Zināšanas saimniekošanai

VTUA aicina piedalīties pasākumā "Traktordiena 2016"

AgroPols
24.05.2016

Sestdien, 2016.gada 28.maijā Valsts tehniskās uzraudzības aģentūra (turpmāk - VTUA) jau septīto gadu būs aktīva pasākuma "Traktordiena 2016" dalībniece un atbalstītāja.

No plkst.09:30 līdz 15:30 VTUA pasākuma apmeklētājiem piedāvās dažādas iespējas un radošas aktivitātes, kā piemēram, iegūt informāciju par traktortehnikas reģistrāciju, veikt traktortehnikas jaudas mērījumus un gūt citu ar VTUA saistītu informāciju.

Pasākuma laikā VTUA tās dalībniekiem piedāvās arī iespēju, nokārtojot eksāmenus, iegūt traktortehnikas "A" kategorijas vadītāja apliecību.

Lai varētu kārtot traktortehnikas vadītāja eksāmenu, pretendentam:

• jāuzrāda personu apliecinošs dokuments (pase vai ID karte);

• jāiesniedz viena foto kartīte dokumentiem (3x4 cm);

• jābūt veiktai, t.i., derīgai transportlīdzekļu vadītāja veselības pārbaudei (ar atzīmi pašgājējmašīnas);

• jānomaksā naudas sodi, kas saistīti ar ceļu satiksmi (ja tādi ir uzlikti);

• jāuzrāda pirmās palīdzības mācību kursu beigšanas apliecību vai vidējās vai augstākās medicīniskās izglītības ieguvi apliecinošu dokumentu, vai izziņu par mācīšanos medicīnas izglītības iestādē, ja persona iepriekš nav ieguvusi tiesības vadīt mehāniskos transportlīdzekļus.

Lai pretendents iegūtu "A" traktortehnikas vadītāja apliecību, jānokārto:

• teorētisko eksāmenu par ceļu satiksmes noteikumiem un ceļu satiksmes drošības jautājumiem;

• teorētisko eksāmenu par traktortehnikas ekspluatācijas drošības jautājumiem (ar eksāmena jautājumiem var -http://www.vtua.gov.lv/files/doc/Eksamena_jautajumi_traktortehnikas_A_B_kat_ekspluatacijas_drosiba.pdf);

• traktortehnikas vadīšanas eksāmenu.

Tāpat pasākumā varēs nomainīt traktortehnikas vadītāja apliecību (vecā parauga vai arī tās, kurām ir beidzies derīguma termiņš - 10 gadi, kopš izdošanas dienas) bez eksāmenu kārtošanas, jāuzrāda personas apliecinošs dokuments un medicīniskā izziņa (ar atzīmi pašgājējmašīnas), ja VTUA dati par to nav elektroniski pieejami.

Par VTUA pakalpojumiem, pasākuma "Traktordiena 2016" laikā, tiks nodrošināta iespēja veikt maksājumu ne vien skaidrā naudā, bet arī ar maksājuma karti.

Pasākumā pieejamo pakalpojumu izmaksas:

• A kategorijas traktortehnikas vadītāja apliecības iegūšanas eksternātā - 44.67 EUR

• Traktortehnikas vadītāja apliecības atjaunošana, ja tā ir pazaudēta vai sabojāta - 27.97 EUR.

• Traktortehnikas vadītāja apliecības atjaunošana, ja tai beidzies derīguma termiņš - 17.64 EUR.

Savukārt bērniem un jauniešiem (līdz 16 gadu vecumam) VTUA piedāvās iespēju iegūt "Jaunā traktorista apliecību", pirms tam gan pārbaudot prasmes traktortehnikas vadīšanā, zināšanas Ceļu satiksmes noteikumos un darba drošībā strādājot ar traktortehniku. VTUA atgādina apliecība ir informatīva un izglītojoša rakstura. Zāles pļāvēju drīkst vadīt TIKAI vecāku uzraudzībā.

Muzeju krājuma glabātāji pasākuma viesus iepazīstinās ar Latvijas Lauksaimniecības muzeja un K.Ulmaņa piemiņas muzeja "Pikšas" aktualitātēm un ekspozīciju. Pasākuma laikā jebkurš interesents varēs izzināt pašizgatavotu traktoru, kā arī citus ar Latvijas lauksaimniecību saistītus muzeja krājumus.

Šogad pasākums "Traktordiena 2016" norisināsies akciju sabiedrības "Agrofirma Tērvete" laukā "Anšķini", Tērvetes pagastā, Tērvetes novadā, kurā notiks dažādas traktoru sacensības trasē, tehnikas, tehnoloģiju, pakalpojumu un preču izstāde, tehnikas un pētījumu demonstrējumi, prezentācijas, konkursi, izglītojošas un izklaidējošas aktivitātes.

Pirms traktoru sacensībām VTUA veiks motora jūgvārpstas jaudas mērīšanas (faktisko jaudu jūgvārpstai, kā arī motoram) un tehnisko datu pārbaudes (tehniskajā pasē norādītā motora jauda), kuru rezultāti noteiks traktoru sacensību sadali piecās jaudas grupas, piekabju vilkšanā pret kalnu.

Pasākuma mērķis ir veicināt Latvijas lauksaimniecības un lauku attīstību, apvienojot izglītību, ražošanu un praktiskos demonstrējumus lauksaimniecībā, organizēt pieredzes apmaiņu starp lauksaimniecības nozares speciālistiem, tehnikas, tehnoloģiju, pakalpojumu un preču piedāvātājiem, uzņēmējiem, lauksaimniecības izglītības iestādēm, valsts un nevalstiskā sektora dalībniekiem un interesentiem.

Apmeklētājiem pasākums ir bez maksas!

Papildu informācija:

http://www.vtua.gov.lv/

http://www.traktordiena.lv

Informāciju sagatavoja Jānis Mergups-Kutraitis, Valsts tehniskās uzraudzības aģentūras sabiedrisko attiecību speciālists.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana