Zināšanas saimniekošanai

Latvijas lauku tūrisma asociācija "Lauku ceļotājs" vienojusies ar PVD par brīvdienu māju nereģistrēšanu

AgroPols
31.10.2011

Latvijas lauku tūrisma asociācija "Lauku ceļotājs" vienojusies ar Pārtikas un veterinārais dienestu (PVD), ka ir jāreģistrējas tikai ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem - tiem, kas savā naktsmītnē piedāvā ēdināšanu, nevis pilnīgi uzņēmējiem.

Kā stāsta asociācijas prezidente Asnāte Ziemele, PVD, atbildot uz Lauksaimnieku organizācijas sadarbības padomes vēstuli, kurā bijusi izklāstīta asociācijas biedru problēma, aicinājis aktualizēt "Lauku ceļotāja" dokumentu "Labas higiēnas prakses vadlīnijas ēdiena gatavošanai lauku tūrisma mītnēs", lai precizētu jautājumu par ēdināšanas pakalpojumu sniedzēju lauku tūrisma mītnēs reģistrācijas kārtību PVD.

Savukārt Zemkopības ministrija (ZM) Lauksaimnieku organizācijas sadarbības padomei atbildējusi, ka patlaban pārtikas aprites reģistrācija notiek bez maksas un bez PVD klātesamības, tādēļ dienestā tiek reģistrēti visi pieteiktie uzņēmumi. Taču pieteicējam pirms reģistrācijas pašam vajadzētu izvērtēt, vai viņa mītne atbilst pārtikas aprites uzņēmuma statusam saskaņā ar spēkā esošajiem Eiropas Savienības un Latvijas normatīvajiem aktiem.

Tāpat ZM atgādinājusi, ka jebkuram topošajam pārtikas aprites uzņēmumam ir iespēja noskaidrot PVD visus neskaidros jautājumus. ZM arī atzīmē, ka gadījumā, ja lauku tūrisma mītne tikai nodrošina iekārtas un aprīkojumu viesim un ēdienu šajās virtuvēs gatavo tikai viesi un tikai savām vajadzībām, šāds uzņēmums PVD nav jāreģistrē kā pārtikas aprites uzņēmums.

"Lauku ceļotājs" līdz šā gada beigām plāno labot izstrādātās vadlīnijas lauku tūrisma mītnēm, svītrojot iepriekšējo prasību par visu uzņēmumu reģistrēšanu prasību PVD, lai turpmāk nerastos kādu iesaistīto pušu neprecīza interpretācija.

PVD atsevišķām lauku brīvdienu mājām reģionos bija pieprasījis to reģistrāciju.

Ziemele norādīja, ka šāda prasība ir absurda, jo šajās brīvdienu mājās netiek piedāvāti ēdināšanas pakalpojumi, bet gan virtuve un tās iekārta, kurā pašiem atpūtniekiem sagatavot sev maltīti.

"Lauku ceļotāja" prezidente gan piebilst, ka asociācija arī šajā gadījumā, iespējams, nav bez vainas, jo pieļāvusi, ka tās izstrādātajās vadlīnijās tiek iekļauta prasība, ka attiecīgi reģistrētām jābūt arī tūrisma mītnēm, kurās tiek piedāvāti gan ēdināšanas pakalpojumi, gan iespējas tūristam to izdarīt pašam.

"Neiedomājāmies, ka PVD šo varētu interpretēt citādi un attiecināt arī uz mazām brīvdienu mājām. Šī norma bija domāta tādām tūrisma mītnēm, kurās tiek piedāvāts apkalpot plašas svinības, piemēram, sporta spēles. Visos citos gadījumos atbilstību vajadzētu kontrolēt ar būvniecības normām, kvalitātes prasībām un standartiem. Vēl jo vairāk, šī norma tika pieņemta saskaņā ar valstī jau noteiktajiem pārtikas higiēnas vispārējiem principiem ēdienu gatavošanai, bet tikai pēc vadlīniju pieņemšanas viņi sākuši to kontrolēt," atzīmē Ziemele.

Savukārt PVD noraidīja "Lauku ceļotāja" pārmetumus. "PVD nepieprasa šādu objektu reģistrāciju. Šāds formulējums diemžēl ierakstīts vadlīnijās, ko "Lauku ceļotājs" pats izstrādājis saviem biedriem. Turklāt tas nav normatīvais akts, bet saistošs tikai asociācijas biedriem. Varu ieteikt veikt korekcijas vadlīnijās," sacīja PVD Pārtikas uzraudzības departamenta direktors Ernests Zavadskis.

Zavadskis pieļāva, ka zināma neizpratne varētu būt radusies, jo, mazinot administratīvo slogu, PVD atteicies no pirmsreģistrāciju pārbaudēm, kas vēl pirms diviem gadiem bija obligātas.

"Tagad reģistrācijas process ir ļoti vienkāršots, to var izdarīt elektroniski. Iespējams, bija pāris gadījumi, kad attiecīgo objektu īpašnieki bija pieteikušies uz Eiropas Savienības finansējumu, investējuši naudu virtuvēs un viņiem vajadzēja iesniegt izziņu Lauku atbalsta dienestā, ka objekts atbilst higiēnas prasībām. Tad gan mēs izsniedzām atzinumus tikai tad, ja objekts bija reģistrēts PVD, jo nereģistrētiem objektiem atzinumu izsniegt nedrīkst. Pārējos gadījumos tā ir neizpratne vai nepareiza normatīvā akta interpretācija," sacīja PVD pārstāvis.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana