Zināšanas saimniekošanai

VAAD brīdina: Uzmanību – kartupeļu lakstu puve!

AgroPols
25.06.2012

Šogad pirmās kartupeļu lakstu puves pazīmes konstatētas Latgales reģionā, Rēzeknes novadā, informēja Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) Zemgales reģionālās nodaļas vecākā inspektore  Z. Liepiņa. Pieturoties mitram, siltam un saulainam laikam, kas slimības attīstībai ir vislabvēlīgākie apstākļi, neliks ilgi gaidīt, kad arī Jūsu mazdārziņos un lielajos kartupeļu stādījumos parādīsies šīs slimības pirmās pazīmes.

      Atcerēsimies, ka sēnes Phytophthora infestans inficē kartupeļu lapas, stublājus, bumbuļus, dīgstus. Pirmie slimības simptomi parādās uz lapām vasaras otrajā pusē, parasti kartupeļu ziedēšanas sākumā. Vispirms uz kartupeļu cera apakšējo lapu malām parādās izplūduši pelēcīgi brūni plankumi, kuri vēlāk nekrotizējas. Mitrā laikā ap plankumiem lapu apakšpusē redzama pelēki balta apsarme. Sausā laikā lapu augšpusē ap plankumiem vērojama gaiša olīvzaļa apmale. Plankumiem palielinoties, sarmainā apmale virzās uz lapas veselo audu pusi.

    Uz stublājiem un lapu kātiem slimība parādās garu, brūnu joslu veidā. Sausā laikā slimības attīstība apstājas, plankumi kļūst drūpoši, bet mitrā laikā tie atkal turpina paplašināties, un augi pūst. Slimība pārņem aizvien jaunas lapas un stublājus, līdz augs aiziet bojā. No slimajiem kartupeļu ceriem inficējas veselie augi. Uz lauka izveidojas bojātu lakstu perēkļi. Sēnes attīstībai labvēlīgos apstākļos 7-10 dienās var iznīkt laksti visā kartupeļu laukā.

       Pirmais smidzinājums jāizdara profilaktiski - īsi pirms kartupeļu lakstu sakļaušanās vagās vai parādoties slimības pirmajām pazīmēm. Pirmajam smidzinājumam ieteicams izmantot fungicīdu ar sistēmas vai lokālu sistēmas iedarbību. Smidzinājumu atkārto pēc 10-14 dienām. Trešajam un turpmākiem smidzinājumiem izmantojami pieskares iedarbības fungicīdi, atkārtojot pēc 7-10 dienām.

       Latvijā 2012. gada Augu aizsardzības līdzekļu reģistrā ir iekļauts plašs fungicīdu klāsts kartupeļu lakstu puves ierobežošanai, izdarot pareizu fungicīda izvēli un veicot kvalitatīvu, savlaicīgu smidzinājumu, var veiksmīgi to ierobežot.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana