Zināšanas saimniekošanai

„Aitu dienas 2011" – ieguvums Latvijas lauksaimniecības produktu eksportam nākotnē

Kaspars Kļaviņš, Zemnieku Saeima (ZSA)
19.07.2011

„Aitu dienas 2011" – ieguvums Latvijas lauksaimniecības produktu eksportam nākotnē

Latvijas aitu audzētāju asociācijas (LAAA) rīkotajā starptautiskajā aitu novērtēšanas pasākumā “Aitu dienas 2011”, kas nedēļas nogalē  norisinājās aitu kontrolizaudzēšanas un kontrolnobarošanas stacijā Rūjienas novada, Jeru pagasta ”Klimpās’, ļoti lielu interesi guvušas Latvijas saimniecībās audzētās aitas.

"Aitu dienas 2011" pulcēja vairāk nekā 400 dalībniekus no Latvijas, Igaunijas, Krievijas, ASV, Austrālijas un citām valstīm. Vislielāko interesi un atzinību guva aitu šķirne "Latvijas tumšgalve", par Latvijas ganāmpulkos dzimušo teķu iegādi īpaši interesējās lauksaimnieki no Igaunijas un Krievijas.

"Raisīt interesi mums svarīgākajos eksporta tirgos ir labs sasniegums. Latvijas aitas ir starptautiski augstu novērtētas, ko parādīja lielā interese tieši par mūsu ganāmpulkos dzimušajiem teķiem. Atzinīgus vārdus par lauksaimniecības attīstību saņēmām arī no ASV ekspertiem, kas bija ieradušies uz "Aitu dienām". Uzsverot, ka vēl ir daudz, uz ko tiekties, ASV eksperti atzinīgi novērtēja mūsu lauksaimnieku aktivitāti un saražotās produkcijas kvalitāti," atzīst Maira Dzelzkalēja, Zemnieku saeimas priekšsēdētāja vietniece.

"Aitu dienu" ietvaros norisinājās izstādes, kurās dalībnieki varēja aplūkot dažādas aitu šķirnes: Latvijas tumšgalvi, Dorper, Oxfordown, Romanovas aitas, Latvijas tumšgalves un Suffolk krustojumu un Jacobs aitas ar četriem ragiem. Par labāko speciālistu vērtējumā tika atzīts SIA "Ances" ganāmpulkā dzimušais Latvijas tumšgalves teķis. Otro vietu speciālisti piešķīra SIA "Mikaitas", bet trešo - SIA "SF17" ganāmpulka teķim.

Pasākumā īpaši bija domāts par mazo, vēl topošo nākotnes lauksaimnieku izklaidi. Bērni Rūjienas mākslinieka Jāņa Galzona vadībā zīmēja aitas, kā arī piedalījās konkursos. Plašu interesi izraisīja aitu šovi "Jaunais lauksaimnieks" un "Jaunais vērtētājs".

"Aitu dienas" rīko Latvijas aitu audzētāju asociācija (LAAA). Tas ir LAAA organizētais aitkopības popularizēšanas galvenais pasākums, un ir būtisks pasākums aitkopjiem un interesentiem, kurā iegūt aktuālāko informāciju un praktiskus padomus gan aitu audzēšanā, gan tirdzniecībā, gan eksporta organizēšanā. Šogad "Aitu dienas" norisinājās jau trešo reizi.

Zemnieku Saeima (ZSA)

x

Paroles atgadināšana