Zināšanas saimniekošanai

Jaunu gadījumu ar Āfrikas cūku mēri pagaidām nav; karantīna atcelta 25 vietās Latgalē

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
27.10.2014

Pēdējās nedēļas laikā jauni Āfrikas cūku mēra (ĀCM) gadījumi ne mežacūkām, ne mājas cūkām nav konstatēti, tikmēr 25 vietās Latgalē karantīna ir atcelta, tomēr joprojām pastāv ierobežojumi cūku un cūkgaļas pārvietošanai, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve Laura Jansone.

"Sakarā ar bioloģiskās drošības pasākumu ieviešanu cūku novietnēs kopš augusta beigām konstatēts tikai viens ĀCM gadījums mājas cūkām. Tomēr, ņemot vērā slimības plašo izplatību mežacūku populācijā, aizvien saglabājas augsts mājas cūku inficēšanās risks arī līdz šim neskartajās teritorijās," sacīja Jansone.

PVD pārstāve norādīja, ka 25 vietās karantīna atcelta, un tas darīts, jo attiecīgajā saimniecībā cūkas ir likvidētas, savukārt kūts iztīrīta un dezinficēta atbilstoši biodrošības prasībām.

"Karantīnu atceļ, ja skartajā novietnē pabeigti dzīvnieku likvidācijas, novietnes tīrīšanas, mazgāšanas pasākumi, kā arī veikta noslēguma dezinfekcija. Patlaban ir atceltas 25 iepriekš noteiktās ĀCM karantīnas vietas Latgales reģionā, taču joprojām ir spēkā ierobežojumi dzīvu cūku, cūkgaļas izcelsmes produkcijas pārvietošanai, kā arī mežacūku medību ierobežojumi, līdz uzlabosies ĀCM epidemioloģiskā situācija valstī," sacīja Jansone.

Tāpat PVD pārstāve informēja, ka kopš jūnija beigām PVD ir izmeklējis 3382 mežacūkas un vairāk nekā 3200 mājas cūkas uz ĀCM klātbūtni. Līdz šim ĀCM ir konstatēts 126 meža cūkām un 72 mājas cūkām 32 mājas cūku novietnēs, savukārt slimības dēļ kopumā līdz šim iznīcinātas 564 mājas cūkas. Mājas cūkām ĀCM pēdējo reizi konstatēts 19.septembrī.

Pašlaik dzīvnieku blakusproduktu sadedzināšanas iekārtā, kas atrodas Daugavpils novadā, tiek likvidēti visi cūku izcelsmes blakusprodukti no slimības riska zonām, un iekārta ir pilnībā noslogota. Kopš iekārtas darbības sākuma ir sadedzinātas 140 tonnas cūku izcelsmes blakusproduktu.

Jautāta par finansējuma apjomu, kas iztērēts ĀCM apkarošanai līdz šim, PVD pārstāve sacīja, ka līdz 7.oktobrim PVD piešķirtie finanšu līdzekļi izlietoti 775 170 eiro apmērā. Laboratoriskajiem izmeklējumiem ĀCM vīrusa noteikšanai zinātniskajā institūtā "Bior" līdz 30.septembrim izlietots 395 771 eiro. Kopumā 2014.gadā ĀCM kontroles pasākumiem no budžeta apakšprogrammas "Izdevumi citu Eiropas Savienības politiku instrumentu projektu un pasākumu īstenošanai" piešķirti 3 947 693 eiro.

Kā ziņots, ņemot vērā to, ka Latvijā joprojām tiek konstatēti jauni ĀCM inficēšanās gadījumi, valdība 23.septembrī lēma paplašināt ĀCM ārkārtas teritorijas zonu, kā arī līdz 2015.gada 1.janvārim pagarināt ārkārtējo situāciju.

Tikmēr Eiropas Savienības Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomē Luksemburgā 13.oktobrī panākts, ka Eiropas Komisija Latvijai līdzfinansēs izdevumus līdz 75% apmēram par pasākumiem, kas veikti ĀCM uzraudzībā, kontrolē un apkarošanā. Patlaban tiek veiktas aplēses par konkrētu līdzfinansējuma apjomu.

Kā ziņots, ĀCM Latvijā tika konstatēts 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana