Zināšanas saimniekošanai

Trifeļu izpēte ļauj cerēt uz ražu nākotnē

AgroPols
24.09.2014

Latvijas Lauksaimniecības universitātē noslēdzies Latvijas - Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas projekts "Trifeļu sēņu izpēte un zemnieku un universitāšu sadarbības tīkla veidošana" (LLIV-318 TRUFFLE). Gandrīz trīs gadus zinātnieki no abām kaimiņvalstīm centās noskaidrot "pazemes delikatesei"- vasaras trifelei piemērotākos augšanas apstākļus, iznalizējot ap 300 augšņu un augu paraugus un novērtējot trifeles mikorizas attīstību izveidotajā modeļdārzā.

"Kā ieguvumu var atzīmēt sabiedrībā pieaugušo interesi par šo eksotisko "dienvidnieci" – trifeli", skaidro Latvijas Lauksaimniecības universitātes vadošā pētniece, projekta TRUFFLE vadītāja Dr.agr. Antra Balode. Lielais pieprasījums un augstā cena ir veicinājusi šo delikatešu vākšanu ne tikai savvaļā, bet arī to audzēšanu dārzos. Pētniece atklāj, ka "pieradināt trifeli Baltijas apstākļos nebūt nav tik vienkārši, jo vajadzīgas gan zināšanas par augsnes sastāvu, gan arī par sēnes attīstību. Trifeles aug tikai kopā ar koku saknēm, turklāt simbioze ir abpusēji labvēlīga - uzlabojas koka apgāde ar ūdeni un minerālvielām, savukārt sēņotnes veidošanos ietekmē sakņu izdalītās vielas".

Par to, ka trifeles micēlijs var izturēt arī stipru kailsalu, liecina izpētītie sakņu mikorizas paraugi pēc šīs pēdējās ziemas. "Lielākajai daļai saknīšu trifeles mikoriza bija saglabājusies, kas ļauj cerēt uz ražu nākotnē", skaidro pētniece.

Vairāki uzņēmīgi cilvēki Latvijā jau izveidojuši trifeļu dārzus un citi vēl apsver iespēju stādīt trifeļu koku stādus. Arī lietuvieši ir ieinteresējušies par trifeļu stādu audzēšanu un jau izveidojuši pirmos dārzus. Antra Balode piebilst, ka "vismaz trifeļu dārzu skaita ziņā mēs esam kaimiņiem priekšā".

Lai noskaidrotu vai trifeles aug arī dabā, pētnieki veica Latvijas un Lietuvas pierobežas mežu izpēti īpaši izvēlētās vietās - pēc augsnes īpašībām, meža tipa un valdošo koku sugām. "Latvijas mežos izdevās atrast vairākas trifeļu sugas, lai gan nevienu trifeli-delikatesi tā arī neatradām. Savukārt kaimiņu partneri ir gandarīti par atrastajiem ‘pazemes bumbuļiem’, jo viņu klāsts bija bagātāks kā mūsējais", smej projekta vadītāja Antra Balode.

Trifeļu audzēšana nemaz nav tik vienkārša un vajag zināšanas, lai reiz tiktu pie bagātīgas ražas, tāpēc projekta laikā notika izglītojoši semināri un arī vērienīga konference par trifelēm. Par projektu un trifelēm ir uzņemtas vairākas videofilmas, kuras sagatavoja Rīgas Tehniskā universitāte. Filmas un vēl cita noderīga informācija par trifelēm atrodama projekta mājas lapā: www.truffle.eu.com .

Informāciju sagatavoja Dr.agr. Antra Balode, projekta TRUFFLE vadītāja.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana