NVO paziņojumi

LPCS atbalsta "Zemnieku saeimas" priekšsēdētāja J. Lazdiņa izteikto viedokli par PVN likmes samazināšanu vairākiem pārtikas produktiem

AgroPols
23.11.2010

Latvijas Piensaimnieku Centrālā Savienība (LPCS) atbalsta "Zemnieku saeimas" priekšsēdētāja J. Lazdiņa kunga izteikto viedokli par PVN likmes samazināšanu vairākiem pārtikas produktiem (sk. rakstu). LPCS divu pēdējo gadu laikā vairākkārt ir rosinājusi valdību samazināt PVN likmi pārtikas, t.sk. piena produktiem, lai tie kļūtu pieejamāki patērētājiem.

LPCS izprot valstī izveidojušos situāciju, tomēr uzskata, ka matemātiska pieeja PVN nodokļa iekasēšanā ilgtermiņā var izrādīties neefektīga. Šāda rīcība, diemžēl, nestimulē vietējā pārtikas tirgus attīstību, tai skaitā arī pārtikas ražošanas apjomu pieaugumu un, attiecīgi, nepalielina valsts ieņēmumus nodokļu veidā. Tieši otrādi, turpinot palielināt PVN arī pārtikas produktiem, samazināsies to ražošanas apjomi, kas jau šobrīd, rēķinot vidēji uz vienu iedzīvotāju (zemās pirktspējas dēļ), ir vieni no zemākajiem ES. Tas var radīt situāciju, ka uzņēmēji būs spiesti meklēt iespējas nemaksāt nodokļus.

No 27 ES dalībvalstīm, dažāda apjoma pazeminātās PVN nodokļa likmes pārtikas produktiem piemērotas 20 valstīs. Piemēram, Polijā - pie PVN bāzes likmes 22%, pārtikas produktiem - 7%, Čehijā - pie PVN bāzes likmes 20%, pārtikas produktiem - 10%, bet Vācijā - pie PVN bāzes likmes 19%, pārtikas produktiem - 7%, Krievijā - PVN bāzes likme - 18%, toties pārtikas produktiem tiek piemērota pazeminātā likme - 10%.

Analizējot šo informāciju, nav saprotams, kāpēc mūsu valsts izvēlas tikai lineāru PVN nodokļa palielināšanu. Finanšu ministra A.Vilka kunga bažas par to, ka Latvijas uzņēmēji veikli izmantos šo "starpību" savā labā, mums šķiet nepamatotas. Jārēķinās, ka arī mēs esam ES brīvā tirgus dalībnieki, kur produktu cenas regulē pats tirgus un valstī noteiktā PVN likme attiecas kā uz vietējiem, tā importa produktiem.

Valstīs, kurās ir zemas PVN likmes, vietējo uzņēmēju ražotie pārtikas produkti tiek lietoti daudz plašāk, tā ļaujot vietējam ražotājam attīstīties, un līdz ar to veiksmīgāk startēt eksporta tirgos.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana