Mežs

Noteikti Meža nozares Gada balvas "Zelta čiekurs" laureāti

Māra Mīkule, LR Zemkopības ministrija (ZM)
06.02.2017

Meža dienu komiteja ir noteikusi Meža nozares Gada balvas "Zelta čiekurs" 2016. gada ieguvējus nominācijā "Par mūža ieguldījumu", "Par inovatīvu uzņēmējdarbību", "Par ilgtspējīgu saimniekošanu" un "Par zinātnes ieguldījumu nozares attīstībā". Balva "Zelta čiekurs" ir ikgadēja meža nozares augstākā atzinība par nozīmīgiem sasniegumiem un ieguldījumu nozares labā.

Balvu "Zelta čiekurs" nominācijā "Par mūža ieguldījumu", kas tiek piešķirta par nozīmīgu mūža ieguldījumu nozares attīstībā, saņems izcili nozares ļaudis - mežzinātnieks Bruno Andersons (no Rīgas), kokrūpniece un finanšu speciāliste Monika Ciula (no Murjāņiem), mežsaimnieks - bijušais AS "Latvijas valsts meži" "LVM Sēklas un stādi", kokaudzētavas "Mazsili" vadītājs Staņislavs Prikņa (no Abavas pagasta), mežsaimnieks - dendrologs, ilggadējs Meža pētīšanas stacijas direktors Edgars Šmaukstelis (no Kalsnavas pagasta), mežsaimnieks un pedagogs Valdis Štokmanis (no Rīgas).

Laureāti nominācijā "Par inovatīvu uzņēmējdarbību" ir SIA "BSW Latvia" (Rumbula), SIA "Gaujas koks" (Vangaži) un AS "Latvijas Finieris" Iekārtu rūpnīca (Rīga). Nominācijā "Par zinātnes ieguldījumu nozares attīstībā" - Kārlis Būmanis ar kolēģiem (A.Domkins, R.Lācis, K.Gode, E.Rudzītis), realizējot pētījumu "Eksperimentāls pārvietojams kokbetona tilts", Latvijas Valsts mežzinātnes institūta "Silava" vadošais pētnieks Dainis Edgars Ruņģis un Latvijas Valsts Koksnes ķīmijas institūta pētījuma "Lapu koku mizas biorafinērijas shēma bezatlikuma pārstrādei" veicēji - Gaļina Teliševa ar kolēģiem (T.Dižbite, J.Ponomarenko, M.Lauberts, L.Lauberte, S.Janceva, A.Aršaņica). Laureāti nominācijā "Par ilgtspējīgu saimniekošanu" ir meža īpašnieki Dzintars Balodis no Madonas, Edgars Dupužs (dzīvo Rīgā) - meža īpašumi pārsvarā Kurzemes pusē, Jānis Uzulēns no Turlavas pagasta.

Gada balvas ieguvēji šajās nominācijās, kurās laureātu veikums tiek vērtēts pēdējo divu gadu laikā, tiks nosaukti apbalvošanas ceremonijas laikā.

Balvas pretendentu vērtēšanu organizē Zemkopības ministrija, un tā notiek divās kārtās. Pirmajā kārtā kandidātus vērtē eksperti un otrajā - zemkopības ministra vadītā Meža dienu komiteja.

Meža nozares Gada balvu "Zelta čiekurs", kas ir augstākā atzinība par sasniegumiem meža nozarē, pasniegs jau trīspadsmito reizi. Šogad laureātu godināšanas ceremonija notiks 2.martā Latvijas Lauksaimniecības universitātes aulā, Jelgavā.

Zelta čiekurs sevī iemieso vienkāršību, atvērtību un Latvijas meža skaistumu: dvēselē vienkāršs, formā izsmalcināts, atvērts kā saule, silts kā mājas svētība un sīksts kā latvietis. Nav precīzāka apzīmējuma cilvēka mīlestībai pret mežu, tāpat kā nav labākas balvas, lai atalgotu cilvēka darbu Latvijas meža labā.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana