Zināšanas saimniekošanai

Paplašināta ĀCM riska zonu teritorija Latvijā un Polijā

Rūta Rudzīte, LR Zemkopības ministrija (ZM)
01.09.2016

Tā kā ir stājies spēkā jauns Eiropas Komisijas Īstenošanas lēmums 2016/1405, ar kuru tiek paplašināta Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatība reģionā, valdība otrdien, 30. augustā, apstiprināja Zemkopības ministrijas sagatavotos grozījumus Āfrikas cūku mēra likvidēšanas un draudu novēršanas kārtībā, ar ko paplašina ĀCM riska zonu teritoriju Latvijā* un Polijā. 

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) Tukuma novada Smārdes pagastā 2016. gada augustā konstatēja slimību mežacūkām tuvu pie pirmās ĀCM riska zonas, tādēļ grozījumi noteikumos paplašina pirmo un otro ĀCM riska zonu šajā apgabalā. Savukārt Gulbenes novada Stradu pagastā slimību konstatēja mājas cūkām, līdz ar to otrā ĀCM riska zona tiek pārveidota par trešo.

Grozījumi noteic, ka turpmāk pirmā riska zona – papildus jau esošajai – noteikta arī Dobeles novada Bikstu, Zebrenes, Annenieku, Naudītes, Penkules, Auru un Krimūnu pagastā, bet savukārt Jaunbērzes pagastā tikai tai daļā, kas atrodas uz rietumiem no ceļa Nr. 98. 

Pirmā riska zona papildus jau esošajai turpmāk būs arī Kandavas novada Vānes un Matkules pagastā, Talsu novada Abavas, Ārlavas, Īves, Ģibuļu, Laidzes, Lībagu, Lubes un Valdgales pagastā, tāpat Brocēnu, Dundagas, Jaunpils, Rojas un Tērvetes novadā. 

Pirmā riska zona piešķirta arī vairākām pilsētām – papildus jau esošajām turpmāk tā būs arī Dobelē, Sabilē, Stendē, Talsos un Valdemārpilī. 

Savukārt Jelgavas novada Kalnciema un Līvbērzes pagasts no pirmās riska zonas kļūs par otro riska zonu, un papildus šai teritorijai būs arī vēl Valgundes pagasts. Tāpat par otro riska zonu kļūs Tukuma un Engures novads. 

Otrā riska zona turpmāk – papildus jau esošajai teritorijai – būs arī Balvu novada Bērzkalnes, Bērzpils, Briežuciema, Krišjāņu, Lazdulejas, Tilžas, Vectilžas un Vīksnas pagastā, Gulbenes novada Druvienas, Lejasciema, Līgo, Lizuma, Rankas un Tirzas pagastā un Rugāju novada Lazdukalna pagastā. 

Tāpat otrā riska zona tiks noteikta arī Dobeles novada Jaunbērzes pagasta daļā, kas atrodas uz austrumiem no ceļa Nr. 98, Mērsraga novadā, Kandavas novada Cēres, Kandavas, Zantes un Zemītes pagastā, Talsu novada Balgales, Ķūļciema, Laucienas, Strazdes, Vandzenes un Virbu pagastā. 

Otrā riska zona papildus jau esošajām pilsētām tiks piešķirta arī Kandavai. 

Trešā riska zonā – papildus jau esošajai teritorijai – turpmāk būs arī Balvu novada Balvu un Kubuļu pagasts, Gulbenes novada Beļavas, Daukstu, Galgauskas, Jaungulbenes, Litenes, Stāmerienas un Stradu pagasts un Rugāju novada Rugāju pagasts. 

Arī Polija ir sniegusi informāciju Eiropas Komisijai par jaunākiem ĀCM saslimšanas gadījumiem mājas cūkām Visoke Mazoveckas, Bjalskas un Semjatičes apriņķī, tādēļ grozījumi noteikumos paplašina pirmo un trešo zonu Polijā. 

Noteikumos veikti arī redakcionāli precizējumi dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu likvidēšanas un apglabāšanas nosacījumiem, kuri nav paredzēti cilvēka patēriņam.

Ministru kabineta noteikumi "Grozījumi Ministru kabineta 2004.gada 17.februāra noteikumos Nr.83 "Āfrikas cūku mēra likvidēšanas un draudu novēršanas kārtība"" stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”

* Pēc cūku mēra uzliesmojuma Latvijā noteiktā karantīnas teritorija zonām:
·    III riska zona tiek noteikta pēc cūku mēra gadījumu konstatēšanas mājas cūku novietnēs un savvaļas cūku populācijā;
·    II riska zona tiek noteikta pēc cūku mēra gadījumu konstatēšanas tikai savvaļas cūku populācijā;
·    I riska zona tiek noteikta kā aizsardzības zona ap III vai II riska zonu.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana