NVO paziņojumi

LOSP aicina taupīt valsts līdzekļus un saglabāt VTUA

Krista Garkalne, AgroPols
21.07.2009

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) informē, ka jau februārī tika uzsākta diskusija un attiecīgi parakstu vākšana pret to, ka valdība ekonomiskās krīzes laikā, ir sagatavojusi priekšlikumu pārdalīt atbildīgo ministriju kompetenci, paredzot, ka turpmāk traktortehnikas (lauksaimniecības ražošanas līdzekļu) un to vadītāju (tehnikas operatoru) uzraudzību veiks LR Satiksmes ministrijas pārraudzībā esošā VAS Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD), nevis kā līdz šim, Zemkopības ministrijas pārraudzībā esošā VA "Valsts tehniskās uzraudzības aģentūra" (VTUA).

LOSP uzsver, ka nav iemesla veikt aģentūras reorganizāciju, ja pakalpojuma saņēmēji ir pret VTUA funkciju nodošanu CSDD, ko pierāda apkopotie 5901 traktortehnikas īpašnieku un vadītāju paraksti, jo kā pierāda aprēķini šādas reorganizācijas rezultātā valstī radīsies zaudējumi vairāk kā 1 milj. latu apmērā, kas ir pilnīgi nepieņemami šajā krīzes laikā.

LOSP sadarbībā ar citām organizētajām lauksaimnieku organizācijām jau vairākkārt ir sūtījusi vēstules ar pielikumā pievienotu 5901 lauksaimnieku parakstu Valsts kancelejai, Ministru prezidentam, Satiksmes ministrijai un Zemkopības ministrijai ar lūgumu neveikt VTUA reorganizāciju. Tāpat lauksaimnieku pārstāvji ir piedalījušies visās organizētajās sanāksmēs par VTUA un CSDD funkciju auditu un ar to saistītajiem jautājumiem. Neskatoties uz lauksaimnieku aktīvo piedalīšanos priekšlikumu sniegšanā 20.jūlijā tika saņemti 8 dokumenti steidzamai priekšlikumu un atzinuma sniegšanai, kas paredz VTUA reorganizāciju un pievienošanu CSDD.

Izsūtot biedru organizācijām un rajonu lauksaimnieku apvienībām dokumentus priekšlikumu sniegšanai, momentāni tika iesūtītas noraidošas atbildes no visas Latvijas lauksaimnieku pārstāvošām organizācijām. Reorganizācijas rezultātā pakalpojuma saņemšanas iespējas tiek centralizētas un attālinātas no pakalpojuma saņēmēja (pakalpojuma netiešās izmaksas pieaug), tas noteikti ietekmē sabiedrības un tautsaimniecības attīstību, ne tā, kā šobrīd dokumentā norādīts, ka VTUA reorganizācija nav attiecināma kā sabiedrības un tautsaimniecību ietekmējošs faktors.

Diemžēl, rīkojuma projekts ir sagatavots izskatīšanai kā Ministru kabineta lieta, tādēļ, iespējams, nekādas publiskas apspriedes par rīkojuma projektu no Valsts kancelejas puses vairāk netiks rīkotas, jo šis jautājums ir kā viens no darba kārtības jautājumiem 28.jūlija Ministru kabineta sēdē.

LOSP valdes priekšsēdētājs Armands Krauze: "Valsts kanceleja ignorē gandrīz 6000 lauksaimnieku vēlmi un ir gatavi reorganizācijas rezultātā radīt valstij zaudējumu gandrīz 1 milj. Ls apmērā krīzes laikā, lai varētu ielikt formālu ķeksīti un atskaitīties Starptautiskajam valūtas fondam. Diez vai valsts varēs saņemt nākamo aizdevuma daļu, ja SVF uzzinās, ka reformas rada valstij zaudējumus, nevis ietaupījumu. Tā nedrīkst būt, ka premjers V.Dombrovskis un valsts kanceleja neņem vērā lauksaimnieku organizāciju, kas pārstāv daudzus tūkstošus ražotāju viedokli, bet konsultējās ar atsevišķām organizācijām un ieinteresētām personām. Žēl, ka premjers nostrādājis vairākus gadus Eiropas Parlamentā nav aizstāvējis lauksaimnieku intereses un nav arī arī sapratis, kas ir organizēta pilsoniskā sabiedrība. Izskatās, ka šajā lauksaimniekiem nelabvēlīgā lēmuma virzīšanā ir iesaistītas augstas valsts amatpersonas, kuru radiniekiem varētu būt personīga ieinteresētība."

Biedrība - Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) - ir Latvijas lielākā un nozīmīgākā nacionālā līmeņa lauksaimnieku konsultatīvā padome, kas apvieno 37 lauksaimniecības nozaru un daudznozaru valsts līmeņa nevalstiskās organizācijas un kopumā pārstāv vairāk kā 10 500 ražojošo lauksaimnieku. LOSP iesaistās Latvijas lauksaimniecības un lauku attīstības politikas veidošanā un īstenošanā sadarbībā ar valsts likumdevējiem, valsts pārvaldes institūcijām, Zemkopības ministriju un citiem sociālajiem sadarbības partneriem.

Papildu informācija:

tālrunis: 6702 7320, 26311133

e-pasts: losp@losp.lv

AgroPols

x

Paroles atgadināšana