Zināšanas saimniekošanai

Kas saimnieko Dikļu pils dārzā?

AgroPols
21.06.2016

Līdz jūlija sākumam Dikļu pils teritorijā notiek robotizētā zāles pļāvēja Husqvarna Automower® tests. Intervija ar A/S "Dikļu pils" valdes priekšsēdētāju Egonu Medni un SIA Husqvarna Latvija vadītāju Juri Marhileviču.

Atbild A/S "Dikļu pils" valdes priekšsēdētājs Egons Mednis

Ko Jūs līdz šim zinājāt par robotizētajām ierīcēm?

Mājās skatāmies "Ugunsgrēku", tur ir "Robītis" (smejas). Par Husqvarna robotizētajiem zāles pļāvējiem es biju dzirdējis jau no pašiem pirmsākumiem. Toreiz likās, ka tie ir tāda kā rotaļlieta. Husqvarna Automower® man ieteica paziņa, kuram šāds jau ir, un viņš ir ļoti apmierināts ar rezultātu, līdz ar to radās interese pašam pamēģināt Automower® un saprast, kā tas strādā.

Ko Jūs sagaidāt no šā testa?

Šobrīd zālieni tiek pļauti ar raideri - tas arī ir no Husqvarna. Smalkākiem darbiem un maliņu pļaušanai tiek izmantots arī stumjamais zāles pļāvējs un trimmeris. Taču visa šī tehnika rada skaļu troksni, savukārt mūsu viesi vēlas izbaudīt nesteidzīgas brokastis klusumā, klausīties putnu dziesmās. Automower® sniedz iespēju nopļaut zālienu, netraucējot viesu atpūtu. Automower® darbību neierobežo ne lietus, ne tumsas iestāšanās - tas var turpināt apkopt zālienu. Šis varētu būt ļoti labs kompromisa risinājums, lai darbs ir paveikts un mūsu viesi ir apmierināti. Tas ietaupītu arī mūsu cilvēkresursu spēkus, jo zālienu apkopšana ir laikietilpīgs process.

Atbild SIA Husqvarna Latvija vadītājs Juris Marhilevičs

Kā Husqvarna Automower® darbojas?

Sākotnēji dārzā iestrādā signālvadu pa dārza robežām, lai robots zinātu, kur ir pļaujamā teritorija, kur - nav Ar to pašu signālvadu var norobežot arī apstādījumus, puķu dobes un zonas, kurās robotam nav jāatrodas. Ar šā norobežojuma palīdzību mēs regulējam robota teritoriju. Šo teritoriju jebkurā brīdī var konfigurēt, pārveidot, pielabot un noņemt. Tad pēdējo reizi mūžā jānopļauj zāliens ar klasisko tehniku, jo robots jālaiž nopļautā zālē. Šajā brīdī varam svinīgi nospiest "start" pogu, un robots patstāvīgi sāk dzīvot dārzā 24 stundas diennaktī - dienā, naktī, saulē, lietū. Robots no pavasara līdz rudenim dārzā pļauj zāli. Nopļautās zāles savākšanas problēma vispār nepastāv, jo robots visu laiku uzturas zālienā. Starp pļaušanas reizēm zāle paspēj ataugt ne vairāk kā 5 mm garumā.

Cik lielu platību var nopļaut robots, kas instalēts Diķļu pilī?

Līdz 3000 m2. Tas ir modelis Automower® 330.

Cik piemērots Husqvarna Automower® ir tieši Dikļu pilij?

Centrālā pļava pils priekšpusē katrā ziņā ir ļoti svarīga pils imidžam. Husqvarna Automower® izmantošana noteikti samazinās tās kopšanas izmaksas, jo dārzniekam vairs nav jāstrādā šajā pļavā, kā arī robota uzturēšana izmaksā lētāk nekā raidera iegāde, uzturēšana un benzīna patēriņš. Husqvarna Automower® mēneša laikā patērēs elektrības daudzumu, kas pielīdzināms aptuveni 5 EUR. Ja šī pļava tiek pļauta ar raideri, viena pļaušanas reize izmaksā aptuveni 8-10 EUR, vēl jāpieskaita apkopšanas izmaksas. Pļaujot mauriņu ar Husqvarna Automower®, zāliens visu laiku izskatīsies nevainojami.

Atbild A/S "Dikļu pils" valdes priekšsēdētājs Egons Mednis

Cik ilgi paredzēts veikt Automower® testu, un kā uz Automower® varētu reaģēt Dikļu pils apmeklētāji?

Husqvarna Automower® tests ilgs līdz jūlija sākumam. Apmeklētājiem noteikti robots liksies interesants un moderns risinājums. Nākotnē plānojam izmēģināt arī jaunos Husqvarna produktus ar akumulatoriem, kas tagad ir ļoti populāri. Ar tiem arī troksnis būtu mazāks, nekā strādājot ar benzīna produktiem. Tā kā kolektīvā strādā daudz sieviešu, noteikti pievilcīgs šķiet akumulatoru produktu samērā nelielais svars, kas to lietošanu padara daudz ērtāku.

Stāsta SIA Husqvarna Latvija vadītājs Juris Marhilevičs

Kā notiek uzstādīšanas process?

Ideālā variantā klients sazinās ar Husqvarna pārstāvi - kādu no tuvākajiem dīleriem, kurš atbrauc apsekot dārzu, jo ir arī reti izņēmuma gadījumi, kad dārzam ir piemērotāks cits risinājums, nevis robots. Ja robotizētais zāles pļāvējs konkrētajam dārzam ir piemērots, notiek vienošanās par atbilstošo modeli. Modeļi tiek iedalīti pēc zāles pļaušanas platībām - no 600 līdz pat 5000 m2. Ļoti sarežģītas dārza konfigurācijas gadījumos izdevīgāk ir iegādāties nevis vienu pļāvēju lielākai platībai, bet gan divus vidējai platībai. Apskatot dārzu, risinājumus piedāvās dīleris. Protams, vienojoties par cenu ar īpašnieku, jo izmaksas veido ne tikai pats robots un tā lādētājs, bet arī instalēšana - signālvada uzstādīšana. Atkarībā no dārza konfigurācijas nepieciešams izlietot vairāk vai mazāk signālvada, tādēļ cena var nedaudz variēt. Pēc tam dīleris ierodas ar ierīci kabeļu rakšanai, instalē vadu un, vienojoties ar saimnieku, izolē vajadzīgās zonas. Pēc signālvada instalēšanas līnija zālienā pazūd vienas vai divu nedēļu laikā, tā nekādā veidā mauriņu nebojā. Ja gadās signālvadu pārraut, piemēram, ar lāpstu rokot, tad jāizsauc dīleris - viņš ar speciālu meklētāju atradīs pārrāvumu un to salabos.

Vai pēc robota paliek nopļautās zāles stiebri?

Netiek atstāti zāles stiebri, kas pēc tam līp pie kājām. Aiz robota paliek mazi gabaliņi, kas uzreiz iekrīt zemē. Tā kā zāles atlikumu masa nav liela, tie uzreiz spēj pārstrādāties zemē, un augsne saņem papildu barības vielas. Šis dabīgais papildu mēslojums rada auglīgāku vidi, kas arī nav skāba, līdz ar to pakāpeniski samazinot vai pilnībā iznīcinot sūnu. Adaptācijas perioda laikā (3-4 nedēļas) mauriņš kļūst kuplāks, biezāks, un zāle tumšāka, jo tā ir veselīgāka. Cilvēkam ieguvums ir arī tas, ka, staigājot basām kājām, ir jūtams, ka zāle kļuvusi daudz mīkstāka, patīkamāka. Papildu labums Latvijā ir arī tas, ka teritorijā, kas tiek pļauta ar robotizēto zāles pļāvēju, vairs neviesojas kurmji. Tiem nepatīk robota radītā vibrācija. Acīmredzot kurmjiem ir tāda atmiņa, ka pat pavasarī, kamēr robots vēl nav uzstādīts, viņi vairs neuzturas pļāvēja teritorijā.

Kas notiek, ja bērni vai mājdzīvnieki interesējas par robotu? Pastāstiet, lūdzu, par drošību!

