Mežs

Lauksaimniekus aicina apgūt zināšanas par medībām

Ilze Rūtenberga-Bērziņa, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC)
16.01.2017

Lai veicinātu pareizu izpratni par medībām un sniegtu nepieciešamās praktiskās iemaņas, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Meža konsultāciju pakalpojumu centrs (MKPC) šogad uz mācībām īpaši vēlas aicināt lauksaimniekus.

Diskusijās par medību jēgu un lietderību sabiedrība bieži vien aizmirst ko būtisku, - cilvēka intensīvā saimnieciskā darbība mežā, lauksaimniecībā un zivsaimniecībā ir neatņemama savvaļas dzīvnieku barības bāze. Diemžēl dzīvnieki neko nezina par īpašumtiesībām, un katrs jauns sējums vai stādījums noteiktā gada periodā tiem ir ganības. Tieši tādēļ savvaļas dzīvnieki, gluži kā izaugušās lauksaimniecības kultūras vai pareizā vecumā cērtami koki, ir jāmedī.

Juris Šaiters, LLKC, Meža konsultāciju pakalpojuma centra (MKPC) medību saimniecības vecākais speciālists: "Atbilstoši Medību likumam visi Latvijas teritorijā medījamie dzīvnieki ir arī mūsu visu resursi. Lai šie resursi jeb to nekontrolēta vairošanās neietekmētu citas tautsaimniecības nozares, dzīvnieku skaits ir jāregulē. Tas notiek ar dažādām medību metodēm, piemēram, medības ar dzinējiem, ar traucēšanu, gaides medības. Medības jau sen nav vienkārša izklaide, - katram medniekam jābūt pietiekami izglītotam, lai zinātu, kad, kādu un cik attiecīgās sugas dzīvnieku drīkst nomedīt konkrētā medību platībā. Tādēļ lauku teritoriju zemju īpašniekiem vēlos atgādināt, - katram zemes īpašniekam ir medību tiesības. Tās var izmantot pats vai nodot medību kolektīvam atbilstoši Medību likuma un medību noteikumu regulējumam. Tādēļ aicinu ikvienu lauku zemju īpašnieku iziet mednieku apmācības, lai zinātu, ko un kā drīkst darīt, lai mazinātu savvaļas dzīvnieku nodarītos postījumus savos īpašumos."

MKPC organizētajās apmācībās paralēli MKPC ekspertiem atsevišķas tēmas māca konkrētu jomu speciālisti. Apmācību ilgums nav mazāks par 40 stundām. Maksa par kursiem - 170 eiro. Summā ietilpst mācību materiāli un praktiskā nodarbība sertificētā šautuvē.

MKPC Mednieku un medību vadītāju kursus organizē visā Latvijā pēc interesentu pieprasījuma. Vidzemē - Valmierā, Valkā; Zemgalē - Tukumā, Ozolniekos; Kurzemē - Ventspilī; Latgalē - Daugavpilī. Piedāvājam apmācības arī vidējo profesionālo mācību iestāžu audzēkņiem mācību iestādē uz vietas. Kursi iespējami arī jebkurā citā pilsētā vai pagastā, ja ir pieprasījums un atbilstošs mācīties gribētāju daudzums - minimālais skaits grupā ir 10 cilvēki.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC)

x

Paroles atgadināšana