NVO paziņojumi

"Zemnieku saeima": Valsts subsīdijas ir jāsaglabā ražojošajām nozarēm

Daiga Kļanska, Leta-Nozare
28.07.2009

Biedrība "Zemnieku saeima" (ZSA) uzskata, ka valsts subsīdijas ir jāsaglabā ražojošām lauksaimniecības nozarēm, aģentūrai LETA uzsvēra ZSA priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Pēc pagājušajā piektdienā saņemtās informācijas, kas ir ZSA rīcībā, 2010.gada valsts subsīdijām tiks atvēlēti seši miljoni latu.

"Samazinot līdzekļus nacionālajās subsīdijās, noteikti ir jāveic arī nepieciešamās reformas valsts pārvaldē. Ir jāapzina valsts pārvaldes iestāžu pamatfunkcijas, kas tām ir jānodrošina, lai valstij būtu ekonomiskais ieguvums. Esošajā ekonomiskajā situācijā valsts pārvaldes iestādēm ir jāspēj nodrošināt minimālu Eiropas Savienības prasību izpildi un nevajag "lekt pāri savai galvai". Kamēr tas nenotiks, būs grūti redzēt ietaupījumus valsts pārvaldē. Iespēju vēl lielākam valsts subsīdiju samazinājumam es vairs neredzu. Galvenā mūsu prasība, par ko mēs cīnīsimies, ir saglabāt atlikušās subsīdijas ražojošajai lauksaimniecībai, jo līdz šim diezgan ievērojami līdzekļi bija atvēlēti arī tām programmām, kas nebija tieši saistītas ar ražošanu," stāstīja Lazdiņš.

Teorētiski ZSA ir apspriedusi iespēju, ka zemnieki nākamo gadu sagaida bez nacionālajām subsīdijām.

"Ja valstī ir izveidojusies tāda ekonomiskā situācija, tad arī mums ir jāsaprot, ka katrs nevar gribēt tādu atbalstu, kā tas bija iepriekš. Gan valsts pārvaldei, gan katrai nozarei nāksies zaudēt kādu daļu līdzekļu. Mēs teorētiski pieļaujam, ka valsts subsīdijas būs ļoti niecīgas, salīdzinot ar pagājušo gadu. Jebkurš samazinājums sadārdzina lauksaimniecības produkciju, bet tas neatstās tik būtisku ietekmi kā atsevišķu nodokļu paaugstināšana," uzskata Lazdiņš.

Viņš norāda, ka par tiem nosacījumiem, kas būs paredzēti Latvijas nodomu vēstulē Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF), nāksies veikt izmaiņas Ministru kabineta noteikumos un, veicot šīs izmaiņas, notiks diskusijas.

"Runājot par akcīzes nodokļa atmaksu par degvielu, ko izmanto lauksaimniecībā, lauksaimnieku organizācijas jau iepriekš ir vienojušās, ka nākamajā gadā Latvijā varētu ieviest iekrāsoto dīzeļdegvielu, un jau pie saņemšanas lauksaimnieks neieskaita budžetā šo nodokli un līdz ar to no valsts neprasa to atmaksāt," stāstīja Lazdiņš.

Zemniekiem bažas rada nodoma vēstulē SVF, iespējams, iekļautā vienošanās par nekustamā īpašuma nodokļa palielinājumu zemei līdz 3% no kadastrālās vērtības no 2010.gada 1.janvāra.

Tā kā pagājušajā gadā pārskatīta un vairumā gadījumu būtiski paaugstināta zemes kadastrālā vērtība lauksaimniecības teritorijām, saimniecībām šāds lēmums nozīmētu 3-6 reizes lielāku nekustamā īpašuma nodokli par to apsaimniekošanā esošiem laukiem. Tas nozīmētu ražošanas izmaksu strauju kāpumu visās zemkopības nozarēs.

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa paaugstināšana pašnodarbinātajām personām nozīmē, ka tiek paaugstināts iedzīvotāju ienākuma nodoklis to zemnieku saimniecību īpašniekiem, kuri nestrādā savā uzņēmumā. Likme tiks paaugstināta līdz 23%. Lazdiņš uzskata, ka šīs izmaiņas lauksaimniekus būtiski neietekmēs.

"Pagaidām vēl nav bijusi ZSA valdes sēde, bet mēs tuvākajā laikā nāksim kopā un izstrādāsim savu pozīciju, par ko mēs cīnīsimies. Mēs saprotam valstī esošo situāciju, tāpēc domāsim, kā saglabāt nozari un palīdzēt valstij pārvarēt šo situāciju," piebilda Lazdiņš.

Jau ziņots, ka gadījumā, ja tiks palielināts nodoklis lauksaimniecības zemēm, ZSA aicinās lauku uzņēmējus uz protesta akciju.

Savukārt Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) pieļauj iespēju samazināt subsīdijas zemniekiem tikai proporcionāli valsts budžeta samazinājumam.

Kā ziņots, vakar vakarā visas piecas valdības koalīciju veidojošās partijas parakstīja nodomu vēstuli ar SVF un nodeva SVF misijas pārstāvjiem, kuri patlaban atrodas Latvijā.

Tālāk vēstule tiks nogādāta uz SVF mītni Vašingtonā, kur SVF lems par tālāko rīcību.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) uzsvēra, ka bija svarīgi lēmumu pieņemt un vēstuli parakstīt jau 27.jūlijā, nevis 29.jūlijā, kā to sākotnēji piedāvāja Tautas partija. Premjers norāda, ka tādā gadījumā šīs divas dienas būtu jāpavada neziņā, kuru pavadītu arī dažādas baumas un spekulācijas, kuras kaitētu Latvijas reputācijai finanšu tirgos.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana