Zināšanas saimniekošanai

"Stoller" brīdina: Lauksaimniecības tehnikas iepirkumos nereti pārkāpti konkursu organizēšanas noteikumi

Aija Zariņa, AgroPols
20.07.2011

Vienīgais oficiālais JCB lauksaimniecības un celtniecības tehnikas izplatītājs Latvijā Stoller, kuram pieder veikalu tīkls Stokker, brīdina zemniekus uzmanīties no nelikumībām agrotehnikas iepirkumu konkursos un neuzķerties uz apšaubāmu tehnikas dīleru piedāvājumiem no neoficiāliem izplatītājiem. Kā informēja SIA "Stoller" mārketinga speciāliste Ieva Treija, pastāv draudi, ka šādi iegādāta tehnika neatbilst līdzfinansējuma nosacījumiem un zemniekiem var būt jāatmaksā saņemtais Eiropas Savienības atbalsts.

Stoller rīcībā ir informācija par vairākiem konkursiem, kuros fiksēti konkursa organizēšanas noteikumu pārkāpumi.

Stoller jurists Ingus Gailums apliecina, ka administratīvā procesa ietvaros liela daļa tehnikas publisko iepirkumu rezultātu ir atcelti. Tajos uzvarētājs bijusi Igaunijā reģistrētā kompānija "Kapro Eesti OU". Konstatēti, piemēram, šādi pārkāpumi - vairākos gadījumos pretendentam nebija iespēju saņemt tehnisko specifikāciju, iesniegt piedāvājumu norādītajā laikā un vietā, jo tur neviens nav bijis pieejams, kā arī nav bijis ievērots termiņš, kurā pieteikumi iesniedzami.

"Lai pierādītu tehniskās specifikācijas neizsniegšanu un piedāvājumu nepieņemšanu, nācās pieaicināt tiesu izpildītājus, kuri apstākļus konstatēja sastādot aktus", stāsta uzņēmuma jurists.

Uzņēmuma pārstāvji vērš uzmanību uz to, ka jautājums par agrotehnikas iepirkumu caurspīdīgumu ir aktuāls no tā aspekta, ka zemniekiem ar Lauku atbalsta dienesta starpniecību ir pieejams līdz pat 40% Eiropas līdzfinansējuma agrotehnikas iegādei, bet tas attiecas tikai uz jaunu traktoru iegādi oficiālos iepirkumu konkursos.

"Domājam, ka fakts, ka zemnieki var pretendēt uz pieejamo Eiropas līdzfinansējumu, arī veicinājis negodīgus pārdevējus piedāvāt savu tehniku tirgū, nereti uzdodot to par jaunāku. Aicinām lauksaimniekus pievērst tam uzmanību, jo, tā kā tiek izmantots Eiropas līdzfinansējums, tad Lauku atbalsta dienests 5 gadu laikā var prasīt atmaksāt naudu, ja atklāj, ka traktors nav jauns," informē Stoller valdes loceklis Indreks Lillends (Indrek Lillend).

Otrkārt, ja zemnieks pērk tehniku ne no oficiālā izplatītāja, tad gadījumā, ja tehnikai rodas kādas problēmas, rūpnīcas garantiju saņemt nav iespējams. Tiesības izplatīt jaunu JCB agrotehniku ir tikai vienīgajam oficiālajam izplatītājam tirdzniecības centru tīklam STOKKER.

Lai zemnieki varētu justies droši par iegādātās tehnikas dokumentu atbilstību un oriģinalitāti, Stoller informē, ka konsultēs zemniekus bez maksas un veiks tehnikas dokumentācijas pārbaudi STOKKER servisa centros visā Latvijā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana