NVO paziņojumi

Latvijas jaunie zemnieki brauc pieredzes apmaiņas braucienā uz Lietuvu

Kristīne Ērmane, Latvijas Jauno Zemnieku klubs (JZK)
26.10.2009

Lai apskatītu veiksmīgākās saimniecības, dibinātu jaunus sadarbības kontaktus un iegūtu jaunu pieredzi 23 jaunie zemnieki no visas Latvijas sadarbībā ar biedrību "Latvijas Jauno zemnieku klubs" (JZK) 16.oktobrī devās pieredzes apmaiņas braucienā uz Lietuvu, Šauļu rajonu. Forumu rīkoja jaunais zemnieks, JZK valdes priekšsēdētājs un Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) students Māris Šņickovskis.


Latvijas jaunie zemnieki brauc pieredzes apmaiņas braucienā uz Lietuvu

Lai apskatītu veiksmīgākās saimniecības, dibinātu jaunus sadarbības kontaktus un iegūtu jaunu pieredzi 23 jaunie zemnieki no visas Latvijas sadarbībā ar biedrību «Latvijas Jauno zemnieku klubs» (JZK) 16. oktobrī devās pieredzes apmaiņas braucienā uz Lietuvu, Šauļu rajonu. Forumu rīkoja jaunais zemnieks, JZK valdes priekšsēdētājs un Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) students Māris Šņickovskis.

Katru gadu, kad lielākie darbi apdarīti un sesija jaunajiem zemniekiem nav sākusies, JZK rīko pieredzes apmaiņas braucienus pa Latviju un ārvalstīm. Pagājušajā gadā jaunie zemnieki apmeklēja četrus forumus - katrā Latvijas novadā pa vienam. Šogad programma tika saplānota pēc principa - "Mazāk braukt, vairāk redzēt! Vairāk redzēt, vairāk zināt!".

Lietuvā Latvijas Jaunos zemniekus viesmīlīgi uzņēma Šauļu rajona Jauno zemnieku kluba vadītājs Ritas Kvietkus. Tika apskatītas jaunākās tehnoloģijas, kādas viņš izmanto zemeņu (4 ha platībā) un aveņu (2 ha platībā) stādījumos savā saimniecībā.

Apmeklēja V. Plakys saimniecību, kas nodarbojas ar graudu (600 ha), rapša un cukurbiešu audzēšanu. Zemnieki uzzināja, ka saimniecībā jau tiek lietota krāsotā degviela vairākus gadus, kā arī valsts atbalsts ir lielāks nekā Latvijā.

Interesenti bija L. Šateika uzņēmumā, kur 75 ha tiek audzēti burkāni un tikpat liela platība ar sīpoliem. Uzņēmums nodrošina 150 darbavietas, saražoto produkciju realizē vietējiem veikaliem un uzpircējiem.

Ar jaunu un lietotu tehniku lauku darbiem zemnieki iepazinās UAB "Litsoft". Uzzināja piedāvāto tehnikas klāstu un esošās cenas.

Pēcpusdienā apmeklēja P. Barista saimniecību, kur šogad patentēta pārvietojama kūts gaļas liellopiem. Uzņēmums nodarbojas ar gaļas lopkopību un maizes klaipu cepšanu. Kā arī dalībnieki izvērtēja Austauskine ģimenes saimniecību, kur nodarbojas ar piena lopkopību (140 govis) un siera siešanu.

Foruma noslēgumā zemnieki apmeklēja kooperatīvu "Raupaichaioi", kur tiek iepirkti rapši no audzētājiem un spiesta rapšu eļļa. Zemnieki novēroja, ka tehnoloģijas ir mūsdienīgas un ļoti jaudīgas.

Pēc foruma visi devās vakariņās uz restorānu - moteli "Smaku smakas", lai tiktos ar Šauļu rajona jaunajiem un vecajiem zemniekiem. Vakara gaitā lietuvieši iepazinās kā saimnieko Latvijas Jaunie zemnieki un kāda ir reālā situācija zemniekiem Latvijā.

«Latvijas Jauno zemnieku kluba» Valdes priekšsēdētājs Māris Šņickovskis plāno arī pavasarī rīkot līdzīgu pieredzes apmaiņas braucienu uz Poliju.

Latvijas Jauno Zemnieku klubs (JZK)

x

Paroles atgadināšana