Zināšanas saimniekošanai

Aitu dienas 2011


16.07.2011, aitu kontrolizaudzēšanas un kontrolnobarošanas stacijā Rūjienas novada, Jeru pagasta ”Klimpās"

Aitu dienas 2011

Aitkopībai Latvijā ir senas tradīcijas, bet šobrīd nozares attīstības iespējas netiek pilnībā izmantotas. Šīs perspektīvās nozares popularizēšanai Latvijas aitu audzētāju asociācija (LAAA) rīko ”Aitu dienas 2011”, kas notiek jau trešo gadu un ir būtisks pasākums aitkopjiem un interesentiem, kur iegūt aktuālāko informāciju un praktiskus padomus gan aitu audzēšanā, gan tirdzniecībā, gan eksporta organizēšanā.

“Reti kura lauksaimniecības nozare Latvijā tik strauji attīstās, kā pēdējos piecos gados aitkopība. Pie mums aitkopībai vislielākās iespējas ir tieši saistītas ar stabili augošu jēra gaļas tirgu Eiropā un tuvējo kaimiņu, Igaunijā, Krievijā un Baltkrievijā, interesi par Latvijas tumšgalves vaislas dzīvniekiem. Vietējā Latvijas tumšgalve ir laba mātes šķirne krustošanai ar gaļas šķirnes teķiem. Šī šķirne ir aktīva un ēdelīga ganībās. Tā nav pārspīlēti jāpiebaro ar daudz spēkbarības, lai 5-7 mēnešos jērs sasniegtu realizācijas kondīciju. Mums ir lauki, kuros ekonomiski neatmaksājas audzēt ne graudus, ne rapsi, ne kartupeļus, bet lieliski aug zāle, kur var ganīt aitas. Arī nelielām saimniecībām un hobija saimniecībām varu ieteikt pievērsties aitkopībai, jo tā var būt videi draudzīga un ienesīga nodarbošanās, bez lieliem kapitālieguldījumiem”, tā atzīst Kaspars Kļaviņš, šķirnes aitu ganāmpulka „Ances” īpašnieks.

“Aitu dienās 2011” ir uzaicināti piedalīties Latvijas un ārzemju aitu audzētāji, nozares pieredzējušākie eksperti, aitu produkcijas ražotāji un pārstrādātāji, aitkopības aprīkojuma, barības un kopšanas līdzekļu tirgotāji, LAAA sadarbības partneri, kā arī jebkurš interesents ir aicināts piedalīties.

“Šādu pasākumu organizēšana ir vitāli nepieciešama, ja nodrošina aitkopības nozares popularizēšanu. Aitkopības nozare attīstās, tomēr šobrīd Latvijā ir divas reizes mazāk aitu kā 1990. gadā un pat sešas reizes mazāk kā 1940. gadā. Situāciju aitkopības nozarē noteikti uzlabotu, ja zemnieki saņemtu regulāras un kvalitatīvas konsultācijas par aktualitātēm gan pašu mājās, gan ārzemēs, kā arī aitas gaļas patēriņa popularizēšana” skaidro  Zemnieku Saeimas priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja.

Programmā:

16. jūlijā:

Dzīvnieku izstāde, vērtēšana, Semināri, tirdzniecība, pasākumi bērniem un balle ar muzikantiem

17. jūlijā:

Seminārs, Teķu cirpšana un vilnas novērtēšana, Vaislas teķu izsole, iespēja apmeklētĶoņu dzirnavas un Naukšēnu cilvēkmuzeju.

Detalizēta „Aitu dienas 2011” programma pieejama šeit http://www.latvijasaita.lv/doc/aitu_diena%202011_programma.pdf



Atbildīgais
Latvijas aitu audzētāju asociācija

Izziņas

Kaspars Kļaviņš,


e-pasts:kaspars.klavins@gmail.com,


tālr. 29155205

AgroPols

x

Paroles atgadināšana