Zināšanas saimniekošanai

Veiksmīgi noslēgusies pieteikšanās platību maksājumiem

Kristīne Ilgaža, Lauku atbalsta dienests (LAD)
21.06.2016

Lauku atbalsta dienests (LAD) informē, ka 15.jūnijā veiksmīgi ir noslēgusies pieteikšanās platību maksājumiem. Tā kā LAD šogad aicināja lauksaimniekus iesniegt pieteikumus elektroniski, izmantojot Elektronisko pieteikšanās sistēmu (EPS), tad kopā EPS šogad iesniegti 61 055 pieteikumi, bet papīra formātā 287 (kopā LAD saņēmis 61 343 pieteikumus).

Par 17 000 ha ir pieaudzis pieteikto platību apjoms, salīdzinot ar 2015.gadu, šogad lauksaimnieki atbalstam pieteikuši 1,685 milj.ha lielas platības.

LAD šā gada pavasarī rīkoja apjomīgu informatīvo kampaņu un palīdzēja klientiem klātienē aizpildīt pieteikumus EPS, tāpēc lauksaimnieki savlaicīgāk iesniedza pieteikumus. Rezultātā būtiski ir samazinājies to klientu skaits, kas pieteicās atbalstam ar kavējuma sankciju. 2015.gadā tādi bija 3245 lauksaimnieki, šogad tikai 1469.

LAD jau informēja, ka prasībai pieteikties platību maksājumiem EPS, ir arī cits nozīmīgs pozitīvs ieguvums - būtiski ir sarucis platību maksājumiem pieteikto platību pārklāšanās gadījumu skaits. Ja pagājušajā gadā pārklājumi bija aptuveni 18 000 klientu, tad šogad tādi bija tikai 4500 klientu.

LAD jūnija sākumā izsūtīja e-pastus klientiem, lai informētu par pārklājumiem, šobrīd puse klientu jau ir atrisinājuši pārklājumu rašanās iemeslus. Pārklājumi ir atlikuši vēl aptuveni 2200 klientiem, tāpēc LAD atkārtoti informēs lauksaimniekus un izsūtīs e-pastus ar atgādinājumu novērst tos. LAD aicina tos lauksaimniekus, kas vēl nav novērsuši pārklājumus, izdarīt to līdz 27.jūnijam, lai nesaņemtu soda sankcijas – samazinātus maksājumus!

LAD atgādina, ka pieteikties platību maksājumiem šogad varēja līdz 23.maijam, bet pēdējā diena, kad atbalsta maksājumiem varēja pieteikties ar kavējuma sankciju, bija 15.jūnijs.

Lauku atbalsta dienests (LAD)

x

Paroles atgadināšana