Pašvaldībās

Ar visu pašvaldību palīdzību Latvija var būt brīva no ĢMO

LR Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM)
06.10.2009

Ar visu pašvaldību palīdzību Latvija var būt brīva no ĢMO

2. oktobrī Vides ministrijā notika seminārs „Par ĢMO brīvo zonu izveidi Latvijā”, lai informētu sabiedrību par izmaiņām ĢMO aprites likumā, par pašvaldību un sabiedrības lomu šajā procesā.

Tā kā Latvija ir Eiropas Savienības dalībvalsts tad ES prasības par brīvu preču kustību attiecas arī uz Latvijas teritoriju un runājot par ĢMO, Latvija nevar noteikt vispārīgu ĢMO aizliegumu valsts līmenī. Tomēr pastāv iespēja, kā mūsu valsti padarīt par brīvu no ĢMO vismaz attiecībā uz audzēšanu mūsu teritorijā: visām 108 pašvaldībām Latvijā jāpieņem saistošie noteikumi, ar kuriem tiek aizliegts konkrētajā pašvaldībā audzēt ģenētiski modificētos kultūraugus.

Saskaņā ar 23.07.2009 grozījumiem „Ģenētiski modificēto organismu aprites likumā” Pašvaldība pēc savas iniciatīvas vai uz personas priekšlikuma pamata ar pašvaldības saistošajiem noteikumiem var noteikt aizliegumu ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanai attiecīgajā administratīvajā teritorijā vai tās daļā, atbilstoši likumam konsultējoties ar sabiedrību, kā arī informējot par šo aizlieguma noteikšanu kontrolē iesaistītās valsts institūcijas. Aizliegums pašvaldībai jānosaka uz laiku, kas nav īsāks par pieciem gadiem.

Ģenētiski modificēto kultūraugu ietekme uz vidi un cilvēku veselību vēl nav līdz galam izpētīta, un pastāv pamatotas bažas, ka šī ietekme var būt negatīva. Tāpēc ir būtiski pēc iespējas ierobežot ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanu Latvijā.

Ja jūs vēlaties, lai vieta, kur jūs dzīvojat, ir brīva no ĢMO, iesniedziet pašvaldībai iesniegumu par no ĢMO brīvas teritorijas noteikšanu.

LR Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM)

x

Paroles atgadināšana