Zināšanas saimniekošanai

Līgo svētkos – veseli ēduši!

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)
20.06.2012

Par to, lai iegādātos un celtu galdā tikai drošu pārtiku, vajadzētu domāt katru reizi, dodoties iepirkties, taču īpaši aktuāli tas kļūst, tuvojoties svētkiem, kad saimnieces plāno, ko celt galdā, kā to visu sarūpēt, kā nogādāt mājās un pagatavot, bet saimnieki nes no šķūņa ārā grilus un pārbauda alus kausus. Protams, runājam par Līgo svētkiem, kas strauji tuvojas un jau nedēļas nogalē priecēs lielus un mazus visā Latvijā.

Lai Līgo svētkus aizvadītu godam, Pārtikas un veterinārais dienests atgādina dažas vienkāršas patiesības, kas jāzina labai saimniecei un saimniekam.

Laba saimniece:

  1. pērk tik daudz pārtikas, cik nepieciešams – ne par daudz, ne par maz;
  2. gaļu un citus pārtikas produktus pērk tikai drošā tirdzniecības vietā;
  3. nepērk mājās kautu, laboratoriski neizmeklētu cūku gaļu;
  4. pērk svaigus produktus, kuriem nav beidzies derīguma termiņš, kuri veikalā ir uzglabāti atbilstošos apstākļos un kuri gan pēc skata, gan pēc smaržas, gan konsistences ir tādi, kādiem tiem būtu jābūt – ar izvēlētajam produktam raksturīgajām īpašībām;
  5. ar iepirkumu maisiem uzreiz dodas uz mājām un pārtikas produktus novieto aukstumā;
  6. arī produktus, kas pirms lietošanas uzturā netiek termiski apstrādāti – dažādus gatavos salātus, aukstās uzkodas, saldos ēdienus, konditorejas izstrādājumus ar krēmu, ja tos uzreiz neēd, novieto aukstumā;
  7. pirms svētku mielasta gatavošanas, nomazgā rokas un mazgā tās arī pēc tam, kad apstrādāti jēlprodukti;
  8. lieto tīru virtuves inventāru – dēlīšus, nažus, traukus;
  9. jēlu gaļu, zivis un olas uzglabā un apstrādā atsevišķi no gatavajiem pārtikas produktiem;
  10. pārtikas produktus kārtīgi termiski apstrādā.

Gaļas cepšanu saimnieces parasti uztic saimniekiem, tādēļ daži padomi arī viņiem.

Labs saimnieks:

  1. zina, ka gaļa kārtīgi jāizcep, tādēļ gaļu griež nelielos gabaliņos, lai to cepot, arī gaļas dziļākajos slāņos tiktu sasniegta dažādu slimību izraisītāju iznīcināšanai nepieciešamā temperatūra;
  2. pēc darbošanās ar jēlu gaļu, nomazgā rokas;
  3. nomazgā arī traukus un inventāru, kas bija saskarē ar jēlu gaļu;
  4. pirms gaļas pasniegšanas līgotājiem, pārliecinās, ka gaļai, to pārgriežot uz pusēm, vidū nav asiņu, tās krāsa ir pelēka.

Līgotāji:

  1. pirms sēšanās pie galda mazgā rokas un ēd gardām mutēm saimnieku sarūpētos gardumus!

Veseli ēduši!

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)

x

Paroles atgadināšana