Zināšanas saimniekošanai

Siers ne tikai uz maizes: 7 uzturā vērtīgas kombinācijas

Alise Birzniece, SIA "Latvijas Piens"
08.08.2016

Siermaizīte ir Latvijā populārākais ēdiens ar sieru, tomēr šo tik iemīļoto piena produktu var un pat ir vēlams lietot kopā ar citiem produktiem, lai iegūtu maksimāli vērtīgāko uzturvielu kombināciju. Uztura speciāliste Ksenija Andrijanova piedāvā septiņas vienkāršas, gardas un izmaksu ziņā pieejamas uzkodas enerģijai.

"Tradicionāli pie mums izplatīts ir puscietais siers, tomēr pasaulē eksistē tūkstošiem siera šķirņu - atliek vien izvēlēties! Pēdējo gadu laikā siera kultūra ir attīstījusies un Latvijā nopērkami tepat ražotie augstas kvalitātes svaigie un cietie sieri ar interesantām piedevām. Sieru var ēst gan vienu pašu, gan kombinācijā ar citiem veselīgiem, vitamīniem, minerālvielām un šķiedrvielām bagātiem produktiem!" saka K. Andrijanova.

1. Stiprākai imunitātei

Svaigi burkāni ir lielisks beta-karotīna, kas ir A vitamīna provitamīns, avots. Īpaši labi beta-karotīns uzsūcas tauku klātbūtnē, kas padara svaigo sieru - Sniega bumbas - ar rīvētu burkānu salātiem ne tikai par garšīgu, bet arī par organismam noderīgu ēdienu.

2. Veselīgākai ādai un labai redzei

Sniega bumbas ir labs olbaltumvielu avots un satur virkni neaizvietojamo aminoskābju, ko organisms nesintezē pats un starp kurām ir īpaši jāizceļ izoleicīns, arginīns, fenilalanīns un tirozīns. Papildinot svaigo sieru ar mellenēm, olbaltumvielas tiek papildinātas ar vērtīgiem antioksidantiem - antociāniem.

3. Figūrai piemērota maltīte

Tiem, kas rūpējas par svaru, būtu nepieciešams Jāņu sieru iekļaut uzturā biežāk nekā reizi gadā - tas ir viens no liesākajiem sieriem, kas pieejams Latvijas tirgū. Ir vērts izmēģināt vasarīgu šī siera kombināciju ar avenēm - 100g ogu papildinās sieru ar 30% no dienas šķiedrvielu devas un 45% no C vitamīna dienas devas.

4. Viltotā siera kūka

Svaigais siers ir lieliski piemērots veselīgu desertu pagatavošanai! Sablendē svaigo sieru ar meloni un kama miltiem, pievienojot klāt mellenes, vīnogas un persikus - sanāk ātrs, veselīgs deserts, kas bagāts ar olbaltumvielām, ogļhidrātiem, taukiem, šķiedrvielām un vitamīniem.

5. Kalcija trieciendeva

Kalcijs atrodas kā dzīvnieku, tā arī augu valsts izcelsmes produktos. Kāpēc neapvienot kalcija čempionus no abām produktu grupām? Siers ir ar kalciju bagātākais piena produkts, savukārt no augu valsts ar ievērojamu kalcija saturu izceļas pētersīļi un spināti. Ēd Krievijas vai Holandes sieru ar šiem zaļumiem launagā!

6. Alternatīva gaļai

Tas, ka kartupeļi ar gaļu nav izcili diētisks ēdiens, vairs nav noslēpums. Aizvieto gaļu ar sieru! Pieliec klāt svaigi vārītajiem kartupeļiem kausēto sieru, lai tas viegli izkūst, un papildini ar svaigiem dārzeņiem pēc izvēles.

7. Vērtīgo taukskābju avots

Lai apgādātu organismu ne tikai ar olbaltumvielām, bet arī vērtīgām taukskābēm, pārkaisi Sniega bumbas ar linsēklām un piegriez klāt dažas avokado šķēles.

"Ārkārtīgi vienkārša un viegla uzkoda ir arī svaigs gurķis, kas pildīts ar Sniega bumbu, saulē kaltētiem tomātiņiem un baziliku," iesaka Trikata siermeistars Renārs Tumens. "Domājot par veselīgām produktu kombinācijām ar sieru, vēlams izvēlēties sieru no dabīgām sastāvdaļām un konservantiem, piemēram, rozmarīnu, ķiploku un rapšu eļļu."

Vairāk veselīgu un ātri pagatavojamu recepšu atradīsi www.trikatasiers.lv .

SIA "Latvijas Piens"

x

Paroles atgadināšana