Citas ziņas sadaļā
Darba (darbaspēka) nodokļu sistēma. Kāda tā ir Latvijā uz apkārtējā Baltijas fona
Zemkopības sistēmas elementi vērtības, izvēles un risinājumi
Rīks piemērotākās zemkopības sistēmas izvēlei. Vebinārs "Kas tas ir un kā to lietot?"
Zemkopības sistēmu saimnieciskie rezultāti
Modelēšanas rīks zemkopības sistēmas risinājumu izvēlei. Struktūra un metodoloģija
Slāpekļa aprites novērtēšana zemkopības sistēmās
Stratēģijas izstrāde noturīgas un multifunkcionālas piena nozares attīstībai Latvijā
Noturīgas un multifunkcionālas piena nozares attīstība Latvijā: izaicinājumi un risinājumi
Vebinārs "Augmaiņas prakse Latvijas lauksaimniecībā. Telpisko datu izpētes rezultāti"
Saimnieciskais izdevīgums bioloģiskajā ēdināšanā cūku nobarošanas fāzē: sākotnējo eksperimentu rezultāti
Zināšanas saimniekošanaiPar pārtikas piedevām jeb E vielāmInuta Kaļķe, ZM Veterinārā un pārtikas departamenta eksperte, LR Zemkopības ministrija (ZM)
25.11.2016 Kas ir E vielas? Pārtikas piedevas jeb E vielas ir vielas, kuras parasti pašas par sevi neizmanto cilvēku uzturā, taču tās tiek pievienotas pārtikas produktiem ar noteiktu tehnoloģisku mērķi to ražošanas, pārstrādes, sagatavošanas, apstrādes, iepakošanas, pārvadāšanas vai glabāšanas posmā. Atkarībā no tehnoloģiskā mērķa pārtikas piedevas iedala dažādās funkcionālās grupās krāsvielas, saldinātāji, konservanti, antioksidanti, skābuma regulētāji, biezinātāji, stabilizētāji u.c. Pārtikas piedevu izmantošanu pārtikas produktu ražošanā reglamentē Eiropas Parlamenta un Padomes 2008. gada 16. decembra Regula Nr.1333/2008 par pārtikas piedevām. Visas šajā regulā iekļautās pārtikas piedevas, to atļautajās lietošanas devās ir uzskatāmas par nekaitīgām, jo to nekaitīgumu, pamatojoties uz zinātnisku metodoloģiju, ir izvērtējusi Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA European Food Safety Authority). E vielas pārtikas produktos Lai patērētājs saprastu, vai konkrētā produkta ražošanā ir izmantotas pārtikas piedevas, uzmanīgi jālasa pārtikas produkta sastāvdaļu saraksts marķējumā. Normatīvo aktu prasības paredz, ka, ja produkta ražošanā ir izmantotas pārtikas piedevas, tās obligāti ir jānorāda sastāvdaļu sarakstā, norādot kategorijas nosaukumu (jeb funkcionālo grupu) un konkrētu piedevas nosaukumu vai E numuru. Piemēram, ja sauso brokastu ražošanā ir izmantotas pārtikas piedevas karotīns un aspartāms, tad attiecīgi sastāvdaļu sarakstā šīs piedevas jānorāda šādi: Par norādēm Bez E vielām, Bez konservantiem, Bez pievienotām E vielām u.c. Arvien biežāk ražotāji, lai padarītu savu produktu pievilcīgāku, uz pārtikas produktiem norāda, ka produkts tiek ražots, neizmantojot pārtikas piedevas, tāpat arī norāda, ka netiek izmantotas krāsvielas, konservanti vai saldinātāji, ka produkts nesatur kādu konkrētu E vielu utt. Lai saprastu, vai konkrētajā produktā ir izmantotas pārtikas piedevas, noteikti jālasa produkta sastāvdaļu saraksts marķējumā. Nereti ir situācijas, ka produkta marķējumā ir norādīts, piemēram, ka produkts nesatur konservantus. Šādu norādi nedrīkst lietot, ja konkrētajā produktā normatīvie akti neatļauj konservantu lietošanu. Lai pārliecinātos vai produktā ir izmantotas citas pārtikas piedevas, kas nav konservanti, uzmanīgi jālasa pārtikas produkta sastāvdaļu saraksts, kas ir norādīts marķējumā. Iespējams, ka ražotājs produkta ražošanā varētu būt izmantojis citas funkcijas pārtikas piedevu, piemēram, krāsvielu vai skābuma regulētāju. Piemēri:
Majonēze bez konservantiem. Sastāvs: rapšu eļļa, ūdens, olu pulveris, vājpiena pulveris, cukurs, pārtikas sāls,skābuma regulētāji citronskābe, pienskābe, dzeramā soda, krāsviela beta karotīns, aromatizētājs, antioksidants E 385. Marķējumā ir norādīts, ka majonēze ir pagatavota bez konservantiem, lai gan saskaņā ar normatīvajiem aktiem konservantu lietošana majonēzē ir atļauta. Taču minētās majonēzes sastāvā ir citas majonēzē atļautās pārtikas piedevas skābuma regulētāji citronskābe, pienskābe, dzeramā soda un krāsviela beta karotīns, kā arī antioksidants E 385, kas šajā produktā veic citas funkcijas, kas nav konservēšana. |