Zināšanas saimniekošanai

Uztura speciāliste rekomendē izvēlēties Latvijā audzētos un ražotos pārtikas produktus

Ksenija Andrijanova, SIA "ELVI Latvija"
20.06.2016

"Latvijā audzētajai produkcijai salīdzinājumā ar importēto ir virkne priekšrocību, galvenās no kurām - augstāka uzturvērtība, labākas garšas īpašības, uzticība produkta kvalitātei, vietējo ražotāju atbalsts un mazāks kaitējums apkārtējai videi," ir pārliecināta sertificētā uztura speciāliste Eva Kataja. "ELVI iespēju robežās cenšas nodrošināt pircēju ar kvalitatīvu vietējo produkciju, piedāvājot pašmāju maizes un konditorejas izstrādājumus, vietējo piensaimnieku ražojumus, vietējās izcelsmes gaļu un gaļas izstrādājumus, kā arī pašmāju augļus un dārzeņus," informē SIA "ELVI Latvija" komercdirektore Laila Vārtukapteine.

Ir iespējams izcelt vairākas vietējās produkcijas priekšrocības, kas saistāmas gan ar uzturvērtības, gan ekonomiskajiem, gan vides faktoriem. Pirmkārt, vietējai produkcijai ir augstāka uzturvērtība un labāka garša. Tas izskaidrojams ar to, ka tā netiek tālu transportēta - ilgstoša transportēšana veicina vitamīnu un minerālvielu zudumu. "Vietējie augu valsts produkti saturēs maksimāli daudz uzturvielu, jo to transportēšanas laiks ir stipri īsāks, salīdzinot ar importētajiem produktiem. Turklāt, vietējie produkti nereti ir gardāki un aromātiskāki, jo tiek novākti pašā gatavības stadijā," - komentē E. Kataja.

Otrkārt, vietējās produkcijas iegāde ir tiešs finansiālais atbalsts Latvijas ražotājam. "Izvēloties Latvijas preci, mēs ne tikai saņemam kvalitatīvu produktu, bet arī atbalstām vietējo ekonomiku," - stāsta E. Kataja, papildinot, ka vietējais produkts ļauj tuvu iepazīt konkrētu saimniecību vai uzņēmumu un izdarīt izvēli par labu tiem produktiem, kas atbilst pircēja uzskatu sistēmai.

Treškārt, svarīgs ir arī apkārtējās vides jautājums. "Ēst vietējos produktus nozīmē ēst sezonāli, kas, savukārt, nozīmē ēst videi draudzīgi: īsāks transportēšanas attālums veicina mazāku gaisa piesārņojumu un mazāk dārzeņu tiek audzēts siltumnīcās," - apgalvo E. Kataja.

"Latvijas svaigo dārzeņu, augļu, ogu un zaļumu piedāvājums tik tiešām ir sezonāls, tāpēc to daudzums veikala plauktos atšķiras atkarībā no gadalaika," - ziņo L. Vārtukapteine. SIA "ELVI Latvija" komercdirektore papildus norāda, ka, lai nodrošinātu pircējus ar svaigiem un kvalitatīviem Latvijas dārzeņiem, ELVI veikali sadarbojas ar zemnieku saimniecībām un individuālajiem komersantiem visā Latvijā.

ELVI ir franšīze ar 156 veikaliem ELVI visā Latvijā. SIA "ELVI Latvija" ir zīmola ELVI turētāja un franšīzes devēja, kas nodrošina veikalu sekmīgu darbību, garantē mārketinga atbalstu, vienotu iepirkumu, IT nodrošinājumu, tirdzniecības atbalstu veikala iekārtošanas laikā un ikdienas darbā. ELVI tīkla apgrozījums 2015.gadā, salīdzinot ar 2014.gadu, pieauga par 15%. Piedaloties prestižajā Latvijas Tirgotāju asociācijas konkursā, 2015.gadā mazumtirgotājs ELVI uzvarēja kategorijā "Latvijas labākais tirgotājs 2015".

SIA "ELVI Latvija"

x

Paroles atgadināšana