NVO paziņojumi

LOSP aicina taupīt valsts līdzekļus un saglabāt VTUA

Krista Garkalne, AgroPols
24.07.2009

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) informē, ka jau februārī tika uzsākta diskusija un tika vākti paraksti, protestējot pret to, ka valdība ekonomiskās krīzes laikā ir sagatavojusi priekšlikumu pārdalīt atbildīgo ministriju kompetenci, paredzot, ka turpmāk traktortehnikas (lauksaimniecības ražošanas līdzekļu) un to vadītāju (tehnikas operatoru) uzraudzību veiks LR Satiksmes ministrijas pārraudzībā esošā VAS Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD), nevis kā līdz šim - Zemkopības ministrijas pārraudzībā esošā VA ”Valsts tehniskās uzraudzības aģentūra” (VTUA).

LOSP uzsver, ka nav iemesla veikt aģentūras reorganizāciju, ja pakalpojuma saņēmēji ir pret VTUA funkciju nodošanu CSDD, ko liecina 5901 traktortehnikas īpašnieku un vadītāju paraksts. Arī aprēķini pierāda, ka šāda reorganizācija valstij radīs zaudējumus vairāk nekā 1 milj. latu apmērā, kas ir pilnīgi nepieņemami šajā krīzes laikā.

LOSP sadarbībā ar citām organizētajām lauksaimnieku organizācijām jau vairākkārtsūtījusi vēstules ar pielikumā pievienotajiem lauksaimnieku parakstiem Valsts kancelejai, Ministru prezidentam, Satiksmes ministrijai un Zemkopības ministrijai ar lūgumu neveikt VTUA reorganizāciju. Tāpat lauksaimnieku pārstāvji ir piedalījušies visās organizētajās sanāksmēs par VTUA un CSDD funkciju auditu un ar to saistītajiem jautājumiem. Neraugoties uz lauksaimnieku aktīvo piedalīšanos priekšlikumu sniegšanā, 20. jūlijā tika saņemti 8 dokumenti steidzamai priekšlikumu un atzinuma sniegšanai, kas paredz VTUA reorganizāciju un pievienošanu CSDD.

Izsūtot biedru organizācijām un rajonu lauksaimnieku apvienībām šos dokumentus, uzreiz tika iesūtītas noraidošas atbildes no visas Latvijas lauksaimnieku pārstāvošām organizācijām. Reorganizācijas rezultātā pakalpojuma saņemšanas iespējas tiek centralizētas un attālinātas no pakalpojuma saņēmēja (pakalpojuma netiešās izmaksas pieaug), tas noteikti ietekmēsabiedrības un tautsaimniecības attīstību.

Diemžēl rīkojuma projekts ir sagatavots izskatīšanai kā 28. jūlija MK sēdē, tādēļ, iespējams, nekādas publiskas apspriedes vairs netiks rīkotas.

LOSP valdes priekšsēdētājs Armands Krauze: “Valsts kanceleja ignorē gandrīz 6000 lauksaimnieku vēlmi un ir gatavi, reorganizējot, krīzes laikā radīt valstij zaudējumu gandrīz 1 milj. latu apmērā, lai varētu ievilkt formālu ķeksīti un atskaitīties Starptautiskajam Valūtas fondam. Diez vai valsts varēs saņemt nākamo aizdevuma daļu, ja SVF uzzinās, ka reformas rada zaudējumus, nevis ietaupījumu. Tā nedrīkst būt, ka premjers Valdis Dombrovskis un valsts kanceleja neņem vērā lauksaimnieku organizāciju, kas pārstāv daudzus tūkstošus ražotāju viedokli, bet konsultējas ar atsevišķām organizācijām unieinteresētām personām. Žēl, ka premjers, nostrādājis vairākus gadus Eiropas Parlamentā, nav aizstāvējis lauksaimnieku intereses un nav arī sapratis, kas ir organizēta pilsoniskā sabiedrība. Šķiet, ka šajā lauksaimniekiem nelabvēlīgā lēmuma virzīšanā ir iesaistītas augstas valsts amatpersonas, kuru radinieki varētu būt personīgi ieinteresēti.”

AgroPols

x

Paroles atgadināšana