Zināšanas saimniekošanai

PVD informācija par piena pārstrādes uzņēmuma "Latvijas Piens" eksportu uz Baltkrieviju

Anna Joffe, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)
01.10.2014

Lai piena pārstrādes uzņēmums varētu eksportēt produkciju uz Krievijas Federāciju un pārējām Muitas ūnijas (MŪ) valstīm (Baltkrieviju un Kazahstānu), tam jāatbilst ES likumdošanas prasībām un uzņēmumam darbība ir jāsakārto atbilstoši MŪ normatīvo aktu prasībām attiecībā uz pārtikas apriti. Kad viss iepriekš minētais ir veikts, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) rekomendē uzņēmumus MŪ ekspertu pārbaudei, uzaicina vizītē Krievijas Federācijas/MŪ atbildīgā dienesta inspektorus, kuri klātienē apmeklē katru uzņēmumu, veic to pārbaudes un lemj par iekļaušanu to uzņēmumu sarakstā, kuriem ir tiesības eksportēt savu produkciju uz MŪ valstīm.

Šā gada augustā bija plānota Krievijas Federālā Veterinārā un fitosanitārās uzraudzības dienesta/MŪ inspektoru vizīte Latvijā, kuru saistībā ar Krievijas Federācijas embargo atcēla. Vizītes laikā inspektori bija plānojuši veikt pārbaudes Latvijas uzņēmumos, t.sk. SIA "Latvijas Piens".

Uzņēmumus, kuros veikt pārbaudes, Krievijas Federācijas/MŪ inspektori, nosaka pēc izvēles, to iepriekš nesaskaņojot.

Kopš 2012.gada PVD MŪ kompetentajiem dienestiem ir nosūtījis vairākas uzaicinājuma vēstules ierasties pārbaudēs, kā arī dienesta vadība un atbildīgie speciālisti ir sazinājušies telefoniski.

PVD ģenerāldirektors Māris Balodis: "1. oktobrī, atrodoties kopīgā darba vizītē, tikšanās laikā runāju ar Polijas veterinārā dienesta vadītāju, kurš apstiprināja, ka nekādas inspekcijas no Baltkrievijas puses Polijā nav paredzētas. Polija, tāpat kā Latvija, var vest pienu un piena produktus no Muitas ūnijas atzītiem uzņēmumiem. To pašu sarunā telefoniski apstiprināja arī Baltkrievijas dienesta vadītājs - nekādas inspekcijas nav plānotas un to, atbilstoši Muitas ūnijas reglamentam, Baltkrievijas dienests, bez visu triju valstu dienestu: Krievijas, Kazahstānas un Baltkrievijas, saskaņošanas nevar veikt."

Pēdējā Krievijas Federācijas inspektoru vizīte Latvijā bija 2011.gada pavasarī.

Līdz 2014.gada 6.augustam uz Krieviju tiesības eksportēt bija 72 Latvijas uzņēmumiem, no tiem 15 gaļas pārstrādes, 13 - piena un 44 - zivju pārstrādes uzņēmumiem.

Sk. arī rakstu http://www.agropols.lv/?menu=126&newsid=97254

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)

x

Paroles atgadināšana