Zināšanas saimniekošanai

Nākamnedēļ Lauksaimniecības forumā vērtēs attīstības iespējas

Ivars Motivāns, Nac.ag. LETA
11.02.2015

Nākamnedēļ, 18.februārī, Jelgavā notiks Lauksaimniecības forums, kurā tiks vērtētas lauksaimniecības nozaru attīstības iespējas, informē foruma organizatori.

Foruma ievadā vadošie Zemkopības ministrijas darbinieki informēs par jauno Lauku attīstības programmu un tiešo maksājumu sistēmu līdz 2020.gadam. Finanšu ministrijas pārstāvis lauksaimniekiem pastāstīs par aktualitātēm nodokļu jautājumos, "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" vadītājs - par valsts atbalsta finansējumu, bet AS "Sadales tīkls" pārstāvis atgādinās par drošu darbu elektrotīkla tuvumā.

Finansējuma piesaiste liecina, ka lauksaimniecība atgriezusies uz attīstības ceļa, tiek veiktas un plānotas arvien jaunas investīcijas. Situācija nozarē ir stabilizējusies, ko arī apliecina vērojamā lauksaimnieku aktivitāte pagājušajā gada nogalē atvērto Eiropas Savienības (ES) fondu finansējuma apguvē.

Publiski pieejamā informācija liecina, ka lielākā daļa saimniecību, kas pieteikušās ES līdzfinansējumam, ir "SEB bankas" klienti.

"SEB līzinga" vadītāja Nellija Kočanova atzīst, ka pagājušajā gadā novērota rezervēta attieksme no lauksaimnieku puses - "SEB līzinga" portfelī, salīdzinot 2014.gadu pret 2013.gadu, tehnikas iegādei izsniegtā finansējuma apjoms samazinājās par aptuveni 7%, ko ietekmēja ES noteiktās sankcijas pret Krieviju, 2013.-2014.gada nelabvēlīgie ziemas apstākļi ar papildu izmaksām, kā arī citi faktori. Pēc viņas teiktā, ES fondu finansējuma apguvē iepriekšējos gados lielākā aktivitāte finansējuma apjoma ziņā bija Zemgalē un Latgalē.

"Patlaban pieteikuma iesniedzēju aktivitāte sadalījumā pa reģioniem ir izlīdzinājusies, ko sekmējuši programmas pilnveidojumi. Uzrunājot mūsu klientus, secinām, ka lielākā daļa pieteikuma iesniedzēju gaidīs apstiprinošu lēmumu no Lauku atbalsta dienesta par fondu līdzfinansējumu, jo tas segs nozīmīgu daļu no tehnikas vērtības. Ņemot vērā, ka pēdējos gados ir būtiski pieaudzis vidējais saistību slogs uz saimniecību, redzam, ka ir mainījusies bankas loma - šobrīd esam ne tikai naudas devēji, bet arī partneri lauksaimniekiem, sniedzot konsultācijas par to, kā veiksmīgāk sabalansēt investīcijas un to atdevi ilgtermiņā. Ar nepacietību gaidām konferenci, lai apmainītos ar viedokļiem par plāniem un piedāvātu labākās realizācijas iespējas," saka Kočanova.

Akcentējot elektrodrošības prasību ievērošanas nepieciešamību ikdienā, Lauksaimniecības foruma dalībniekus uzrunās "Sadales tīkla" pārstāvis, aicinot ievērot maksimālu piesardzību un drošības pasākumus, veicot darbus elektroapgādes infrastruktūras tuvumā. Pērn gaisvadu līnijas sarautas 201 reizi un konstatēti 95 elektrolīniju balstu bojājumi.

"Analizējot negadījumu cēloņus, secinām, ka visbiežāk tos izraisa traktora, pašizgāzēja vai kombaina vadītāja neuzmanīga rīcība, veicot savus ikdienas darbus. Gaisvadu elektrolīnijas lauku un mežu ainavās vienās un tajās pašās vietās atrodas gadu desmitiem un ikdienā pie tām ir pierasts, tādēļ cilvēki dažkārt mēdz aizmirst par drošības prasību ievērošanu, apdraudot savu dzīvību un apkārtējo cilvēku drošību. Lai šogad lauksaimniecības sezona paietu droši, īsi pirms lauksaimniecības sezonas sākuma ir īpaši svarīgi atgādināt un uzsvērt elektrodrošības noteikumus," stāsta "Sadales tīkla" nodrošinājuma direktors Signis Rīns.

Lauksaimniecības foruma sākums paredzēts trešdien, 18.februārī, plkst.10 Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādē "Kultūra" Krišjāņa Barona ielā 6.

Forumu organizē nacionālā informācijas aģentūra LETA un "SEB banka".

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana