Zināšanas saimniekošanai

Atsāks maksāt par nomedītajām sieviešu kārtas meža cūkām

Ilze Meistere, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)
01.09.2016

Lai mērķtiecīgi, medījot sieviešu kārtas meža cūkas, samazinātu meža cūku populāciju Latvijā, līdz ar to ierobežotu Āfrikas cūku mēra izplatību, un samazinātu slimības uzliesmojumu skaitu, no ceturtdienas, 2016. gada 1.septembra, Pārtikas un veterinārais dienests atsāks maksāt medniekiem par katru nomedīto sieviešu kārtas meža cūku.

Lai saņemtu atlīdzību - 50 eiro par katru nomedīto meža cūku, medniekam, līdz ar aizpildītiem dokumentiem, PVD teritoriālajā struktūrvienībā jāiesniedz pierādījumi, ka nomedītā meža cūka ir sieviešu kārtas (astes gals un ādas fragments, kurā nepārprotami saskatāmi sieviešu kārtas meža cūku ārējie dzimumorgāni).

Sīkāku informāciju par apmaksas kārtību var saņemt, sazinoties ar PVD teritoriālajām struktūrvienībām. Nomedīto sieviešu kārtas meža cūku pierādījumus paredzēts pieņemt līdz šī gada 5.decembrim vai līdz brīdim, kamēr programmā paredzētais finanšu apjoms tiks iztērēts.

Izmaksas tiek segtas no Āfrikas cūku mēra apkarošanas programmas, ko līdzfinansē Eiropas Savienība. Kopumā šim mērķim paredzēti 600 tūkstoši eiro.

Šogad Latvijā Āfrikas cūku mēris konstatēts 746 meža un 192 mājas cūkām.

Pārtikas un veterinārais dienests aicina ikvienu, kurš mežā, grāvmalē vai kur citur pamana nobeigušos meža cūku, ziņot par to savai pašvaldībai, kas nodrošinās tās savākšanu.

Atgādinām, ka Āfrikas cūku mēris ir bīstama, neārstējama dzīvnieku infekcijas slimība, kas apdraud gan meža, gan mājas cūkas. Lai pasargātu mājas cūkas no saslimšanas, saimniecībai jāievēro stingri biodrošības pasākumi.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)

x

Paroles atgadināšana