Zināšanas saimniekošanai

Dabas aizsardzības pārvalde plašāk izglītos par apdraudēto savvaļas sugu aizliegto tirdzniecību

Inese Pabērza, Dabas aizsardzības pārvalde
13.04.2016

Dabas aizsardzības pārvaldes dabas izglītības centros visā Latvijā turpmāk plašāk informēs un izglītos par apdraudētajām savvaļas dzīvnieku un augu sugām un nelikumīgas tirdzniecības ar tām ietekmi gan uz bioloģisko daudzveidību pasaulē, gan uz ekonomiku.

Tā kā Dabas aizsardzības pārvalde Latvijā uzrauga Vašingtonas konvenciju par tirdzniecību ar apdraudētajām savvaļas dzīvnieku un augu sugām jeb CITES, tad turpmāk dabas izglītības centros visā Latvijā būs pieejamas nodarbības un uzskates materiāli, kā arī spēles, kas dažādām sabiedrības grupām palīdzēs izprast nelikumīgas tirdzniecības ar apdraudētajām sugām ietekmi gan lokālā, gan globālā mērogā. Tāpat piedāvātās aktivitātes palīdzēs izprast katra indivīda atbildību, tīši vai nejauši iesaistoties pasākumus, kas rada papildus apdraudējumu savvaļas dzīvnieku vai augu sugām.

"DAP kā CITES uzraudzības un kontrolējošā iestāde ir secinājusi, ka Latvijā CITES pārkāpumi visbiežāk ir saistīti ar cilvēku nezināšanu. Tāpēc regulāri informējošie pasākumi ir veids, kā samazināt pārkāpumu skaitu. Līdz šim vairāk esam izmantojuši mediju telpu, kā arī apmācījuši nozarē strādājošos, taču turpmāk CITES tēmu vairāk integrēsim nodarbībās skolu jaunatnei un citām mērķgrupām," pauž Dabas aizsardzības pārvaldes Dabas aizsardzības departamenta direktore Gita Strode.

Noslēdzot tā saukto CITES mēnesi, Dabas aizsardzības pārvaldes dabas izglītības centrā "Pauguri" Līgatnes dabas takās tika atklāta vitrīna, kurā interesenti turpmāk varēs iepazīties ar raksturīgākajiem sugu eksemplāriem, kas tiek izmantoti nelikumīgajā tirdzniecībā. Nesen šādas vitrīnas sabiedrības informēšanai izvietotas arī dabas izglītības centrā "Meža māja" un Valsts policijas ēkā.

Dabas aizsardzības pārvalde izveidojusi sešus dabas izglītības centrus, kas atrodas visos Latvijas reģionos. Tie izvietoti īpaši aizsargājamās dabas teritorijās: Gaujas Nacionālajā parkā, Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātā, Ķemeru Nacionālajā parkā, Rāznas Nacionālajā parkā un Slīteres Nacionālajā parkā.

Dabas aizsardzības pārvalde

x

Paroles atgadināšana