Zināšanas saimniekošanai

PVD pēdējo pārbaužu laikā trihinellas gaļā nav konstatētas

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)
10.11.2011

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), saņemot informāciju no Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) par saslimšanas gadījumiem ar trihinelozi Daugavpils reģionā, ir veicis vairākas ārpuskārtas pārbaudes tirdzniecības uzņēmumos, t.sk. tirgos un veikalos.

Pārbaužu laikā tirdzniecības vietās trihinellas gaļā nav konstatētas.

Tā kā trihinelozei inbukācijas periods ir no 5 līdz vairāk nekā 45 dienām, iespējams, ka saslimušie ir lietojuši uzturā gaļu, kas iegādāta laikā, kad bija konstatēti pirmie saslimšanas gadījumi ar trihinelozi jūnijā un jūlijā.

Tāpat dienests informē, ka Daugavpils tirgus ir pastiprinātā dienesta inspektoru uzraudzībā un pārbaudes tiek regulāri veiktas, lai izvērtētu, kā uzņēmumi nodrošina cūkgaļas izsekojamību.

PVD uzsver, ka regulāri un savlaicīgi saņem no LIC epidemiologiem informāciju par saslimšanām, kas saistītas ar pārtiku, lai spētu operatīvi veikt visus nepieciešamos saslimšanu ierobežojušos pasākumus, t.sk. pēc laboratoriskajām pārbaudēm produkcijas apturēšanu un izņemšanu no apgrozības.

PVD aicina patērētājus lietot uzturā tikai laboratoriski pārbaudītu un termiski apstrādātu cūkgaļu un to iegādāties legālās tirdzniecības vietās, pieprasot papildus informāciju no pārdevēja par gaļas izcelsmi, kā arī noteikti saņemt pirkuma čeku. Aizdomu gadījumos par nelegālajām darbībām cūkgaļas izplatīšanā aicinām informēt PVD teritoriālās pārvaldes vai arī sniegt informāciju, zvanot uz dienesta uzticības tālruni – automātisko atbildētāju 67027402.

Tāpat sabiedrībā plaši tiek pieprasīta mājas apstākļos audzēta cūku gaļa, jo tā tiek uzskatīta par veselīgāku. Tomēr bieži vien gaļai, kura tiek iegūta pašpatēriņam dzīvnieka īpašnieka saimniecībā, netiek veikta veterinārā ekspertīze un trihinelozes laboratoriskā kontrole. Turklāt sastopami gadījumi, ka piemājas saimniecībās neievēro elementāras biodrošības prasības un bieži vien mājas cūkām izbaro meža dzīvnieku izcelsmes blakusproduktus, kas var veicināt cūkgaļas invadēšanos ar trihinellu. Pašpatēriņam iegūtā gaļa nereti tiek piedāvāta tuviniekiem un kaimiņiem, kas līdz ar to rada potenciālu risku daļai sabiedrības saslimt ne tikai ar trihinelozi, bet arī ar citām zoonozēm.

Sevišķi piesardzīgiem jābūt iegādājoties un lietojot uzturā medījumu (meža cūku) gaļu, jo nereti tā var būt invadēta ar trihinellām. Lielākais trihinellu avots dabā Latvijā ir meža dzīvnieki.
Ja ir zināms, ka gaļā laboratoriski konstatētas trihinellas, gaļa pārtikā nav izmantojama.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)

x

Paroles atgadināšana