asins paraugus laboratoriskai izmeklēšanai.

Turklāt PVD brīdina, ka slimība, kas izplatās ar dzīvnieku urīnu, fekālijām, pienu un citiem inficēto cūku ķermeņa izdalījumiem, var inficēt arī cilvēkus, tādēļ par konstatēto dzīvnieku saslimšanu informēts Latvijas Infektoloģijas centrs.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana