Citas ziņas sadaļā
Zemkopības sistēmas elementi vērtības, izvēles un risinājumi
Rīks piemērotākās zemkopības sistēmas izvēlei. Vebinārs "Kas tas ir un kā to lietot?"
Zemkopības sistēmu saimnieciskie rezultāti
Modelēšanas rīks zemkopības sistēmas risinājumu izvēlei. Struktūra un metodoloģija
Slāpekļa aprites novērtēšana zemkopības sistēmās
Stratēģijas izstrāde noturīgas un multifunkcionālas piena nozares attīstībai Latvijā
Noturīgas un multifunkcionālas piena nozares attīstība Latvijā: izaicinājumi un risinājumi
Vebinārs "Augmaiņas prakse Latvijas lauksaimniecībā. Telpisko datu izpētes rezultāti"
Saimnieciskais izdevīgums bioloģiskajā ēdināšanā cūku nobarošanas fāzē: sākotnējo eksperimentu rezultāti
Pieteikšanās atbalstam pasākumā Akvakultūras saimniecībām paredzēti pārvaldības un konsultāciju pakalpojumi
Zināšanas saimniekošanaiPirmo reizi Latvijā - rokasgrāmata pārtikas tirgotājiemLatvijas Tirgotāju asociācija (LTA)
11.09.2013 Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) izdevusi noderīgu izdevumu tirgotājiem - "Labas higiēnas prakses vadlīnijas mikro un mazumtirdzniecības uzņēmumiem (mazajiem veikaliem)" latviešu un krievu valodā. Šo vadlīniju mērķis ir veicināt higiēnas prasību izpratni un pārtikas nekaitīguma nodrošināšanas pasākumu ieviešanu uzņēmuma (mazā veikala) darbībā. Pirmo reizi neatkarīgajā Latvijā divās valodās skaidri pastāstīts, kā jāveido pārtikas aprite veikalā. Izdevumā apkopotā informācija ir labs atbalsts mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, palīdzot saglabāt pārtikas drošumu pie mazāka iekārtu skaita un dokumentācijas lappušu skaita. Uzņēmējiem pietiek vadīties no šīs rokasgrāmatas, lai pilnībā izpildītu visas prasības, ko paredz Eiropas Savienības regulas, Eiropas Komisijas vadlīnijas un mūsu valsts normatīvie akti. Pielikumā ir nepieciešamo pavaddokumentu un pārtikas aprites shēmu paraugi. Grāmatas autori ir LTA prezidents Henriks Danusēvičs un Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova. Viens no dienesta primārajiem uzdevumiem ir noteikt produkta nekaitīgumu, lai novērstu veselības apdraudējumu. Ko var ieteikt gan ražotājiem, gan tirgotājiem? Ievērot labu ražošanas praksi, labu higiēnas praksi un principā - jo godīgāk norādīs produktā iekļautās sastāvdaļas, jo labāk būs visām pusēm," uzsver Tatjana Marčenkova. Pārtikas aprites valsts uzraudzība ir viena no galvenajām PVD funkcijām. PVD inspektori nodrošina regulāru normatīvo aktu prasību uzraudzību visos pārtikas aprites posmos - produktu ieguvē, ražošanā, tirdzniecībā un sabiedriskajā ēdināšanā, īstenojot principu "kontrole no lauka līdz galdam". Viens no svarīgiem posmiem pārtikas apritē - tirdzniecība. |