NVO paziņojumi

LOSP: Ir pieļaujama tikai proporcionāla valsts subsīdiju samazināšana zemniekiem

Daiga Kļanska, Leta-Nozare
28.07.2009

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) pieļauj iespēju samazināt subsīdijas zemniekiem tikai proporcionāli valsts budžeta samazinājumam.

Kā aģentūrai LETA stāstīja LOSP valdes priekšsēdētājs Armands Krauze, viņam nav bijusi iespēja iepazīties ar jauno Latvijas nodomu vēstuli Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF), taču viņa rīcībā esot informācija, ka tajā neesot nosacījuma pilnībā pārtraukt valsts subsīdijas lauksaimniekiem, bet gan esot nosacījums samazināt valsts subsīdijas lauksaimniekiem.

"Piemēram, ja valsts budžetu samazina no pieciem miljardiem līdz četriem miljardiem, tad proporcionāli būtu jāsamazina arī valsts atbalsts zemniekiem. Ja nu gadījumā valsts ir apņēmusies pilnībā atteikties no valsts subsīdijām, vislielākie cietēji būs lopkopības nozarē strādājošie, jo nozīmīgākās valsts subsīdijas bija paredzētas ciltsdarba maksājumiem un kredītprocentu atmaksai, kas bija ļoti nozīmīgas lauksaimniekiem. Tās programmas, bez kurām krīzes apstākļos var iztikt, jau šī gada subsīdijās tika izņemtas laukā, bet pilnībā pārtraukt valsts subsīdijas nedrīkst," uzskata Krauze.

Viņš arī norāda, ka nodomu vēstulē SVF varētu būt papildu nosacījumi par iedzīvotāju ienākuma nodokli un akcīzes nodokļa atmaksu par degvielu lauksaimniekiem. "Mēs jau vairākas reizes Finanšu ministrijai (FM) esam rakstījuši, ka Latvijā lauksaimniekiem ir jāievieš iekrāsotā degviela, ko jau tagad lieto apkurei. Diemžēl pagaidām gan no FM neesam saņēmuši pozitīvu atbildi. Akcīzes nodoklis degvielai tiek izmantots ceļu uzturēšanai, bet lauksaimniecības tehnika strādā uz laukiem un pa ceļiem nepārvietojas, tāpēc būtu loģiski, ka lauku apstrādei tiktu izmantota iekrāsotā degviela, kā tas ir daudzās citās valstīs," teica Krauze.

Viņš arī informēja, ka patlaban notiek konsultācijas un sarunas ar lauksaimniekiem un Zemkopības ministriju par šiem jautājumiem.

Kā ziņots, vakar vakarā visas piecas valdības koalīciju veidojošās partijas parakstīja nodomu vēstuli ar SVF un nodeva SVF misijas pārstāvjiem, kuri patlaban atrodas Latvijā.

Tālāk vēstule tiks nogādāta uz SVF mītni Vašingtonā, kur SVF lems par tālāko rīcību.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) uzsvēra, ka bija svarīgi lēmumu pieņemt un vēstuli parakstīt jau 27.jūlijā, nevis 29.jūlijā, kā to sākotnēji piedāvāja Tautas partija. Premjers norāda, ka tādā gadījumā šīs divas dienas būtu jāpavada neziņā, kuru pavadītu arī dažādas baumas un spekulācijas, kuras kaitētu Latvijas reputācijai finanšu tirgos.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana