NVO paziņojumi

Arī LOSP uztraucas par budžeta samazinājumu LLU

Krista Garkalne, LOSP
28.08.2009

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) iepazīstoties ar informāciju, kas atspoguļo V. Dombrovska valdības plānoto valsts budžeta dotācijas samazinājumu Latvijas Lauksaimniecības universitātei (LLU), uzdod jautājumu valdībai - vai Latvijai ir nepieciešama izglītota nākamā lauksaimnieku paaudze?


Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) iepazīstoties ar informāciju, kas atspoguļo V. Dombrovska valdības plānoto valsts budžeta dotācijas samazinājumu Latvijas Lauksaimniecības universitātei (LLU), uzdod jautājumu valdībai - vai Latvijai ir nepieciešama izglītota nākamā lauksaimnieku paaudze?

Lielākā daļa laukos dzīvojošo un strādājošo ģimeņu izvēlas LLU kā izglītības iespēju saviem bērniem gan dēļ iespējas iegūt praktiskas iemaņas lauksaimniecībā, ko turpmāk varētu izmantot, sniedzot ieguldījumu savas zemnieku saimniecības attīstībā un tādējādi palielinot lauku ekonomikas potenciālu, gan dēļ iespējas studēt valsts apmaksātā studiju programmā, jo nav noslēpums, ka lauku iedzīvotājiem nereti nav iespējas nomaksāt augstās studiju maksas. Pašlaik no LLU studentu kopējā skaita 68% ir lauku jaunieši.

Katastrofālais valsts finansējuma samazinājums LLU no 12,3 milj. LVL uz 4,1 milj. LVL 2010. gadam ir vairāk kā šokējošs. Šāda scenārija rezultātā LLU saglabājas finansējums vien 34% apjomā no 2009. gadā sākotnēji plānotā, kas ir graujoši , salīdzinot ar citām augstskolām. Plānotie samazinājumi nozīmē budžeta vietu samazinājumu par 1150 jeb 38%.

Jāpiebilst, ka LLU ir vienīgā augstākās izglītības iestāde Latvijā, kurā sagatavo speciālistus lauksaimniecībā, inženierzinātnē, veterinārmedicīnā un citās ar lauksaimniecību saistītās nozarēs. Valstī atzītu profesoru darbs, nokomplektēta tehniskā bāze, aprīkotas auditorijas, laboratorijas un mācību telpas, Jelgava kā Zemgales reģiona izglītības, kultūras un attīstības centrs- tas viss šobrīd ir apdraudēts valdības plānotā lēmuma rezultātā. Vai esam gatavi atteikties no šo specialitāšu pārstāvjiem un nākotnē nonākt fakta priekšā, ka šāda veida speciālisti ir jāpērk no ārzemēm? Saprotot valsts ekonomisko situāciju un finanšu resursu ekonomiju visās sfērās, tomēr rodas neizpratne par tik brutālu samazinājumu, it sevišķi akcentējot faktu, ka LLU, atšķirībā no pārējām augstskolām un augstskolu programmām, ir nepieciešams papildus lauksaimniecības nozarei raksturīgais tehniskais nodrošinājums, kas studentiem dotu praktiskās iemaņas un zināšanas.

LLU ir iespēja lauku jauniešiem un iespēja Latvijai popularizēt dzīvi laukos, nepieļaujot jauniešu aizplūšanu uz pilsētām un līdz ar to lauku vides degradāciju.

LOSP valdes priekšsēdētājs LLU absolvents A.Krauze: "Daudzi valdībā topošie lēmumi ir nesaprotami. Pašreiz izskatās, ka tie, kas Finanšu ministrijā plāno valsts budžetu 2010. gadā, gatavojas nākamgad likvidēt lauksaimniecības izglītību Latvijā un arī daļu no lauksaimniekiem, samazinot subsīdijas. Pašreiz lauksaimniecība pat krīzes situācijā ir konkurētspējīga nozare, kokapstrāde un lauksaimniecības nozares ir eksporta nozares, kas dod valstij pievienoto vērtību. Tās ir nozares, kas spēj veicināt eksportu un aizstāt importu, tamdēļ ir būtiski sagatavot labus speciālistus, kas ir gatavi darboties lauksaimniecības nozarē savā zemē.

Ja valdība plāno kādā jomā atstāt nedaudz virs 30% no sākotnējiem līdzekļiem, tad arī Ministru Kabinetam, Finanšu ministrijai 2010. gadā jāiztiek tikai ar 30% no šogad piešķirtā finansējuma".

Jauno Zemnieku Kluba (JZK) pārstāvis, LLU students Jānis Grasbergs: "Studēt LLU lauksaimniecības fakultātē pārsvarā izvēlas studēt jaunieši, kuru ģimene darbojas lauksaimniecības nozarē, lai jaunieši būtu spējīgi pārņemt vecāku saimniecības un palikt darboties laukos. Jau tā šobrīd ir smagi apstākļi, lai darbotos lauksaimniecībā un, ja LLU nebūs iespēja saglabāt budžeta vietas, lauku ģimenes nespēs nodrošināt saviem bērniem izglītību."

LOSP

x

Paroles atgadināšana