Citas ziņas sadaļā
Zemkopības sistēmas elementi vērtības, izvēles un risinājumi
Rīks piemērotākās zemkopības sistēmas izvēlei. Vebinārs "Kas tas ir un kā to lietot?"
Zemkopības sistēmu saimnieciskie rezultāti
Modelēšanas rīks zemkopības sistēmas risinājumu izvēlei. Struktūra un metodoloģija
Slāpekļa aprites novērtēšana zemkopības sistēmās
Stratēģijas izstrāde noturīgas un multifunkcionālas piena nozares attīstībai Latvijā
Noturīgas un multifunkcionālas piena nozares attīstība Latvijā: izaicinājumi un risinājumi
Vebinārs "Augmaiņas prakse Latvijas lauksaimniecībā. Telpisko datu izpētes rezultāti"
Saimnieciskais izdevīgums bioloģiskajā ēdināšanā cūku nobarošanas fāzē: sākotnējo eksperimentu rezultāti
Pieteikšanās atbalstam pasākumā Akvakultūras saimniecībām paredzēti pārvaldības un konsultāciju pakalpojumi
Zināšanas saimniekošanaiLatvijas Biškopības biedrība un Latvijas augļkopju asociācija aicina stiprināt imunitātiKrista Garkalne, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)
11.01.2013 Medu un dzērvenes jau kopš seniem laikiem latvieši ir lietojuši imunitātes stiprināšanai un dažādu veselības problēmu risināšanai. Medus ir dabīgs produkts, kas galvenokārt sastāv no vienkāršajiem cukuriem glikozes un fruktozes, nelielos daudzumos - vitamīniem, minerālvielām un aminoskābēm. Tam piemīt antibakteriāla iedarbība un prebiotiskas īpašības. Dzērvenes ir vienas no vērtīgākajām ogām, jo tajās ir daudz vitamīnu, īpaši, C vitamīna, antioksidantu fenola, minerālvielas un šķiedrvielas, dzērvenēs ir mazāk kaloriju kā citās ogās un augļos. Medu un dzērvenes kā vērtīgu dabas produktu ar dziedniecisku darbību iesaka gan tūkstošgadu senā tautas medicīna, gan mūsdienu medicīnas pieredze. Galvenokārt medu var lietot elpceļu slimību profilaksei un ārstēšanai. Medus darbojas kā preparāts, kas paaugstina organisma pretestības spējas pret jebkuru ārējās vides ietekmi, tajā skaitā bakteriālās un vīrusu infekcijas iedarbību. Medu ārstēšanā var lietot arī atšķaidītā veidā - šķīdinot pienā vai tējā. Noteikti jāatceras, ka medu nedrīkst karsēt virs 40 grādiem, jo tad zūd medus vērtīgās īpašības. Latvijas purvos augošajām dzērvenēm piemīt daudz labu īpašību. Tām ir antiseptiska, dziedējoša un temperatūru pazeminoša iedarbība. Tās lieto saaukstēšanās slimību un gripas profilaksei, paaugstināta asinsspiediena samazināšanai, pie bronhīta, plaušu tuberkulozes, kā arī vielmaiņas traucējumu gadījumos, pie galvas un acu sāpēm un ginekoloģiskiem iekaisumiem. Vislielākais organismam vērtīgo vielu daudzums atrodas svaigās ogās. Tomēr ogas un tajās esošās vielas var arī saglabāt un izmantot visu gadu, ja no tām tiek iegūta sula, tās tiek žāvētas, vai sasaldētas.
Saaukstēšanās slimību profilaksei iesakām dzērvenes lietot kopā ar medu 1:1, var lietot dzērveņu sulu vai svaigas ogas - dzērvenes samaļ, pievieno medu un ēd pa ēdamkarotei pāris reizes dienā. |