Visi roboti ir aprīkoti ar drošības sistēmu. Tie ir aprīkoti ar pacelšanas sensoriem - tiklīdz bērns vai dzīvnieks mēģinātu robotu pacelt, robots uzreiz pārtrauktu savu darbību - izslēgtu nažus un apstātos. Attālums no robota ārējās malas līdz asmenim ir aprēķināts tā, lai iespējami garantētu drošību.

Kā kopt savu robotu?

Mājas apstākļos 3-4 reizes sezonā ir jāmaina asmeņi. Asmeņu nomaiņa ir ļoti vienkārša un piemērota arī sievietēm un jauniešiem - jāatskrūvē vien dažas skrūves. Lai paildzinātu akumulatora mūžu, ziemā robotu ieteicams turēt pie lādētāja vai vismaz divas reizes ziemas laikā uzlādēt. Tad akumulators kalpos apmēram trīs vai vairāk gadus. Iesakām veikt regulāru robota apkopi - tāpat kā jebkurai tehnikai, savlaicīga apkope pagarina tās mūžu, jo ķēdes reakcijā netiek nodeldētas detaļas. Robotam ir arī mehāniskas detaļas, riteņi uz gultņiem, blīves. Sezonas beigās ieteicams robotu nogādāt pie dīlera, kurš veiks diagnostiku. Ja salīdzinām ar raideri - tam mehānisko daļu ir daudz vairāk, līdz ar to arī apkope ir daudz nopietnāka -, robota apkope ir minimāla.

Cik skaļš ir robots?

Husqvarna Automower® no šobrīd tirgū piedāvātajiem robotiem ir visklusākais. Salīdzinot ar benzīna tehniku, robots šķiet nedzirdams. Parastais pļāvējs rada troksni vairāk nekā 90 dB apmērā, taču Husqvarna Automower® radītā skaņa pielīdzināma aptuveni 60 dB, jaunākajiem modeļiem pat 58 dB.

Kā Husqvarna Automower® darbību ietekmē lietus?

Pļaujot ar parastajiem pļāvējiem, tiek uzskatīts, ka zāle jāpļauj, kamēr tā ir sausa, lai sasniegtu vislabāko rezultātu, un arī iekārta netiktu deldēta. Husqvarna Automower® darbību lietus neietekmē - tā ir viena no robota lielākajām priekšrocībām. Rezultātā īpašniekam tiek garantēts vienmērīga garuma mauriņš visā pļaušanas laikā - rodas sajūta, ka zāle būtu pārstājusi augt.

Ko piedāvā konkurenti?

Viena daļa konkurentu ir kopējuši mūsu robotizēto zāles pļāvēju sistēmu, taču daudziem konkurentu robotiem ir lielie asmeņi kā zāles pļāvējiem. Tas nozīmē, ka tiem ir liela inerce, kas griež disku un asmeni ar lielu ātrumu, un tas darbojas vēl arī pacelšanas brīdī. Ja mēs salīdzinām ar konkurentiem, tad tirgū esam jau 20 gadus un esam līderi gan tehnoloģiju, gan piedāvājuma, gan programmatūras ziņā. Mūsu inženieri rēķināja, ka tuvākais konkurējošais robots attīstības ziņā atpaliek no Husqvarna par septiņiem gadiem. Salīdzinot veiktspēju, tehnoloģijas un programmatūru, pārējie atpaliek vēl vairāk. Ir iezīmes, kuras nav iespējams salīdzināt, robotam esot veikala plauktā. Piemēram, vienai daļai konkurentu robotu ir problēma ar to, ka tie regulāri "noklīst" no pļaujamās teritorijas. Mūsu inženieri Zviedrijā vienlaikus testē vairākas konkurentu mašīnas identiskos laikapstākļos, laukumos, jo parametri "uz papīra" ir viena lieta, taču roboti jātestē identiskos apstākļos, lai izprastu to plusus un mīnusus.

Sev interesējošos jautājumus vari uzdot arī Husqvarna Latvija oficiālajā Facebook lapā! www.facebook.com/HusqvarnaLatvija

Informāciju sagatavoja Kristīne Hausmane, KPMS konsultante.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana