Zināšanas saimniekošanai

Biodrošība – dzīvnieku veselības garantija

Rūta Rudzīte, LR Zemkopības ministrija (ZM)
25.03.2015

Seminārā “Biodrošība – dzīvnieku veselības garantija”, kas 23. un 24.martā notika Rīgā, apsprieda veiksmīgākos risinājumus dzīvnieku infekcijas slimību ierobežošanai. To organizēja Zemkopības ministrija sadarbībā ar Eiropas Komisijas Tehniskās palīdzības informācijas apmaiņas instrumentu (Technical Assistance and Information Exchange Instrument, TAIEX).

“Seminārs kārtējo reizi apliecināja, ka konceptam “profilakse labāka nekā ārstēšana” ir izšķiroša nozīme dzīvnieku veselības nodrošināšanā,” norādīja viena no semināra moderatoriem, Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta direktora vietniece Antra Briņķe.

Seminārā diskutēja par biodrošības nozīmi un ietekmi uz dzīvnieku veselību, jo biodrošība ir ļoti nozīmīgs profilakses elements. Eksperti dalījās pieredzē par biodrošības sistēmām dažādās Eiropas reģiona valstīs. Semināra dalībnieki izvērtēja arī biodrošības pasākumus saistībā ar ES dalībvalstīs aktuālajām dzīvnieku infekcijas slimībām: liellopiem, aitām un kazām – mutes un nagu sērgu/aitu katarālo drudzi (zilās mēles slimību), cūkām – Āfrikas cūku mēri un putniem - augsti patogēno putnu gripu.

Kā viena no svarīgākajām tēmām bija biodrošības pasākumu cūkkopībā analīze, uzsverot biodrošības īpašo nozīmi piemājas saimniecībās, kurās audzē cūkas. Latvijas eksperti iepazīstināja ar savu pieredzi, kas gūta Āfrikas cūku mēra uzliesmojuma apkarošanas laikā mūsu valstī.

Svarīgākie semināra secinājumi ir šādi - lai paaugstinātu biodrošību, ir nepieciešamas zināšanas par labu lauksaimniecības praksi, dzīvnieku infekcijas slimību riskiem, ganāmpulka profilakses iespējām un rīcību aizdomu gadījumos par slimību. Lai iegūtu tik nepieciešamās zināšanas, vajadzīga regulāra sabiedrības informēšana un apmācības. Semināra laikā īpaši uzsvēra sadarbības nozīmi starp valsts iestādēm, dzīvnieku turētājiem, pārvadātājiem, praktizējošiem veterinārārstiem, sabiedriskajām organizācijām un vietējām pašvaldībām.

Seminārā līdztekus Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ekspertiem piedalījās arī speciālisti no ES kandidātvalstīm (Bosnijas un Hercegovinas, Kosovas, bijušās Dienvidslāvijas Republikas Maķedonijas, Melnkalnes, Serbijas un Turcijas) un trešajām valstīm, kas robežojas ar ES (Armēnijas, Azerbaidžānas, Gruzijas, Moldovas un Ukrainas).

Semināra tiešraides videoierakstus varat skatīt šeit. Fotogalerija pieejama šeit.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana