NVO paziņojumi

LPCS: Latvijā divos no pieciem gadījumiem Lietuvā ražotā sierā konstatēti augu tauki

Daiga Kļanska, Leta-Nozare
22.09.2009

LPCS: Latvijā divos no pieciem gadījumiem Lietuvā ražotā sierā konstatēti augu tauki Latvijas Piensaimnieku centrālā savienība (LPCS), veicot gan vietējo, gan importa piena produktu kvalitātes atbilstības pārbaudes, konstatējusi, ka divos no pieciem gadījumiem Latvijas patērētāji, pērkot Lietuvā ražotu sieru, patiesībā iegādājas siera izstrādājumu, proti, tā sastāvā ir augu tauku piemaisījums, kuram tur nevajadzētu būt.

Kā aģentūru LETA informēja LPCS valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks, LPCS regulāri veic gan vietējo, gan importa piena produktu kvalitātes atbilstības pārbaudes.

Veicot kārtējo produktu iegādi un nododot tos pārbaudei Nacionālajā diagnostikas centrā, no pieciem Lietuvā ražotajiem "Krievijas sieriem", kuru marķējumā bija norādīts, ka tie ir sieri, izrādījās, ka divos paraugos tika konstatēta augu tauku klātbūtne. "Tas nozīmē, ka patērētājs tiek klaji maldināts, jo šie divi produkti nav sieri, bet gan siera izstrādājumi. Konstatētais fakts pieļauj iespēju, ka aptuveni 40% gadījumos Latvijas patērētājs, iegādājoties Lietuvā ražotu sieru, patiesībā iegādājas siera izstrādājumu ar augu taukiem," uzskata Šolks.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere skaidroja, ja PVD saņems šādu informāciju no LPCS, tā noteikti tiks pārbaudīta. "PVD inspektori ņems paraugus no konkrētiem produktiem un nosūtīs atkārtotām laboratoriskajām pārbaudēm, un atkarībā no to rezultātiem attiecīgi rīkosies," solīja Meistere.

Pagājušajā gadā PVD laboratoriskajiem izmeklējumiem augu tauku satura noteikšanai nosūtīja 721 piena produktu paraugu. No visiem noņemtajiem paraugiem 1,5% gadījumu tika konstatēta augu tauku klātbūtne.

"Būtiski samazinātā finansējuma dēļ PVD kā prioritāti ir noteicis pārtikas nekaitīgumu un drošumu. Tā kā augu tauku klātbūtne pārtikas produktā nerada draudus patērētāju veselībai, tad ierobežotā finansējuma dēļ 2009.gadā šādas pārbaudes netiek veiktas," sacīja Meistere.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā PVD SIA "Mēmele PV" noliktavās Nēģu un Viskaļu ielā apturēja 900 kilogramu Lietuvā ražota augu tauku maisījuma izplatīšanu, jo uz produkta iepakojuma ražotājs norādījis divus atšķirīgus nosaukumus - "Piena augu tauku maisījums" un "Sviests 62%".

Piena augu tauku maisījums ir sviestam līdzīgs produkts, kuram ražošanas procesā piena sastāvdaļas daļēji aizvietotas ar augu taukiem, tādējādi produktu padarot lētāku patērētājam. Lai produktu varētu saukt par sviestu, tam jāsatur vismaz 82% piena tauku, tādēļ augu tauku maisījumu nosaucot par "Sviests 62%" ražotājs maldina patērētāju.

PVD inspektoru apturētais piena augu tauku maisījums ražots Lietuvas uzņēmumā "Varenos pienelis". Tas bija fasēts 20 kilogramu iepakojumos un paredzēts tirgošanai kā sveramā prece.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana