Zināšanas saimniekošanai

Seminārkonference “Kāpēc un kādām būt dārzkopju ražotāju organizācijām?”. Nīderlandes pieredzes seminārs Latvijas dārzkopjiem

Andris Miglavs, AgroPols
29.06.2007

Nīderlandes - Latvijas/Lietuvas dārzeņu ražotāju organizāciju attīstības atbalsta projekta noslēguma seminārkonference “Kāpēc un kādām būt dārzkopju ražotāju organizācijām?”, notika Rīgā, 2007.gada 29.jūnijā ### Ziņojumu bilžrādes arhivētā formā pievienotas pielikumā. Latviešu un angļu valodā.


Eiropā turpina mainīties Augļu un dārzeņu nozares ražošanas atbalsta politika, bet Latvijā un reģionā turpinās produkcijas tirgus restrukturizācija.  Par izšķirošu priekšnoteikumu katra augļkopja un dārzeņkopja biznesa sekmīgai attīstībai kļūst viņa tirgus spēks. Un, lai cik spēcīgi ražotāji mēs katrs sev neliktos, katram atsevišķi laikam būs grūti, ja ne neiespējami, kļūt par spēcīgu pretspēlētāju ilgākā laika posmā augošajiem tirdzniecības tīkliem, kas iekaro arvien lielāku produkcijas gala patēriņa tirgus daļu.  Tā, protams, ir katra ražotāja izšķiršanās – pārvarēt latvisko savrupību un rast sadarbības platformu un mehānismu ar kolēģiem, dibinot ražotāju organizāciju no jauna vai mēģinot pievienoties kādai jau strādājošai, tomēr... Saprotot, ka tik sarežģītu darbu kā jaunas kooperatīvas struktūras dibināšanu un prasmīgu ierāmēšanu ES tiesību aktos noteiktajos ietvaros, maz pieredzējušiem lauku saimniekiem varētu nebūt viegli, ar Nīderlandes Ekonomikas ministrijas atbalstu šā gada sākumā Nīderlandes speciālisti mēģinājuši nākt palīgā Latvijas un Lietuvas dārzkopības nozares ražotājiem, ministriju un Lauku atbalsta dienesta speciālistiem, rīkojot vairāku iepazīšanas un informējošu pasākumu sēriju.  2007.gada 29.jūnijā notiekošā seminārkonference “Kāpēc un kādām būt dārzkopju ražotāju organizācijām?” bija noslēdzošais pasākums šī atbalsta projekta ietvaros.  Programmā bija šādi runājumi: 



  • Maarten van ’t Riet. Kā ražotāji sevi organizē, lai piemērotos ES nozares tirgus politikai

  • Ad Klaassen Vispārējās ES augļu un dārzeņu tirgus attīstības tendences. Sektora Koptirgus organizācija (KTO)

  • Raymond Tans Jaunākās ES augļu un dārzeņu sektora politikas attīstības tendences un to praktiskās sekas

  • Ryszard Kazubek Augļu un dārzeņu tirgus kopējā organizācija Polijā

  • Kārlis Strazdiņš. Ražotāju organizācijas dibināšanas pieredze.

  • Andris Miglavs. Ražotāju organizāciju nozīme dārzkopības nozares ilgtermiņa attīstībā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana