Zināšanas saimniekošanai

Arī turpmāk mazdārziņu īpašnieki tomātu sēklas drīkstēs bez ierobežojumiem audzēt savām vajadzībām

Velta Evelone, Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD)
28.02.2012

Papildinot VAAD oficiāli pausto viedokli par situāciju ar tomātu sēklu tirdzniecību gribam nomierināt visus mazdārziņu tomātu audzētājus. VAAD konstatētie pārkāpumi vienā sēklu tirdzniecības vietā nebūt nenozīmē to, ka vairs nebūs iespējams iegādāties tomātu sēklas. Eiropas Savienības dārzeņu šķirņu katalogā ir vairāk nekā 3000 tomātu šķirņu, pietiekami liels klāsts no kā izvēlēties. Visas jums zināmās sēklu tirdzniecības vietas (sēklu veikali, lielveikali), kur šīs sēklas tiek tirgotas, turpina savu darbu un tirgo tomātu sēklas.

Attiecībā uz trešajās valstīs audzēto sēklu izmantošanu savām vajadzībām gribam atgādināt, ka nav nekādas izmaiņas, lai pāris paciņas sēklu atvestu un savā siltumnīcā iesētu. Vienīgā prasība ir tā, ka šīs ievestās sēklas, kas nav ES katalogā, nedrīkst tirgot.

Nevienu kolekciju VAAD neiznīcinās. Mēs atbalstām iniciatīvu dažādu šķirņu popularizēšanā, piedaloties izstādēs un semināros, atbalstāma ir arī dalīšanās audzēšanas pieredzē ar citiem šīs jomas entuziastiem. Varat ar sēklām mainīties, bet tiklīdz sākas sēklu tirdzniecība, tā prasības ir visiem vienādas.

Ja kāds uzņēmums grib tirgoties ar Krievijas sēklām tad viņam ir jāiziet noteikta procedūra, tas ir jāiegūst šķirnes īpašnieka atļauju to darīt, jāveic šķirnes reģistrācija un pēc tam jāveic šķirnes uzturēšana Latvijā vai jebkurā citā ES valstī.

Sk. arī piev. failu

Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD)

x

Paroles atgadināšana